Washington Post: Το Ισραήλ συμφώνησε να μπαίνουν έως και 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας καθημερινά στη Γάζα

Washington Post: Το Ισραήλ συμφώνησε να μπαίνουν έως και 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας καθημερινά στη Γάζα

Συμφωνία φέρεται να επιτεύχθηκε μετά την παρέμβαση Μπάιντεν για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας

gaza-aid-arthrou
Στην αύξηση των φορτηγών που θα περνούν στη Γάζα για να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια συμφώνησε το Ισραήλ, όπως αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.

Σημειώνεται ότι η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση ενώ ήδη χώρες της Δύσης έχουν στείλει εξοπλισμό στήριξης.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Βενιαμίν Νετανιάχου κι ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις προχωρούν στη Γάζα, συμφωνήθηκε η είσοδος έως και 100 φορτηγών, σε καθημερινή βάση, στην εμπόλεμη ζώνη. 

Εκτιμάται, έτσι, ότι η συμφωνία έγινε ύστερα από από την παρέμβαση Μπάιντεν.

Κλείσιμο
Περισσότερα από 30 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα την Κυριακή, σύμφωνα με το Associated Press. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομβόι φορτηγών από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με εργαζόμενος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η βοήθεια είναι ελάχιστη σε σύγκριση με τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες για να πάρουν αλεύρι και βασικά προϊόντα υγιεινής.

Η αγωνία για την τύχη των αμάχων τόσο στις τάξεις των Ισραηλινών όσο και στων Παλαιστινιών είναι εμφανής στην παγκόσμια κοινότητα. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πριν από λίγες ημέρες, Ευρωπαίοι ζήτησαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και «παύσεις» πυρός στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει δε για τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας Μπάιντεν-Νετανιάχου

Στην ανάγκη «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στάθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, με τρόπο ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε μέτρο που μπορεί προκειμένου να διακρίνει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τους μαχητές της Χαμάς στη στρατιωτική επιχείρησή του στη Γάζα, δήλωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Σε συνέντευξη στο CNN, ο Σάλιβαν κάλεσε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να «συγκρατήσει» τη βία εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων εναντίον αθώων ανθρώπων στη Δυτική Όχθη.

Επίσης, ο Σάλιβαν δεν είπε αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ για τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, τόνισε όμως πως η Ουάσινγκτον είναι ειλικρινής με τη σύμμαχό της.

Απέναντι στην αυξανόμενη κατακραυγή για τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, ο Σάλιβαν είπε: «Δεν υποστηρίζουμε τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων, είτε είναι Παλαιστίνιοι, είτε είναι Ισραηλινοί ή κάτι άλλο».

Οι ισραηλινές δυνάμεις διευρύνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα ενώ μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν εκατοντάδες περισσότερους στόχους της Χαμάς σήμερα σε αυτό που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποκαλέσει δεύτερη φάση ενός πολέμου που μετρά τρεις εβδομάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει «φως της ημέρας» ανάμεσα στους δύο συμμάχους για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, ο Σάλιβαν δήλωσε στην εκπομπή του CBS "Face the Nation" πως συζητάνε δύσκολα θέματα, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διάκριση ανάμεσα σε τρομοκράτες και αθώους αμάχους, πώς σκέπτεται το Ισραήλ τη στρατιωτική επιχείρησή του.

«Μιλάμε ειλικρινά, μιλήσαμε απευθείας, μοιραζόμαστε τις απόψεις μας και έναν καθαρό τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Σάλιβαν.

«Αλλά δημόσια θα πω μόνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστήσουν τις αρχές και τις προτάσεις τους απολύτως σαφείς, περιλαμβανομένης της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής. Και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις συμβουλές μας στο Ισραήλ ιδιωτικά».

Ειδήσεις σήμερα

Sky News: Μάχες σώμα με σώμα στη Γάζα - Στην πιο δύσκολη φάση ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Καιρός: Ένας ασυνήθιστα ζεστός Οκτώβριος - Τι λένε οι ειδικοί στο protothema.gr

Τα «Φιλαράκια» αποχαιρετούν τον Μάθιου Πέρι: «Ήταν ένα πραγματικό δώρο για όλους μας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης