Πάπας Φραγκίσκος: Οι ιερείς μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια

Πάπας Φραγκίσκος: Οι ιερείς μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια

Η ευλογία δεν ταυτίζεται με τον θρησκευτικό γάμο - «Δεν επιτρέπονται παράλληλα θρησκευτικές τελετές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση με τέλεση γάμου»

papas
Τη συγκατάθεσή του στην ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών έδωσε στους καθολικούς ιερείς ο πάπας Φραγκίσκος, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Με τον τρόπο αυτό, παύει η προηγούμενη απαγόρευση για τα ομόφυλα ζευγάρια που είχε δημοσιοποιήσει η αρμόδια επιτροπή του Βατικανού.

Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται ο θρησκευτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών. «Δεν επιτρέπονται, παράλληλα, θρησκευτικές τελετές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση με τέλεση γάμου» αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη φορά που η Καθολική Εκκλησία εκφράζεται ξεκάθαρα επί του θέματος, με αναφορά σε «ευλογία υπέρ της υγείας, της αλληλοβοήθειας, της συμπαράστασης και την ψυχική γαλήνη» των ομόφυλων ζευγαριών.

Κλείσιμο
Η κίνηση θεωρείται μεγάλο βήμα στις προσπάθειες του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να καλωσορίσει τους πιστούς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.


«Δεν αλλάζει η διδασκαλία της Εκκλησίας για τον γάμο»

Ήδη, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επιτρέψει εδώ καιρό στους ιερείς να ευλογούν μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων. Ωστόσο το Βατικανό είχε εναντιωθεί στην ευλογία ομόφυλων ζευγαριών.

Ο νέος κανόνας παρουσιάστηκε από τον έπαρχο του αρμόδιου γραφείου, κατδινάλιο Βίτορ Μανουέλ Φερνάντες, ο οποίος σημείωσε ότι η δήλωση δεν τροποποιεί «το παραδοσιακό δόγμα της εκκλησίας για τον γάμο», καθώς δεν επιτρέπει καμία λειτουργική τελετή που θα μπορούσε να συγχέεται με το μυστήριο του γάμου.

«Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί κανείς να κατανοήσει τη δυνατότητα ευλογίας ζευγαριών σε αντικανονικές καταστάσεις και ζευγαριών του ιδίου φύλου χωρίς να επικυρώνεται επίσημα η κατάστασή τους ή να αλλάζει με οποιονδήποτε τρόπο η αιώνια διδασκαλία της Εκκλησίας για τον γάμο», τόνισε.

Η δήλωση φέρει την υπογραφή και την έγκριση του Πάπα Φραγκίσκου. Ο καρδινάλιος σημειώνει ότι η διεύρυνση του πεδίου των ατόμων που μπορούν να λάβουν ευλογίες ισοδυναμεί με «πραγματική εξέλιξη» και «ειδική και καινοτόμο συμβολή στην ποιμαντική σημασία των ευλογιών», ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση στηρίχτηκε στο ποιμαντικό όραμα του Πάπα Φραγκίσκου».

Πώς ο Φραγκίσκος ανέτρεψε τη στάση του Βατικανού

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μεγάλη δραστηριότητα από το γραφείο Διδασκαλίας της Πίστης, που διευθύνει ο καρδινάλιος Φερνάντεζ, ειδικά μετά τη βαθιά απογοήτευση πολλών μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και υποστηρικτών της ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης συνάντησης επισκόπων και λαϊκών τον Οκτώβριο, που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές.

Τον Οκτώβριο, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα την ιδιωτική απάντηση του Φραγκίσκου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις αμφιβολίες συντηρητικών καρδιναλίων σχετικά με το ενδεχόμενο ευλογίας σε ομόφυλα ζευγάρια, μια πρακτική στην οποία ήταν απολύτως αντίθετοι.

Ο Φραγκίσκος, αντίθετα, εμφανίστηκε θετικός στην πιθανότητα ευλογίας, ανατρέποντας με αυτόν τον τρόπο μία απόφαση του Βατικανού το 2021, με την οποία απαγορεύονταν η ευλογία σε ομοφυλοφιλικές ενώσεις, με το επιχείρημα ότι ο Θεός «δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Ο Πάπας και τότε υποστήριξε ότι ο γάμος δεν μπορεί να υπάρξει παρά μεταξύ ενός άντρα και μίας γυναίκας, όμως επέμεινε ότι οι ιερείς θα πρέπει να ασκούν ποιμαντική φιλανθρωπία, όταν πρόκειται για ευλογίες. Όμως, οι ευλογίες δεν θα έπρεπε να περιοριστούν σε πρωτόκολλα και παρότρυνε τους ιερείς να είναι ανοιχτοί σε «κανάλια πέρα από τις νόρμες».

Στις 31 Οκτωβρίου, ο Ποντίφικας ενέκρινε κι άλλο έγγραφο του τμήματος του καρδινάλιου Φερνάντεζ, που προέβλεπε ότι τα τρανς άτομα μπορούν να βαφτίζονται, να είναι νονοί και μάρτυρες σε εκκλησιαστικούς γάμους, προωθώντας το όραμά του για μια πιο περιεκτική εκκλησία.



Ειδήσεις σήμερα:

Θρήνος για τον 29χρονο αστυνομικό από την Πάτρα - Πώς έγινε η μοιραία καταδίωξη από Νίκαια μέχρι Ασπρόπυργο

Νόμιζε πως έκανε το τέλειο έγκλημα: Πώς αποκαλύφθηκε ότι αναισθησιολόγος σκότωσε τη γυναίκα του

Αυτός είναι ο «πιστολέρο» που ψάχνουν για το αιματηρό περιστατικό με τους τρεις Κρητικούς στο Γκάζι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης