Ecofin: Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ

Ecofin: Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν χωριστεί σε δύο διακριτά στρατόπεδα, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να ηγούνται αυτών των δύο διαφορετικών προσεγγίσεων

ecofin
Χωρίς συμφωνία για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με τη θέλησή τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι το τέλος του έτους, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα παρά τις μαραθώνιες ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν ήδη από το χθεσινό Eurogroup.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που προβλέπουν έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 60%, είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας της Covdi-19, ωστόσο θα πρέπει να τεθούν εκ νέου σε ισχύ το 2024 και για αυτόν το λόγο τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου ώστε να υπάρξει μια συμφωνία πριν από το τέλους του τρέχοντος έτους.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν χωριστεί σε δύο διακριτά στρατόπεδα, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να ηγούνται αυτών των δύο διαφορετικών προσεγγίσεων. Ήτοι αυτών που ζητούν να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την απομείωση των ελλειμμάτων και των χρεών και αυτών που ζητούν να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ιδίως ως προς το ζήτημα των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση και στην άμυνα, εν μέσω μάλιστα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Γερμανία επιμένει σε αυστηρότερα όρια στις δαπάνες, παρά το γεγονός ότι επικρίνεται στο εσωτερικό για τα δικά προβλήματα που επιβάλλει το λεγόμενο “φρένο χρέους”, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία πιέζουν να διατηρήσουν περιθώρια ελιγμών σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κάτι που έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι διαφωνίες αφορούν στο πόσο αυστηρά θα πρέπει να είναι τα ετήσια όρια δαπανών και τον τρόπο αντιμετώπισης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κατά τον υπολογισμό εάν μια χώρα παραβιάζει το ετήσιο όριο ελλείμματος του 3%. «Τα υπερβολικά ελλείμματα πρέπει να μειωθούν, όχι να δικαιολογηθούν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Η Γερμανία επιμένει να προσθέσει «διασφαλίσεις» στην αρχική πρόταση της Επιτροπής για να διασφαλίσει ότι οι χώρες μειώνουν το χρέος κατά ένα ελάχιστο ποσό ετησίως, καθώς και να περιορίσουν τις ετήσιες δαπάνες για να διασφαλιστεί ότι τα ελλείμματα δεν υπερβαίνουν το 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Κλείσιμο
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πρότεινε έναν συμβιβασμό, σύμφωνα με τον οποίο οι υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν διατηρήσουν τα ετήσια ελλείμματά τους στο 1,5% περίπου του ΑΕΠ και να μειώσουν το χρέος τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο. Πρόταση ωστόσο που δεν έγινε δεκτή.

Την επόμενη εβδομάδα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες και το ζήτημα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα, τόσο στην επίσημη συνάντηση όσο και σε διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, παρόλο που οι 27 έχουν να συζητήσουν άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως το αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και μια αμφιλεγόμενη αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Από την πλευρά της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, η οποία σήμερα έλαβε την πλήρη υποστήριξη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για να αναλάβει τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπογράμμισε ότι αν κριθεί απαραίτητο, θα συγκληθεί ένα ακόμα έκτακτο Ecofin μεταξύ 18ης και 21ης Δεκεμβρίου, καθώς ο σκοπός είναι να υπάρξει μια συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πριν το τέλος του έτους.

Κάτι που ζητεί μετ' επιτάσεως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για να περιοριστεί ο πληθωρισμός και απαιτείται μια νέα, κοινή δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ.

Όπως ανέφερε η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ "έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο, με βάση τις έντονες διαβουλεύσεις που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Σχεδόν έχουμε φτάσει στον στόχο μας. Δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για όλες τις πολιτικές, νομικές και τεχνικές διαβουλεύσεις, αλλά ελπίζουμε να το ολοκληρώσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια πολιτική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους"
Ειδήσεις σήμερα:

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της Γεωργίας που δολοφόνησε ο σύντροφός της στη Σαλαμίνα

Έρχεται κρύο Σαββατοκύριακο - Ανεβαίνει ξανά ο υδράργυρος από την ερχόμενη εβδομάδα

Μητσοτάκης: Απαρέγκλιτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η αποκατάσταση της Θεσσαλίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης