Η Airbnb θα καταβάλει 576 εκατ. ευρώ στην Ιταλία για να κλείσει φορολογική διαμάχη

Η Airbnb θα καταβάλει 576 εκατ. ευρώ στην Ιταλία για να κλείσει φορολογική διαμάχη

Σε διαμάχη η ιταλική κυβέρνηση με την πλατφόρμα για ανείσπρακτους φόρους

airbnb_pixabay
Η πλατφόρμα ενοικίασης Airbnb συμφώνησε να καταβάλει στις ιταλικές φορολογικές αρχές 576 εκατ. ευρώ για να διευθετήσει φορολογική διαφορά.

Οι ιταλικές αρχές αναφέρουν ότι το ποσό αφορά χρήματα που η εταιρεία δεν είχε καταφέρει να εισπράξει από άτομα τα οποία νοίκιαζαν ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ιταλία υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο 21% επί των εσόδων τους.

Τον Νοέμβριο, δικαστήριο στην Ιταλία διέταξε την κατάσχεση 779,5 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή έδρα της Airbnb στην Ιρλανδία για φερόμενη φοροδιαφυγή για τα φορολογικά έτη 2017-21. Η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει περίπου τα τρία τέταρτα των οφειλομένων από χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Η Ιταλία αποτελεί σημαντική αγορά για την εταιρεία που δραστηριοποιείται εκεί από το 2008, σημειώνει το BBC.

Κλείσιμο
Πέρυσι η Airbnb αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από τους παρόχους βραχυχρόνιων μισθώσεων να καταβάλουν στην Εφορία το 21% των εσόδων από τα ενοίκια. Όπως υποστηριξε, ο νόμος αντιβαίνει στην αρχή της ΕΕ για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλη την Ένωση. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε πάντως ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο.

Τον Νοέμβριο, οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν εισέπραξε φόρους από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για σχεδόν 3,7 δισ. ευρώ εσόδων από ενοίκια.

Η Airbnb λέει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών είναι απλές οικογένειες που επιδιώκουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και προσθέτει ότι δεν θα επιδιώξει να ανακτήσει το οφειλόμενο ποσό από τους οικοδεσπότες της.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενώ σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους από το 21% στο 26%.



Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεψαν δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ - Κατασχέθηκαν πιστόλια, καραμπίνες και supercars

ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν

Champions League: Η Παρί πήρε πρόκριση θρίλερ, η Μίλαν πέταξε εκτός Ευρώπης τη Νιούκαστλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης