Το δικαστήριο του Κολοράντο ενεργοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας για να αποκλείσει τον Τραμπ

Το δικαστήριο του Κολοράντο ενεργοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας για να αποκλείσει τον Τραμπ

Ο Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα πάρει την οριστική απόφαση αν πληροί τα κριτήρια του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα

covid_trump
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ενεργοποιείται το άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που οδηγεί στην πολιτική αποκαθήλωση ενός υποψηφίου - στη συγκεκριμένη περίπτωση του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αφού τον πετάει... έξω από το προεδρικό παιχνίδι για να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικαvών.

Απώτερος στόχος του Τραμπ ήταν να περάσει εκ νέου το κατώφλι του Λευκού Οίκου, όπως αναφέρει το Associated Press, τώρα όμως όλα ανατρέπονται μετά την χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου του Κολοράντο κρίνοντας ότι ο τέως πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο να εμφανίστηκε διχασμένο για την απόφασή του να κρίνει τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο «μη ικανό να θέσει υποψηφιότητα», σύμφωνα με τη σχετική ρήτρα του Συντάγματος των ΗΠΑ και να τον απομακρύνει από το προεδρικό ψηφοδέλτιο της πολιτείας, ωστόσο ο ίδιος προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Αυτό θα αποφανθεί εάν το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα παραμείνει στην προεκλογική κούρσα.

«Η απόφαση ενός δικαστηρίου, οι δικαστές του οποίου διορίστηκαν όλοι από τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες σηματοδοτεί για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ την ενεργοποίηση του άρθρου 3 της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο και μόνο για να αποκλείσει τον Τραμπ από την προεδρική εκστρατεία», διατείνονται οι περισσότεροι υποστηρικτές του αλλά και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Η πλειοψηφία του δικαστηρίου του Κολοράντο κρίνει ότι ο Τραμπ αποκλείεται από το αξίωμα του υποψηφίου για την προεδρία, σύμφωνα με το άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος», καθώς 4 ψήφισαν κατά και 3 υπέρ του τέως προέδρου των ΗΠΑ.

Πλέον, η... μπάλα για την τελική απόφαση βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο καλείται να αποφανθεί αν ο Τραμπ πληροί τα κριτήρια του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα.

Αξιωματούχοι του Κολοράντο θεωρούν ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί έως τις 5 Ιανουαρίου του 2024, καθώς τότε λήγει η προθεσμία για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων στην αμερικανική πολιτεία. «Δεν καταλήγουμε στα συμπεράσματα αυτά επιπόλαια», ανέφερε η πλειοψηφία του δικαστηρίου.

«Έχουμε υπόψη το μέγεθος και το βάρος των ερωτήσεων που έχουμε τώρα μπροστά μας. Έχουμε επίσης επίγνωση του επίσημου καθήκοντός μας να εφαρμόζουμε το νόμο, χωρίς φόβο ή εύνοια, και χωρίς να επηρεαζόμαστε από την αντίδραση του κοινού στις αποφάσεις που ο νόμος ορίζει ότι παίρνουμε», τονίζει μεταξύ άλλων η απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο.

Κλείσιμο
Οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν δεσμευτεί ότι θα ασκήσουν έφεση σε περίπτωση ανάλογης απόφασης. Η νομική εκπρόσωπος του Τραμπ, Αλίνα Χάμπα, δήλωσε χθες το βράδυ: «Αυτή η απόφαση, που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, επιτίθεται στην ίδια την «καρδιά» της δημοκρατίας αυτού του έθνους. Δεν θα σταθεί και πιστεύουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανατρέψει αυτήν την αντισυνταγματική διάταξη».

Η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής Ρόνα ΜακΝτάνιελ, χαρακτήρισε την απόφαση ως «παρέμβαση στις εκλογές» υπογραμμίζοντας ότι η νομική ομάδα του κόμματος στέκεται στο πλευρό του Τραμπ ενόψει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Τραμπ έχασε στο Κολοράντο για 13 μονάδες το 2020 κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να κερδίσει στην πολιτεία στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Αλλά ο κίνδυνος για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ότι πολλά δικαστήρια και αξιωματούχοι των εκλογών θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κολοράντο αποκλείοντας τον Τραμπ από τις πολιτείες που θα πρέπει να κερδίσουν.

Δεκάδες αγωγές έχουν κατατεθεί σε εθνικό επίπεδο για τον αποκλεισμό του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου από τις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο είχε καταρτιστεί για να εμποδίσει τους πρώην Συνομοσπονδιακούς να επιστρέψουν στην κυβέρνηση μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Τι προβλέπει το άρθρο 3

Το άρθρο 3 αποκλείει από το αξίωμα οποιονδήποτε ορκίζεται να «υποστηρίξει» το Σύνταγμα και, εν συνεχεία, εμπλέκεται σε εξέγερση ή σε ανταρσία σε βάρος του κι έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ελάχιστες φορές μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

«Πιστεύω ότι μπορεί να ενθαρρύνει και άλλα κρατικά δικαστήρια να ενεργήσουν κατά τον αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο Ντέρεκ Μίλερ, καθηγητής Νομικής που παρακολουθεί στενά τις υποθέσεις του άρθρου 3, έπειτα από την χθεσινή απόφαση του Κολοράντο. «Αυτή είναι μια μεγάλη απειλή για την υποψηφιότητα του Τραμπ», υπογράμμισε.

Η δικαστική υπόθεση του Κολοράντο είναι η πρώτη όπου οι ενάγοντες πέτυχαν αυτό που ήθελαν, αναφέρει το Associated Press.

Ύστερα από μια εβδομαδιαία ακρόαση τον Νοέμβριο, η περιφερειακή δικαστής Σάρα Γουάλας διαπίστωσε ότι ο Τραμπ είχε πράγματι «εμπλακεί σε εξέγερση» υποκινώντας την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και η απόφασή της που τον κράτησε στο ψηφοδέλτιο ήταν αρκετά «τεχνική.

Οι δικηγόροι του Τραμπ έπεισαν την Γουάλας ότι, επειδή το κείμενο στο άρθρο 3 αναφέρεται σε «αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών» που ορκίζονται να «υποστηρίξουν» το Σύνταγμα, δεν πρέπει να ισχύει για τον πρόεδρο, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται ως «αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλο σημείο του εγγράφου και των οποίων ο όρκος είναι να «διατηρούν, να προστατεύουν και να υπερασπίζονται» το Σύνταγμα.

Η σχετική διάταξη αναφέρει επίσης ότι τα αξιώματα που αφορά η σχετική διάταξη είναι τα ακόλουθα: γερουσιαστή, εκπρόσωπο, εκλέκτορες του προέδρου και αντιπροέδρου και όλους τους άλλους αξιωματούχους «υπό το καθεστώς των ΗΠΑ», αλλά δεν κατονομάζει τους προέδρους.

Το ανώτατο δικαστήριο του Κολοράντο δεν συμφώνησε, υποστηρίζοντας δικηγόρους έξι Ρεπουμπλικανών και μη ψηφοφόρων του Κολοράντο που υποστήριζαν ότι ήταν ανόητο να φανταστούμε ότι οι συντάκτες της τροπολογίας, υπό τον φόβο της επιστροφής πρώην ομοσπονδιακών αξιωματούχων στην εξουσία, θα τους απαγόρευαν χαμηλά αξιώματα αλλά σε καμία περίπτωση το ύπατο αξίωμα στις ΗΠΑ.

Η αριστερή ομάδα που έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο του Κολοράντο, «Citizens for Responsibility and Ethics» στην Ουάσιγκτον, έσπευσε να επικροτήσει την δικαστική απόφαση.

«Το Σύνταγμά μας δηλώνει ξεκάθαρα ότι, όσοι παραβιάζουν τον όρκο τους και επιτίθενται στη δημοκρατία μας απαγορεύεται να υπηρετήσουν στην κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της αριστερής ομάδας, Νόα Βιβλιομπίντερ.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν επίσης προτρέψει το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο να ανακαλέσει την απόφαση της Γουάλας ότι ο Τραμπ υποκίνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, απλώς έκανε χρήση των δικαιωμάτων του στην ελευθερία του λόγου και δεν είχε ζητήσει άσκηση βίας από τους υποστηρικτές του.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Σκοτ Γκέσλερ, τόνισε επίσης ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν περισσότερο «ταραχή» παρά εξέγερση γεγονός που αρκετοί δικαστές έσπευσαν να αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό.

colorado_dikastes
Οι τέσσερις δικαστές (με κυκλωμένα κεφάλια) που ψήφισαν κατά του Τραμπ (από αριστερά προς δεξιά): Monica Márquez, Richard L. Gabriel, Melissa Hart και William W. Hood III


Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο, Richard L. Gabriel, Melissa Hart, William W. Hood III και Monica Márquez ήταν αυτοί που «έθαψαν» τον Τραμπ, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο. Ο ανώτατος δικαστής Brian D. Boatright διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι τα συνταγματικά ζητήματα ήταν πολύ περίπλοκα για να επιλυθούν σε μια ακρόαση. Αλλά και οι δικαστές Maria E. Berkenkotter και Carlos Samour κινήθηκαν στο ίδιο κύματος.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να στερήσει από κάποιον το δικαίωμα να κατέχει δημόσιο αξίωμα χωρίς τη δέουσα νομική διαδικασία», έγραψε ο Samour εκφράζοντας την οργή του.

«Ακόμα κι αν είμαστε πεπεισμένοι ότι ένας υποψήφιος διέπραξε φρικτές πράξεις στο παρελθόν - τολμώ να πω, ενεπλάκη σε εξέγερση - πρέπει να υπάρξει διαδικαστική δίκαιη διαδικασία για να μπορέσουμε να κηρύξουμε το άτομο αυτό «έκπτωτο» από την ανάληψη δημοσίων αξιωμάτων», πρόσθεσε.

Η απόφαση του Κολοράντο έρχεται σε αντίθεση με το Ανώτατο Δικαστήριο της Μινεσότα, το οποίο τον περασμένο μήνα αποφάσισε ότι ένα κόμμα μπορεί να βάλει όποιον θέλει στο ψηφοδέλτιό του ενόψει των εκλογών του 2024.

Σε μια άλλη υπόθεση της 14ης Τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος, ένας δικαστής του Μίσιγκαν αποφάσισε ότι το Κογκρέσο, και όχι το δικαστικό σώμα, θα πρέπει να αποφανθεί εάν ο Τραμπ μπορεί να παραμείνει στο ψηφοδέλτιο.

Την ίδια ώρα, η φιλελεύθερη ομάδα πίσω από αυτές τις υποθέσεις, «Free Speech For People», κατέθεσε επίσης μια άλλη μήνυση στο Όρεγκον επιδιώκοντας να απαγορευτεί η συμμετοχή του Τραμπ από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.

Και οι δύο ομάδες χρηματοδοτούνται από φιλελεύθερους χρηματοδότες που υποστηρίζουν επίσης τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ για τις τις αγωγές που ασκήθηκαν εναντίον του, παρόλο που ο Μπάιντεν δεν έχει κανέναν ρόλο σε αυτές, λέγοντας ότι ο αντίπαλός του «παραβιάζει το Σύνταγμα» για να προσπαθήσει να βάλει τέλος στην προεκλογική του εκστρατεία.

Οι σύμμαχοι του Τραμπ, πάντως, έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, κατηγορώντας την απόφαση ως «αντιαμερικανική» και «τρελή», κι ότι πρόκειται αμιγώς για μία προσπάθεια με «πολιτικά κίνητρα» προκειμένου να καταστρέψει την υποψηφιότητά του.

«Τέσσερις κομματικοί δημοκρατικοί πράκτορες του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κολοράντο πιστεύουν ότι μπορούν να αποφασίσουν για όλους τους πολίτες της πολιτείας και τους Αμερικανούς για τις επόμενες προεδρικές εκλογές», δήλωσε ειρωνικά η επικεφαλής της Ένωσης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ελίζ Στέφανικ.


Ειδήσεις σήμερα:

Γεραπετρίτης για τη ροζ σημαία: Στον σκληρό πυρήνα του κράτους τα σύμβολα πρέπει να είναι ακέραια και ουδέτερα

Στο 2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024, εκτιμά η ΤτΕ - Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

Ισοδύναμη με ποσότητα για μέθη πριν από χειρουργείο η κεταμίνη που «τελείωσε» τον Μάθιου Πέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης