Δολοφονία Τζον Κένεντι, 60 χρόνια μετά: Οι θεωρίες συνωμοσίας και η επίμονη αναζήτηση της αλήθειας

Δολοφονία Τζον Κένεντι, 60 χρόνια μετά: Οι θεωρίες συνωμοσίας και η επίμονη αναζήτηση της αλήθειας

Έξι δεκαετίες μετά τη δολοφονία που συγκλόνισε τον πλανήτη, δεκάδες ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα - Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς πιστεύουν ότι υπήρξε συνωμοσία πίσω από το έγκλημα του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ

Kennedy-Assassination-2
Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο 35ος και νεότερος στην ιστορία Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο χαρισματικός και εξαιρετικά δημοφιλής «JFK» δολοφονήθηκε σε κοινή θέα στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλας του Τέξας. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, ο φερόμενος ως δολοφόνος του είχε κιόλας δολοφονηθεί και ο ίδιος. Και μετά από άλλους 10 μήνες, η Επιτροπή Γουόρεν, εξέδωσε το πόρισμά της, κατόπιν εντατικής και ενδελεχούς διερεύνησης του εγκλήματος: Δεν υπήρχε καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο εκτελεστής του JFK ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Όπως δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ότι ο Όσβαλντ, ή, έστω ο Τζακ Ρούμπι, δηλαδή ο άνθρωπος που σκότωσε τον Όσβαλντ παρά την ασφυκτική αστυνομική φρούρησή του, είχαν οποιαδήποτε σχέση με οποιουδήποτε είδους συνωμοσία, κινούμενη από σκοτεινές δυνάμεις εντός ή εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.



Κι όμως, ακόμη και 60 χρόνια μετά από το τραγικό συμβάν, οι Αμερικανοί πρώτοι αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο, αρνούνται εμμονικά να πιστέψουν ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε από έναν ανισόρροπο ελεύθερο σκοπευτή, μέρα μεσημέρι. Κάτι θα πρέπει να κρύβεται πίσω από τον ασύλληπτο τρόπο με τον οποίον βγήκε από τη μέση ένας εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι Σοβιετικοί; Η KGB -ή μήπως η ίδια η CIA; Η Μαφία; Ο Λίντον Τζόνσον, ο έως τότε αντιπρόεδρος του JFK, ο οποίος και τον διαδέχθηκε; Οι εξωγήινοι; Εξάλλου, ακόμη και η Επιτροπή υπό τον αρχιδικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Έρλ Γουόρεν, όταν δημοσιοποίησε την έκθεσή της, ενώ επιβεβαιώνει πλήρως την ενοχή του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, δεν του καταλογίζει κάποιο κίνητρο.

Κλείσιμο
oswand
Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ



Επιπλέον, ενώ έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία, υποστηρίζοντας κάθε είδους θεωρία για τη δολοφονία του JFK, υπάρχουν ακόμη και σήμερα, 60 ολόκληρα χρόνια μετά από το περιστατικό που συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έγγραφα σχετικά που παραμένουν απόρρητα. Εκατοντάδες συγγραφείς, επικαλούμενοι πολλές και διάφορες εξειδικευμένες ιδιότητες, γνώσεις κ.ο.κ. έχουν δοκιμάσει να αποκαλύψουν την «πραγματική αλήθεια» για το ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι. Για το πώς κατέστη δυνατόν να σκοτωθεί μόνο εκείνος, παρόλον ότι στην ανοιχτή προεδρική λιμουζίνα, δίπλα του ακριβώς, επέβαινε η σύζυγός του, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζάκι Κένεντι. Εκείνη υπέστη μόνο ψυχικά τραύματα, ενώ ο Κυβερνήτης της Πολιτείας του Τέξας, ο οποίος καθόταν στο εμπρός κάθισμα της προεδρικής Λίνκολν, παρότι τραυματίστηκε από σφαίρα του Όσβαλντ, επέζησε.

Βασιζόμενα σε μαρτυρίες αυτοπτών -ορισμένοι εκ των οποίων ζουν ακόμη, αν και σε βαθιά γεράματα πλέον- έχουν γυριστεί πάμπολλα ντοκιμαντέρ. Και δεν σταματούν να γυρίζονται καινούργια, συμπεριλαμβάνοντας πάντοτε «νέα, συνταρακτικά δεδομένα». Επί της ουσίας, η κοινή γνώμη, πρωτίστως η αμερικανική, συμπεριφέρεται σαν εθισμένη στην υπόθεση του JFK. Μια ολόκληρη βιομηχανία αναγνωσμάτων και θεαμάτων έχει στηθεί πάνω από το φέρετρό του, διατηρώντας τη μορφή του σταθερά και μόνιμα στην επικαιρότητα. Πιθανότατα, μαζί με τις εμφανίσεις UFO, η δολοφονία του Κένεντι να αποτελεί το πιο αγαπημένο αντικείμενο των θεωριών συνωμοσίας όλων των εποχών.

image_6487327__3_


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις που διεξάγει τακτικά το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup (το αυθεντικό γκάλοπ), το 65% των Αμερικανών θεωρεί ότι υπήρξε συνωμοσία πίσω από το έγκλημα. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο το Νοέμβριο του 2023 από εκείνο που είχε φανεί στην έρευνα του 1963, δηλαδή αμέσως μετά τη δολοφονία. Τότε, το 1963 και ενώ οι Αμερικανοί σχεδόν δεν είχαν συλλάβει πλήρως το τι είχε συμβεί μπροστά στα μάτια τους, το σχετικό γκάλοπ έδειξε πως το 52% των ερωτηθέντων πίστευε πως υπήρχε κάποια «ομάδα» ή «δύναμη» πίσω από τον Όσβαλντ. Όμως, από τη δεκαετία του '70 και έως την αρχή των '00s, το μερίδιο εκείνων που έτειναν προς κάποια θεωρία συνωμοσίας αυξανόταν διαρκώς, φτάνοντας ακόμη και στο 81%.

Όσο για τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις, οι οποίες προέκυπταν από τα αποχαρακτηριζόμενα, πρώην απόρρητα αρχεία, τίποτα ουσιαστικά σημαντικό δεν προστέθηκε. Εν τέλει, το μόνο αδιαμφισβήτητο στοιχείο, είναι ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ δεν πρόλαβε να δώσει καμία εξήγηση για την πράξη του, κρατώντας το μυστικό για τη δολοφονία του JFK σαν ανεκτίμητο άυλο κτέρισμα στον τάφο του.




Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη ο «δράκος» των Εξαρχείων: Είναι 23χρονος Σύρος - Είχε καταδικαστεί για απόπειρα βιασμού στα Γρεβενά

Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς

Ξύλο από την αστυνομία στο «Μαρακανά» - Καθυστέρησε η σέντρα στο Βραζιλία-Αργεντινή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης