Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν στη Χάγη για τα «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν στη Χάγη για τα «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των RSF, 34 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, από τους οποίους τουλάχιστον 12 βρήκαν το θάνατο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους

gaza_1
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή τους οι RSF λένε ότι «κατέθεσαν στις 31 Οκτωβρίου 2023 στο γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ μήνυση για εγκλήματα πολέμου, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις 9 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και 2 που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους».

Η προσφυγή αφορά «οκτώ παλαιστίνιους δημοσιογράφους, που σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς ζωνών αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ, και έναν ισραηλινό δημοσιογράφο, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε την επίθεση εναντίον του κιμπούτς του από τη Χαμάς».

Στην προσφυγή αναφέρεται επίσης «η εσκεμμένη καταστροφή, πλήρης ή μερική, των εγκαταστάσεων περισσότερων από 50 μέσων ενημέρωσης στη Γάζα».

«Για την έκταση, η σοβαρότητα και η επανάληψη διεθνών εγκλημάτων με στόχο τους δημοσιογράφους, ιδιαίτερα στη Γάζα, απαιτείται έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Τού ζητούμε από το 2018 να πραγματοποιήσει μια τέτοια έρευνα. Τα τραγικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη καταδεικνύουν τον ακραία επείγοντα χαρακτήρα της κινητοποίησής του», υπογράμμισε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Το ΔΠΔ, στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν τα κράτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή ο ίδιος ο εισαγγελέας, δεν έχει υποχρέωση να επιληφθεί της προσφυγής.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, 34 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, από τους οποίους τουλάχιστον 12 βρήκαν το θάνατο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους (10 στη Γάζα, ένας στο Ισραήλ και ένας στο Λίβανο).

Αναφορικά με το Λίβανο, ο οποίος δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ, «οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξετάζουν τη δυνατότητα να προσφύγουν γι' αυτές τις περιπτώσεις σε άλλες αρμόδιες δικαιοδοσίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που έχει την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε από την πλευρά της τη Δευτέρα πως τουλάχιστον 31 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους 26 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος.

Κλείσιμο
Η CPJ, η οποία περιλαμβάνει στον απολογισμό της τα θύματα στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στα λιβανικά σύνορα, ανέφερε επίσης εννέα τραυματίες δημοσιογράφους και εννέα δημοσιογράφους που έχουν εξαφανισθεί ή κρατούνται. Ο απολογισμός αυτός είναι ήδη πλέον ο πιο αιματηρός για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή τη σύγκρουση από την ίδρυση της CPJ το 1992, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Αστικό λεωφορείο παρέσυρε μηχανάκι και αυτοκίνητα - Μία γυναίκα νεκρή

Κως: «Όλοι έλεγαν ότι τη σκότωσα, με λυπήθηκε ο θεός και βγήκε η αλήθεια» λέει ο άνδρας που μπήκε άδικα φυλακή στην Κω

Πιτσιλής: Εντοπίσαμε influencer που φοροδιέφευγε συστηματικά – Σε εξέλιξη έρευνες και για άλλες υποθέσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης