Ιράν: Εμποδίζουν τη μεταφορά της νομπελίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί στο νοσοκομείο επειδή αρνείται να φορέσει χιτζάμπ

Ιράν: Εμποδίζουν τη μεταφορά της νομπελίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί στο νοσοκομείο επειδή αρνείται να φορέσει χιτζάμπ

Η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης 2023 χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα - «Είναι έτοιμη να ρισκάρει τη ζωή της» καταγγέλλει η οικογένειά της

mohamadi
Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται πλέον η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 Ναργκίς Μοχαμαντί, που αρνείται να φορέσει το χιτζάμπ, με αποτέλεσμα οι σωφρονιστικές αρχές του Ιράν να εμποδίσουν τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Σε κείμενο της οικογένειάς της στο Instagram, την Κυριακή, «ο διευθυντής της φυλακής ανακοίνωσε ότι, κατ' εφαρμογήν άνωθεν διαταγών, απαγορεύεται να σταλεί σε καρδιολογικό νοσοκομείο χωρίς μαντήλα και η μεταφορά της ματαιώθηκε για δεύτερη φορά».

Την Δευτέρα, ιατρική ομάδα έφθασε την γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Εβίν στην Τεχεράνη για να εξετάσει την Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία υπεβλήθη σε υπέρηχο καρδιάς, καθώς οι αρχές της φυλακής «αρνήθηκαν να μεταφέρουν την Ναργκίς στο νοσηλευτήριο», χωρίς μαντήλα.

«Είναι έτοιμη να ρισκάρει τη ζωή της αρνούμενη να φορέσει το χιτζάμπ»

Σύμφωνα με την οικογένεια, η 51χρονη δημοσιογράφος και ακτιβίστρια αντιμετωπίζει καρδιολογικά και πνευμονικά προβληματα που χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας. «Είναι έτοιμη να ρισκάρει την ζωή της αρνούμενη να φορέσει δια της βίας το χιτζάμπ, ακόμη και για να λάβει ιατρική φροντίδα».

Η Ναργκίς Μοχαμαντί τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους».

Η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικασθεί 5 φορές σε κάθειρξη 31 ετών συνολικά και 154 μαστιγιές. Φυλακίσθηκε εκ νέου το 2021 και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

«Βασική πηγή ελέγχου και καταπίεσης» το υποχρεωτικό χιτζάμπ

Οι Ιρανές πέταγαν στις μαντήλες τους, έκοβαν τα μαλλιά του και διαδήλωναν στους δρόμους στην εξέγερση αυτή που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις Ιρανές.

Σε μήνυμα που έστειλε από την φυλακή για εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το Νόμπελ Ειρήνης και διαβάστηκε από την κόρη της, η Ναργκίς Μοχαμαντί χαρακτήρισε το υποχρεωτικό χιτζάμπ «βασική πηγή ελέγχου και καταπίεσης στην κοινωνία με στόχο την διατήρηση και διαιώνιση μία αυταρχικής θρησκευτικής κυβέρνησης».




Ειδήσεις σήμερα:

12 Έλληνες πολίτες βγήκαν με ασφάλεια από τη Γάζα μέσω της Ράφας

Μείζον θέμα η προσφυγή Σκουρλέτη στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την «Πεν Νταλαούρα», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος


Γυναίκα κινδύνευσε από τα ορμητικά νερά μέσα στο αυτοκίνητό της κοντά στο Ρίο - «Δεν άνοιγαν οι πόρτες, κόντεψα να πνιγώ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης