Βρυξέλλες: Καρέ καρέ η στιγμή που ο ένοπλος πυροβολεί στη μέση του δρόμου - Δείτε βίντεο

Βρυξέλλες: Καρέ καρέ η στιγμή που ο ένοπλος πυροβολεί στη μέση του δρόμου - Δείτε βίντεο

Ο δράστης φορούσε φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, κρατώντας το όπλο στο χέρι, ενώ επιβιβάστηκε σε ένα σκούτερ και τράπηκε σε φυγή - Στην κατηγορία 4 το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες

vrixeles
Δύο Σουηδοί έχασαν τη ζωή τους σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, έπειτα από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δόθηκαν από πολλά βελγικά μέσα ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σουηδοί, που φορούσαν φανέλες με τα διακριτικά της εθνικής τους ομάδας, βρίσκονταν στην πόλη για την αναμέτρηση του Βελγίου με τη Σουηδία, στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2024.

Σύμφωνα με τα πρώτα γνωστά στοιχεία, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Λεωφόρο Ιπρ. Στο σημείο έφτασαν μαζικά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Κανένας ύποπτος δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:



Κλείσιμο
Η εφημερίδα Soir αναφέρει ότι σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή.

Δείτε από τη στιγμή της φυγής του δράστη:



Φέρεται ότι προηγουμένως πυροβόλησε κάποιον στην είσοδο, ο οποίος νοσηλεύται τραυματίας, προτού πυροβολήσει τους δύο Σουηδούς, που φέροναι να επέβαιναν σε ταξί.

Σουηδικής υπηκοότητας τα δύο θύματα

Τα δύο άτομα που δολοφονήθηκαν, ήταν σουηδικής υπηκοότητας, όπως ανέφερε η βελγική εφημερίδα «Het Laatste Nieuws».

Το δημοσίευμα μάλιστα, αναφέρει ότι είναι πιθανό οι δύο άτυχοι να ήταν φίλαθλοι (φορούσαν φανέλες της Εθνικής Σουηδίας), προκειμένου να πάνε στον αγώνα του Βελγίου με τους Σουηδούς για τα προκριματικά του Euro 2024. Με το που έγινε γνωστό το περιστατικό, το παιχνίδι ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Σουηδία διακόπηκε στο ημίχρονο με το σκορ στο 1-1.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ εκπρόσωπος των εισαγγελέων των Βρυξελλών, που χειρίζονται την υπόθεση, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα θύματα ή οποιοδήποτε πιθανό κίνητρο.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας «Het Laaste Niews» δείχνει έναν άνδρα με πορτοκαλί μπουφάν πάνω σε ένα σκούτερ να πυροβολεί σε διασταύρωση αρχικά δύο φορές, μετά άλλες τρεις και στη συνέχεια να τρέχει σε ένα κτίριο, όπου ακούστηκαν άλλοι δύο πυροβολισμοί. Αποχώρησε από το κτίριο, έκανε μερικά βήματα πίσω και πυροβόλησε άλλη μία φορά.

Βελγική εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις ενός μάρτυρα, ο οποίος ανέφερε ότι ο δράστης φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» πριν από τους πυροβολισμούς.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου ζήτησε από τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου έσπευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.



Στην κατηγορία 4 το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες

Στην κατηγορία 4 ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα του Βελγίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου γινόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί.

Να σημειωθεί ότι η κατηγορία 4 είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.


«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία»

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του υπόπτου. «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει.

«Σοκαρισμένοι από τις φονικές επιθέσεις στους δρόμους των Βρυξελλών σήμερα το βράδυ» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Σημειώνει ότι «Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους».

Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι «η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρακολουθεί με ανησυχία τις πληροφορίες για την επίθεση στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης». «Η Ιταλία καταδικάζει με αποφασιστικότητα κάθε μορφή βίας, φανατισμού και τρομοκρατίας, και εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για τα θύματα και τις οικογένειές τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρόμερ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Απόψε λάβαμε φρικτά νέα από τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Στρόμερ. Η σουηδική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τη βελγική, συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Eπίσκεψη στο Ισραήλ σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Βρετανία: «Χρυσές δουλειές» για τις εταιρείες με σκύλους που εντοπίζουν κοριούς

Λαμία: Βίντεο από τον ξυλοδαρμό 17χρονου από μαθητές ΕΠΑΛ - «Γονάτισε να προσκυνήσεις αλλιώς θα σε μαχαιρώσουμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης