Μεγάλη Βρετανία: Σάλος με τις περικοπές στην ιστορική εκπομπή Newsnight του BBC μετά από 40 χρόνια

Μεγάλη Βρετανία: Σάλος με τις περικοπές στην ιστορική εκπομπή Newsnight του BBC μετά από 40 χρόνια

Η διοίκηση μιλά για ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων - Απασχολούνται 57 δημοσιογράφοι και θα μείνουν μόλις οι 23 - Έχει γράψει ιστορία με συνεντεύξεις που άφησαν εποχή και ρεπορτάζ που βασίστηκαν στην ερευνητική δημοσιογραφία

bbc-newsnight-studio
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη Βρετανία από την επιλογή της διοίκησης του να αλλάξει τη μορφή της ιστορικής εκπομπής, Newsnight του BBC, προχωρώντας μάλιστα και σε απολύσεις στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων.

Όπως μεταδίδει το ίδιο το BBC στην ψηφιακή του έκδοση, η εκπομπή που μετρά 43 χρόνια ζωής, αναμένεται να χάσει τους αποκλειστικούς ρεπόρτερ της, θα μειωθεί κατά 10 λεπτά και θα εγκαταλείψει τις ερευνητικές ταινίες για να επικεντρωθεί σε συζητήσεις στο στούντιο. Σημειώνεται ότι το δυναμικό της εκπομπής αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 57 άτομα τα οποία χρειάζονται για να μεταδοθεί από τους οποίους θα μείνουν μόλις οι 23.

Οι αντιδράσεις

Χαρακτηριστική της έντασης που έχει προκληθεί στον δημοσιογραφικό κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας είναι η απάντηση που δίνει ο άλλοτε δημοσιογράφος της εκπομπής, Πολ Μέισον στον συνάδελφό του Κρεγκ Όλιβερ των The Times ο οποίος ασκεί κριτική για το κόστος της εκπομπής σε συνάρτηση με την τηλεθέασή της.

Όπως γράφει ο Κρεγκ Όλιβερ «η αλήθεια είναι ότι το Newsnight πεθαίνει εδώ και χρόνια - ένας πολύ προβεβλημένος μικρόκοσμος των ευρύτερων προβλημάτων του BBC News, που αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο των μέσων ενημέρωσης».

Από την άλλη ο Πολ Μέισον απαντά πως το να παρουσιάζεται μία εκπομπή με συζητήσεις είναι το ευκολότερο εν αντιθέση με το Newsnight το οποίο είναι μία εργασία 13,5 ωρών και έτσι οι άνθρωποι δουλεύουν 3-4 βάρδιες την εβδομάδα, και επίσης παίρνουν διακοπές και αρρωσταίνουν. «Πιθανόν να έχω υποτιμήσει κάποιες κατηγορίες θέσεων εργασίας. Ενώ περίπου τα 2/3 του προσωπικού φτιάχνουν το καθημερινό πρόγραμμα, το άλλο 1/3 φτιάχνει τα μακροσκελή δελτία και τις έρευνες».

Δείτε την ανάρτησή του:


Κλείσιμο
«Στην κορυφή αυτού είναι το προσωπικό που μοιραστήκαμε τον “σταυρό” - μακιγιάζ, κάμερα στούντιο ops, μηχανικοί ήχου στούντιο, φωτισμός, σπινθήρες, HR, μεταφραστές, διορθωτές, μισθοδοσία, εκπαίδευση, προσωπικό ασφαλείας, διαχειριστές ασφαλείας (που κρατούν μια κυλιόμενη ενημέρωση για κάθε επικίνδυνο μέρος στη γη και θα προσπαθήσει να σας σώσει αν απαχθεί), προσωπικό καντίνα, καθαριστές, και πολλά άλλα» αναφέρει ο Πολ Μέισον.

Συμπληρώνει δε ότι «Η υψηλή ποιότητα των τηλεοπτικών ειδήσεων και της επικαιρότητας κοστίζει χρήματα, και είστε τυχεροί αν, με τους αξιολύπητους μισθούς, μπορείτε να βρείτε αρκετά άτομα για να το κάνουν. Αυτό που δεν κοστίζει πολύ είναι να βάλεις ένα μάτσο ιδεολογικά υποκινούμενους ανθρώπους να διαφωνούν μεταξύ τους ζωντανά στον αέρα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακόμη και με ένα ημι-ρομποτικό στούντιο - όπως στο LBC. Ωραία, αν το BBC δεν θέλει πλέον να ασχοληθεί με την καθημερινή επικαιρότητα υψηλού επιπέδου, και είμαι βέβαιος ότι η Deborah Turness έχει κάποιες καλές ιδέες για το πώς να κάνει περισσότερα με λιγότερα - γιατί αυτό είναι που έχει αναλάβει να επιτύχει κάθε αφεντικό του BBC από τη δεκαετία του 1990 - αλλά το θέμα είναι ότι επέλεξαν να μειώσουν ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα».

Η εκπομπή μειώνεται σε χρόνο, θα μείνουν σχεδόν οι μισοί δημοσιογράφοι

Η διευθύνουσα σύμβουλος του BBC News and Current Affairs Deborah Turness δήλωσε ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας βρίσκεται «σε ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα» και ότι έπρεπε να κάνει «κάποιες δύσκολες επιλογές», καθώς το κοινό στρέφεται από την τηλεόραση στις διαδικτυακές ειδήσεις. Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ) δήλωσε ότι οι περικοπές στο Newsnight αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό πλήγμα στις ερευνητικές ειδήσεις».

Δείτε βίντεο, το πρωτότυπο τρέιλερ έναρξης του Newsnight από το 1980
Newsnight 1980s opening titles


Οι κινήσεις αναμένεται να εξοικονομήσουν 7,5 εκατ. λίρες την ώρα που συνολικά, η εταιρεία πρέπει να βρει 500 εκατ. λίρες σε εξοικονόμηση πόρων. Όπως λέει η Διευθύνουσα Σύμβουλος του BBC News and Current Affairs, Deborah Turness, «όταν αρχίσαμε τις εργασίες για την ανακοίνωση αυτή, δεν ήξερα αν θα είχε οικονομικό νόημα να διατηρήσουμε το Newsnight στον αέρα» ωστόσο συμπλήρωσε πως «το κοινό θεωρεί το Newsnight ως ένα σημαντικό εμπορικό σήμα του BBC και αυτό που εκτιμά περισσότερο είναι η συζήτηση και ο διάλογος στο τέλος κάθε ημέρας. Έτσι, πήραμε την απόφαση να αναμορφώσουμε το Newsnight ως ένα 30λεπτο πρόγραμμα 30 λεπτών αργά το βράδυ, το οποίο δημιουργεί ειδήσεις, συζητήσεις και συνεντεύξεις».

Δείτε βίντεο, η σύγχρονη έναρξη της εκπομπής
BBC2 Newsnight Intro


«Ενώ η τηλεόραση και το ραδιόφωνο παραμένουν ζωτικής σημασίας για το BBC News, πρέπει να επενδύσουμε στις ψηφιακές μας πλατφόρμες για να διασφαλίσουμε ότι αποτελούν επίσης το σπίτι της καλύτερης δημοσιογραφίας μας, και η σημερινή δέσμη μέτρων θα επιταχύνει αυτόν τον μετασχηματισμό», δήλωσε ο Turness.
bbc-newsnight-parousiastria-01
Η Kirsty Wark ανακοίνωσε πρόσφατα την αποχώρησή της από το Newsnight μετά από 30 χρόνια
Η πρώην παρουσιάστρια του Newsnight, Emily Maitlis, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Θα μπορούσε η συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου να είχε συμβεί σε αυτή την νέα μορφή του Newsnight; Φυσικά όχι. Πέρα από την επίπονη προετοιμασία και τη μακρά έρευνα που απαιτούσε από την ομάδα, ο πρίγκιπας Άντριου ήρθε σε μια ναυαρχίδα για την οποία το BBC ήταν υπερήφανο. Απόψε δεν αισθάνεται έτσι».

Δείτε βίντεο, η συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου:
Prince Andrew & the Epstein Scandal: The Newsnight Interview - BBC News


Από την πλευρά του ο επίσης παρουσιαστής του Newsnight Mark Urban έγραψε στο X/Twitter: «Εργάζομαι στο πρόγραμμα εδώ και 32 χρόνια, σε όλο τον κόσμο, ρισκάροντας πολλές φορές τη ζωή μου για τη δημοσιογραφία του. Μπορείτε να φανταστείτε τα συναισθήματά μου στις περικοπές».


Η εκτελούσα χρέη προέδρου του BBC Dame Elan Closs Stephens μίλησε στο συνέδριο Voice of the Listener and Viewer την Τετάρτη, λέγοντας ότι η εταιρεία χρειάζεται «συγκέντρωση και αποφασιστικότητα" καθώς προσπαθεί να κάνει οικονομίες. Αυτό σήμαινε - και συνεχίζει να σημαίνει - δύσκολες επιλογές, με επιπτώσεις στις υπηρεσίες μας και φυσικά στο κοινό μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι η πρόκληση, η πραγματική πρόκληση για μένα και το διοικητικό συμβούλιο, είναι πώς να διασφαλίσουμε ότι ένα πιο λιτό BBC μπορεί επίσης να είναι ένα καλύτερο BBC».


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Κακοκαιρία χτυπά σήμερα τη χώρα με κεραυνούς, βροχές και χαλάζι - Πώς θα εξελιχθεί, ποιες περιοχές θα πλήξει


Επιστολική ψήφος: Όσα πρέπει να ξέρουμε - Αναλυτικά η διαδικασία, τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης

Μπάνε Πρέλεβιτς: Ο «εκτελεστής» που σούταρε υπέροχα - Η αυτοβιογραφία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης