ΗΠΑ: Σχεδόν οι μισές βόμβες που έχει ρίξει το Ισραήλ στη Γάζα δεν είναι ακριβείας

ΗΠΑ: Σχεδόν οι μισές βόμβες που έχει ρίξει το Ισραήλ στη Γάζα δεν είναι ακριβείας

Ο ισραηλινός στρατός έκανε ευρεία χρήση απλών και όχι «έξυπνων βομβών», σύμφωνα με νέα εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

gaza_ekrixi
Σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα στον πόλεμό του με τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου είναι μη κατευθυνόμενα, σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η αξιολόγηση, που συντάχθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ και περιγράφεται στο CNN από τρεις πηγές που την διάβασαν, αναφέρει ότι, περίπου το 40- 45% από τα 29.000 πυρομαχικά αέρος-εδάφους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης δεν ήταν κατευθυνόμενα.

Τα υπόλοιπα ήταν κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, όπως γράφει, μεταξύ άλλων, η αξιολόγηση.

Τα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά είναι συνήθως λιγότερο ακριβή και μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή για τους αμάχους, ειδικά σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Γάζα.

Κλείσιμο
Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν , υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» στη Γάζα.

Κληθείς να σχολιάσει την αξιολόγηση, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) Νιρ Ντινάρ δήλωσε στο CNN: «Δεν σχολιάζουμε τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν».

Ο ταγματάρχης Κέρεν Χάτζιοφ, εκπρόσωπος του Ισραήλ, δήλωσε χτες ότι, «ως στρατός αφοσιωμένος στο Διεθνές Δίκαιο και έναν ηθικό κώδικα συμπεριφοράς, αφιερώνουμε τεράστιους πόρους για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά στους αμάχους που η Χαμάς χρησιμοποιεί ως ‘ανθρώπινες ασπίδες’. Ο πόλεμος που έχουμε εξαπολύσει είναι εναντίον της Χαμάς, όχι του λαού της Γάζας».

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο CNN πως, εάν το Ισραήλ χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά με τον ρυθμό που πιστεύουν οι ΗΠΑ, αυτό υπονομεύει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες του άμαχου πληθυσμού.

«Είμαι εξαιρετικά έκπληκτος και ανήσυχος», υποστήριξε από την πλευρά του ο Μπράιαν Κάστνερ, πρώην αξιωματικός Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD) που τώρα υπηρετεί ως ανώτερος σύμβουλος κρίσης της Διεθνούς Αμνηστίας για όπλα και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η αναφορά για την αξιολόγηση έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, καθώς ο Λευκός Οίκος προσπάθησε την Τετάρτη να κατευνάσει τα πνεύματα αναφορικά με το σχόλιο του Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε «αδιάκριτους βομβαρδισμούς», την ώρα που η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να προστατεύσει τους αμάχους .

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Ισραήλ χάνει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 18.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Την ίδια ώρα, όμως και οι ΗΠΑ απομονώνονται διεθνώς, καθώς αρνούνται να υποστηρίξουν τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στις εχθροπραξίες που μαίνονται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από χθες , ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου και θα έχει «εξαιρετικά σοβαρές συνομιλίες» με Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια Ενημέρωση του Λευκού Οίκου .

Ο Σάλιβαν θα συζητήσει με τους Ισραηλινούς «προσπάθειες να γίνουν πιο χειρουργικές και πιο ακριβείς οι επιθέσεις προκειμένου να μειωθεί η ζημιά στον άμαχο πληθυσμό », είπε ο Κίρμπι.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τις ανόητες βόμβες σε συνδυασμό με μια τακτική που ονομάζεται «βομβαρδισμός κατάδυσης», γεγονός που, όπως είπε, κάνει τις βόμβες πιο ακριβείς γιατί πλησιάζουν πιο κοντά στον στόχο.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ένα μη κατευθυνόμενο πυρομαχικό που εκτοξεύεται κατάλληλα, μπορεί να είναι εξίσου ακριβές με ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό.

Πάντως, δεν είναι σαφές τι είδους μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί, αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι έχουν κάνει χρήση βομβών M117.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε φωτογραφίες από μαχητικά αεροσκάφη οπλισμένα με κάτι που παρέπεμπε σε βόμβες M117 μέσω του «X» (πρώην Twitter) τον Οκτώβριο.

Οι ΗΠΑ παρείχαν επίσης στο Ισραήλ μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων 5.000 βομβών Mk82, αναφέρει κοντινή πηγή, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Ειδήσεις σήμερα:

Σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς ο αρχηγός της συμμορίας που έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ

Πώς έγινε το φρικτό τροχαίο στα Σπάτα - Νεκροί ένας 18χρονος και μία 52χρονη

Ψάχνουν τον μυστηριώδη TikToker που καταγράφει κρυφά Βρετανίδες με «καυτό» ντύσιμο στις βραδινές τους εξόδους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης