Καιρός - Κακοκαιρία Avgi: Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ - Βοιωτία και Εύβοια στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Avgi

Καιρός - Κακοκαιρία Avgi: Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ - Βοιωτία και Εύβοια στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Avgi

Ποιες περιοχές επηρεάζονται τις επόμενες ώρες - Κλειστή η αριστερή λωρίδα στην Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος Καλυφτάκη -  Εντονή χιονόπτωση στην Εύβοια, δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

xioni_attiki__2_
Το έκτακτο δελτίο καιρού  επικαιροποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.





Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Βοιωτίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

β) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

thrakomakedones-3
thrakomakedones-2
thrakomakedones-1


γ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με εξασθένηση από τη νύχτα.

Κλείσιμο
δ) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

ε) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) κατά τόπους έντονες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Σήμερα Τρίτη (30-01-24) στο βόρειο, το κεντρικό και βαθμιαία το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία «Avgi»

Στην Αττική, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα στα Βίλια, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην Πάρνηθα.

Η Περιφέρεια Αττικής, εκεί όπου εξελίσσονται χιονοπτώσεις, συνδράμει με: 

65 οχήματα, εκ των οποίων

52 EKXIONIΣTIKA
3 ΦOPTHΓA
3 ΦOPTΩTEΣ
6 JCB (εκσκαφείς)
1 Bobcat(μηχανήματα έργου)

Αναλυτικά, έχουν διατεθεί: 

ANATOΛIKH ATTIKH
26 EKXIONIΣTIKA
3 ΦOPTHΓA
3 JCB
1 ΦOPTΩTH

ΔYTIKH ATTIKH
14 EKXIONIΣTIKA
1 ΦOPTΩTHΣ
1 JCB
1 Bobcat

KNBΔ
12 EKXIONIΣTIKA
1 ΦOPTΩTH
2 JCB

xioni_attiki__1_
xioni_attiki__6_



Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyrvlt6cgyt5)



Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται στη Στενή Ευβοίας, στην Αρτάκη και στο Λεοντάρι Βοιωτίας. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται το πρωί από τη γέφυρα Μαρτίνου μέχρι τη γέφυρα της Ριτσώνας.



Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το βράδυ σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μαγνησίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.


Δείτε βίντεο με την έντονη χιονόπτωση στη Στενή Ευβοίας 

Έντονη χιονόπτωση στην Εύβοια





Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, αναμένεται από απόψε.

Την Τετάρτη με ισχυρό παγετό το πρωί, η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην Κρήτη (με αρκετές βροχές και στα ορεινά αρκετά χιόνια), από το βράδυ θα εξασθενήσουν και στα νότια οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι. Σε άνοδο η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή και τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyrtblgj35i1)


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην Αττική, σε ισχύ βρίσκεται η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Διονύσου από το ύψος του 414 Νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος, στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ κλειστές παραμένουν η Λεωφόρος Φυλής από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια και στις δύο κατευθύνσεις και η Λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στην περιοχή των Αχαρνών.

Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, προχώρησε η αστυνομία.

Όπως ενημερώνει η Αττική Οδός, κλειστή είναι η αριστερή λωρίδα κλειστή στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος του κόμβου Καλυφτάκη. Αναμένονται μεγάλες καθυστερήσεις στις εξόδους για Λαμία (ρεύμα προς Αεροδρόμιο και προς Ελευσίνα).



Παράλληλα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Π.E.O. Ελευσίνας-Θηβών, από το ύψος της θέσης Κάζα της Δυτικής Αττικής.

Ηδη, από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τετάρτης απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέος οχήματος, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, από τα όρια των νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επισημαίνεται επίσης πως από τη Δευτέρα στις 20.00 και μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 10.00, απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα Αθήνα-Μάλγαρα. Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι καθώς και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Βίντεο και φωτογραφίες - Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία, πού χιονίζει

Τα νεότερα στοιχεία - χάρτες από την ΕΜΥ 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το βράδυ σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μαγνησίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική σταδιακή εξασθένηση και από το πρωί της Τετάρτης 31/01 θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.

Στους Χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης 30/01 και το πρωί της Τετάρτης 31/01.

xartis-1
xartis-2



Στον Χάρτη 3 παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται την Τρίτη 30/01 και Τετάρτη 31/01.

xartis-3


Πού χιονίζει 

Ήδη από χθες, μάχη με το χιονιά δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και η Πολιτική Προστασία στη βόρεια Εύβοια με σκοπό να μείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό, ενώ η κακοκαιρία Avgi δείχνει τα «δόντια» της σε ημιορεινές περιοχές όπως η Στενή.

❄️❗️Πυκνή χιονόπτωση στην Σέττα Ευβοίας τώρα ❗️❗️Δείτε ζωντανή εικόνα http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/καμερεσ-ευβοιασ/σέττα-ευβοιασ.html

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, January 29, 2024


Πυκνή χιονόπτωση στη Σέτα



Πυκνή χιονόπτωση το βράδυ και στο Λεοντάρι Βοιωτίας.

❄️❗️Πολύ πυκνή χιονόπτωση και ακαριαία χιονόστρωση αυτή τη στιγμή στο Λεοντάρι Βοιωτίας!!! ❗️❗️Πηγή: Παναγιώτης Κέμμος Πηγή : Meteoclub

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, January 29, 2024



Χιονοκαταιγίδα έπληξε από αργά το βράδυ και την Θήβα στα 280 μέτρα υψόμετρο


⚡️Χιονοκαταιγίδα στην Θήβα 280 μέτρα υψόμετρο είναι ανάμεσα από ερυθρές και Θήβα …(κριεκουκι ) ⚡️Βίντεο : Vasilis ziogas

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, January 29, 2024


Η λίμνη Μπελέτσι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πάγωσε, ενώ δεν έχει σταματήσει να χιονίζει στην περιοχή.

❄️❗️Πολύ πυκνή χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο πολιτεία ❗️❗️Video Κωνσταντίνος Δρακόπουλος

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, January 29, 2024


«Θαμμένο» στο χιόνι και το καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα.



Λευκό το τοπίο και στα Βίλια, όπου 6 μηχανήματα του Δήμου, 6 μηχανήματα της περιφέρειας, εκχιονιστικά και 2 ισοπεδωτές του στρατού παραμένουν σε εγρήγορση.

6098596
6098581
6098585


Η πρόγνωση του Καλλιάνου

Μια κακοκαιρία η οποία αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη. «Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας σήμερα θα είναι οι βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων. Από το Πήλιο και νοτιότερα μέχρι και την ανατολική Πελοπόννησο και οι χιονοπτώσεις από τα περίπου 300 μέτρα υψόμετρο στις αντίστοιχες περιοχές. Και βεβαίως στο Αιγαίο και κυρίως κεντρικό και νότιο Αιγαίο όπου περιμένουμε και πολύ ισχυρές καταιγίδες κατά περιόδους αλλά και χιόνια πυκνά στην Κρήτη πάνω από τα 600 μέτρα» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο στο Αιγαίο οι ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι θα είναι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ με ριπές ακόμη και 10 μποφόρ, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια του Αιγαίου «Για την Αττική ήδη από χθες το βράδυ έχουμε χιονοπτώσεις από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω δηλαδή από την Κηφισιά και βορειότερα. Χιονόνερο και βροχές αναμένουμε στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής με τους ανέμους να έχουν ένταση 7 με 8 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία να είναι μέχρι 8 βαθμούς» προσθέτει ο κ. Καλλιάνος. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι στις ορεινές κα ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας ίσως και της Αττικής και ίσως και της Βοιωτίας από την εκδήλωση χιονοκαταιγίδων, που είναι ο συνδυασμός χιονιού και κεραυνών. Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο καθώς την ησυχία της χιονόπτωσης διακόπτει απότομα ο ήχος του κεραυνού. «Στην Εύβοια περιμένουμε αρκετό χιόνι από τα 400- 500 μέτρα υψόμετρα που μπορεί να ξεπεράσει και τους 40 πόντους, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να υπάρχει στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στα σημεία όπου υπάρχουν υψόμετρα άνω των 300 μέτρων γιατί εκεί θα έχουμε χιονοπτώσεις και πρόσκαιρες χιονοστρώσεις» εξηγεί ο κ. Καλλιάνος.

Η πρόγνωση Ζιακόπουλου για σήμερα 

Α) Οι διαφορές μεταξύ των δύο βασικών μοντέλων είναι εμφανείς τόσο ως προς τις καθ’ ύψος θερμοκρασίες όσο και ως προς την κατανομή του υετού. Συγκεκριμένα, στη χαμηλή τροπόσφαιρα πάνω από την Α. Στερεά - Εύβοια οι θερμοκρασίες του ECMWF είναι κατά 1 με 1,5 βαθμούς υψηλότερες από τις αντίστοιχες θερμοκρασίες του GFS. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή ανάλυση (00:00 UTC), στην οποία η θερμοκρασία στην Αθήνα στο ύψος των 1.500 μέτρων ήταν μείον -4 βαθμοί όπως προέβλεπε το ECMWF και όχι μείον 5 βαθμοί που έλεγε το GFS. Ένας βαθμός διαφοράς σημαίνει μεταβολή του υψομέτρου χιονόπτωσης ακόμα και κατά 100 με 150 μέτρα. Αναφορικά με την κατανομή του υετού, γενικά η προσομοίωση του GFS φαίνεται ρεαλιστικότερη, αλλά όχι και ως προς τη μορφή που θα έχει αυτός σε οριακές περιπτώσεις.

Β) Για την Αττική ως κρίσιμα υψόμετρα χιονόπτωσης θεωρούνται τα 200 με 250 μέτρα και ως κρίσιμα υψόμετρα χιονόστρωσης τα 300 με 350 μέτρα. Προφανώς, ανεβαίνοντας τη Νέα Οδό προς τη Λαμία τα υψόμετρα χιονόπτωσης - χιονόστρωσης θα κατεβαίνουν. Μεγαλύτερα των αρχικώς εκτιμηθέντων θα είναι τα υψόμετρα χιονόπτωσης και στην Εύβοια, στην οποία δεν βλέπω αξιόλογες χιονοπτώσεις στις δυτικές, νότιες και ανατολικές - νοτιοανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές. Στη Β-ΒΑ Εύβοια και τη Μαγνησία τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Έτσι, αναφορικά με τις προ δύο ημερών εκτιμήσεις μου, τα πράγματα για τη Χαλκίδα δυσκολεύουν, αλλά στον Βόλο δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια τα πραγματικά υψόμετρα χιονόπτωσης - χιονόστρωσης μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές προς τα πάνω ή προς τα κάτω αποκλίσεις από τα μέσα υψόμετρα που προαναφέρθηκαν. Το πεδίο των επιφανειακών ανέμων, ο προσανατολισμός των περιοχών, η καθ’ ύψος κατανομή της υγρασίας και οι εγκλωβισμοί ψύχους είναι οι βασικοί λόγοι. Θετικά για τις προς τα κάτω αποκλίσεις των υψομέτρων είναι: (α) οι τοπικές χιονοκαταιγίδες, (β) ο πολύς υετός και (γ) η ισχυρή θερμοκρασιακή υποστήριξη από τη μέση τροπόσφαιρα. Αρνητικό θεωρείται η θερμική νησίδα. Προφανώς, τη νύχτα και το πρωί ευνοούνται περισσότερο οι συνθήκες χιονόστρωσης.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω εκτεθέντα δεν αναιρούν το βασικό σημείο της πρόγνωσης που λέει ότι στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου θα επικρατήσει αξιόλογης έντασης κακοκαιρία. Προβλήματα θα δημιουργήσουν και οι άνεμοι τόσο στη στεριά (ακόμα και χιονοθύελλες) όσο και στη θάλασσα.

Γ) Αξιόλογης έντασης κακοκαιρία θα επικρατήσει και στην Κρήτη με βασικά χαρακτηριστικά: (α) τις συνεχείς και κατά τόπους ή περιόδους ισχυρές βροχές, (β) τις έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και (γ) τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Πού θα είναι σήμερα κλειστά τα σχολεία 

Ήδη μετά την χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου αποφασίστηκε από χθες το βράδυ στις 20:00 και μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 10:00, να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα Αθήνα-Μάλγαρα. Ενώ ανακοινώθηκε ότι σε μια σειρά από δήμους θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα διεξαχθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής. Πρόκειται για τους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Αττική. Για τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι: ««Αναστέλλεται, για αύριο, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν και τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία.

Στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων - Τι ισχύει για το ντελίβερι

Την ίδια ώρα θα τεθούν σε ισχύ έκτακτα μέτρα που αφορούν την προστασία των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μη θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Εντωμεταξύ η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι με αποφάσεις της διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων διευθύνσεων Αστυνομίας, από τις 20.00 χθες το βράδυ έως τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται: οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι,οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παραπάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν. Επίσης με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 χθες το βράδυ τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Ακόμη σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι δομές του δήμου Αθηναίων λόγω του ψύχους. Συγκεκριμένα θα βρίσκεται ανοιχτό το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Το Κέντρο Ημέρας (Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (επίσης Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, λόγω του ψύχους.

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα αναμένονται βροχές στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί και από τις πρώτες βραδινές ώρες θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -4 έως 9, στη Θράκη -1 έως 7, στη Θεσσαλία από 0 έως 9, στην Ήπειρο από -2 έως 4, στη Δυτική Στερεά από -1 έως 9, στην υπόλοιπη Στερεά από 0 έως 7, στην Πελοπόννησο από -1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 8, στις Κυκλάδες από 5 έως 8, στα Δωδεκάνησα από 5 έως 11 και στην Κρήτη από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα έβαλε με όλους και τον... πέταξαν στον τάκο του Survivor - Δείτε βίντεο

Συγγνώμη για την αναστάτωση, θα λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη - Πρώτη δήλωση του «Άλλου Ανθρώπου» για την αποκάλυψη του ΘΕΜΑτος

Πειραιάς: Η ΓΑΔΑ ζητά εξηγήσεις για το βίντεο της σύλληψης του 43χρονου παιδόφιλου - Τι λέει ο Κοψιάλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης