O Γερμανός διπλωμάτης που έδωσε την ιδέα στη Χαμάς να μπει με αλεξίπτωτα στη Γάζα

O Γερμανός διπλωμάτης που έδωσε την ιδέα στη Χαμάς να μπει με αλεξίπτωτα στη Γάζα

Ο Sven Kühn von Burgsdorff τον περασμένο Ιούλιο έκανε αλεξίπτωτο πλαγιάς και προέτρεπε τους Παλαιστίνιους να κάνουν το ίδιο

Diplomat_Gaza
Ένας πρώην απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γάζα βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς «κατηγορείται» πως έδωσε την ιδέα στους τρομοκράτες της Χαμάς να προσγειωθούν με αλεξίπτωτα πλαγιάς σε έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και να σκοτώσουν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.

Ο Sven Kühn von Burgsdorff, ένας Γερμανός διπλωμάτης, τον περασμένο Ιούλιο πανηγύριζε σε ένα βίντεο λέγοντας πως κατάφερε να πραγματοποιήσει «την πρώτη πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη Γάζα», καθώς πετούσε πάνω από τις ακτές της περιοχής φωνάζοντας «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη».
Ο τότε απεσταλμένος της ΕΕ ακούγεται να παροτρύνει τους Παλαιστίνιους να «κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα αν ήθελαν να μπουν στη Γάζα».
Κλείσιμο
Outgoing EU envoy paraglides off of Gaza’s coast in a call for a free Palestine
Η... έμπνευση που έδωσε στη Χαμάς
Αλλά αντί να δει τους Παλαιστίνιους να απολαμβάνουν το αλεξίπτωτο πλαγιάς ως μέσο αναψυχής, όπως υποστήριζε, τέτοια αλεξίπτωτα χρησιμοποιήθηκαν από τη Χαμάς για να σκοτώσουν εκατοντάδες αθώους Ισραηλινούς πολίτες το Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έκτοτε κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς και εξαπέλυσε καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, γεγονός που ώθησε τον Γερμανό διπλωμάτη να καταδικάσει το εβραϊκό κράτος, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει σημασία τι έκανε η Χαμάς», ανέφερε το Israel Hayom.

«Αυτή δεν είναι δικαιολογία για να ισοπεδώσετε τη Γάζα», είπε ο von Burgsdorff σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο πρώην διπλωμάτης βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την επανεμφάνιση του βίντεο που τον έδειχνε να πετάει στον ουρανό πάνω από τη Γάζα τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να απολαύσουν δραστηριότητες όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς και το καγιάκ, αν το Ισραήλ τερμάτιζε τον αποκλεισμό του.

Καταδίκη από το Ισραήλ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε τότε το θέαμα ως μια μορφή «προκλητικής» προπαγάνδας που εξυπηρετεί μόνο την ενδυνάμωση της Χαμάς.

«Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης ξέχασε εδώ και πολύ καιρό ότι εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Συνεχίζει να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή αφήγηση και να αποτελεί εργαλείο προπαγάνδας στα χέρια των τρομοκρατικών οργανώσεων που ελέγχουν τη Γάζα».

Ένας εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στους Παλαιστίνιους δήλωσε στο Reuters ότι το αλεξίπτωτο πλαγιάς που χρησιμοποιήθηκε ανήκε στον von Burgsdorff.

Ο von Burgsdorff εγατέλειψε τη θέση του στη Γάζα τον Αύγουστο, αλλά συνέχισε να εκφράζει την αντίθεσή του στις ενέργειες του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Με περισσότερους από 4.700 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, ο διπλωμάτης δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι τίποτα δεν δικαιολογεί «τη χρήση τέτοιας θανατηφόρας βίας χωρίς διάκριση όσον αφορά τον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα».

«Δεν μπορεί το Ισραήλ να απειλεί να βομβαρδίσει φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστικό εξοπλισμό. Δεν μπορεί. Θα είναι ακόμα ένα έγκλημα αν συμβεί».

Ο von Burgsdorff δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία σκότωσε εκατοντάδες αθώους πολίτες, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Το ημερολόγιο των πληρωμών για συντάξεις και επιδόματα - Όλες οι καταβολές ανά Ταμείο


Η σπάνια αναφορά της Άννας Βίσση στην περίοδο που η Σοφία Καρβέλα μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης


Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ χτύπησαν «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης