Εκλογές στην Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη

Εκλογές στην Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη

Το εκλογικό αποτέλεσμα - έκπληξη - της Πολωνίας φρενάρει τα σχέδια ηγετών όπως  Βίκτορ Ορμπάν να καταστήσουν την ακροδεξιά τρίτη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο 

F8jEOLKWsAATs1V
Χαμόγελα επικρατούν στις Βρυξέλλες μετά το ανέλπιστο εκλογικό αποτέλεσμα στην Πολωνία που ανέτρεψε όλες τις δημοσκοπήσεις δίνοντας στον ευρωπαϊστή πρώην πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ την δυνατότητα να αναλάβει μαζί με τους συμμάχους του τα ηνία της χώρας.

Ο Τουσκ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Πολωνίας μεταξύ του 2007 και του 2014 και στη συνέχεια ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί πέντε χρόνια, δήλωσε χθες ότι είναι ο νικητής των εκλογών, σχεδόν αμέσως μετά το κλείσιμο των κάλπης, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρχε περίπτωση το απερχόμενο εθνικιστικό κόμμα «PiS» να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Ο «πολιτικός σύζυγος της Μέρκελ», όπως τον αποκαλεί o μεγάλος χαμένος των εκλογών, εθνικιστής Ματέους Μοραβιέτσκι, κατάφερε με την αμέριστη βοήθεια των αλλοδαπών πολωνικής καταγωγής που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και υπολογίζονται σε 600.000, να ηρεμήσει τις αναστατωμένες Βρυξέλλες. Ο Μοραβέτσκι κρατούσε σε... απόσταση τη χώρα από την ΕΕ και στις δύο θητείες του.

Κλείσιμο

Τώρα πλέον, οι Βρυξέλλες μπορούν να πάρουν μία βαθιά ανάσα στην ΕΕ καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης στην Πολωνία θα φέρει πιο κοντά την κυβέρνηση και την Ε.Ε, όπως έγραφε χθες το «Politico».

Οι ακροδεξιές δυνάμεις στην ΕΕ «φλερτάρουν» με κορυφαία αξιώματα στις Βρυξέλλες προκειμένου το εθνικιστικό μέτωπο να αναδειχθεί ως η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα της Πολωνίας φρενάρει τα σχέδια του φιλόδοξου ακροδεξιού ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πολωνίας ονειρευόταν, όπως είχαν προβλέψει και οι δημοσκοπήσεις, ότι θα ανανεώσει για τρίτη φορά τη θητεία του την ώρα που η ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι παραμένει σταθερά στην εξουσία και το κόμμα «Fidesz» του Ούγγρου ισχυρού άνδρα της χώρας Βίκτορ Όρμπαν έχει τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.

Εν τέλει, η επιλογή που έκαναν οι 600 χιλιάδες περίπου ψηφοφόροι του εξωτερικού, πολωνικής καταγωγής, ήταν καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα της κάλπης, τονίζει το «Politico».

Τα εκλογικό σώμα- σε 30 εκατομμύρια ανέρχονται οι ψηφοφόροι- εμφανίστηκε διχασμένο όσο ποτέ άλλοτε στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) με τον αρχηγό της κυβέρνησης Μοραβιέτσκι και τον πολιτικό του αντίπαλο, Ντόναλντ Τουσκ, κορυφαίο υποψήφιο του κόμματος «Συμμαχία Πολιτών» (ΚΟ) να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.


O Μαρεβιέτσκι όπως και ο ηγέτης του κόμματος «PiS» Γιαροσλάβ Καζίνσκι εμφανίστηκαν αδίστακτοι στην εκστρατεία τους έναντι του αντιπάλου τους , Ντόναλντ Τουσκ, κατηγορώντας τον σε προπαγανδιστικά βίντεο ότι είναι ακόμη και «πράκτορας» της Γερμανίας, των Βρυξελλών ή της Μόσχας.

Για να καταπολεμήσει τέτοιες συκοφαντίες, ο Τουσκ βασίστηκε στη δύναμη της λογικής και των νεαρών ψηφοφόρων, που βρίσκει κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

Την 1η Οκτωβρίου, η πλατφόρμα του κόμματός του, «KO», συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές για την «Πορεία του Ενός Εκατομμυρίου Καρδιών».

Ο Τουσκ είναι «ο πολιτικός σύζυγος της Άνγκελα Μέρκελ», δήλωσε το φαβορί Ματέους Μοραβιέτσκι , σε πρόσφατη προεκλογική του ομιλία προκειμένου να αποθαρρύνει τους αναποφάσιστους και τη νέα γενιά να εμπιστευτούν τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι ο Τουσκ είχε κατηγορηθεί ακόμη και για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι - δίδυμο αδερφό του Γιαροσλάβ ,αν και οι κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα, κατάφερε να επικρατήσει έναντι του εθνικιστή αντιπάλου του.

Τελικά, το εθνικιστικό κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2015, διέψευσε τους δημοσκόπους και δε θα χρειαστεί να βασιστεί στην ακροδεξιά πολιτική συμμαχία της Συνομοσπονδίας για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η «Συνομοσπονδία» ζητούσε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και οι εκπρόσωποί της διατυπώνουν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Ο φιλελεύθερος Συνασπισμός Πολιτών (ΚΟ) με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου έκανε την ανατροπή.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το επόμενο βήμα του είναι να ενώσει τις δυνάμεις του με την αριστερή συμμαχία «Η Αριστερά» και με το χριστιανικό συντηρητικό συνασπισμό «Τρίτος Δρόμος».

Η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος PiS επλήγη επίσης εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και για τον λόγο αυτό ένα μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσει την υποστήριξή του πριν από τις εκλογές, στις οποίες κυριάρχησαν θέματα γύρω από τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μειώθηκαν, καθώς η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία Orlen άρχισε ξαφνικά να πουλάει βενζίνη και ντίζελ πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για καθαρά προεκλογικό μέτρο.

Παρ' όλ' αυτά, ο εθνικιστής Μαρεβιέτσκι δεν κατάφερε να πείσει τους Πολωνούς ψηφοφόρους ότι μπορεί να τους βελτιώσει την καθημερινότητά του.

Τα exit poll έδειξαν ότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έλαβε τις περισσότερες ψήφους, ωστόσο ο Συνασπισμός του Τουσκ μαζί με δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία.

Ο Τουσκ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας μεταξύ 2007 και 2014 και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πέντε χρόνια, μίλησε για  νίκη σχεδόν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης χθες, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρχε δρόμος για να διεκδικήσει το εθνικιστικό κόμμα Pis μία τρίτη θητεία.

«Είναι το τέλος των κακών καιρών. Τα καταφέραμε...Κερδίσαμε τη δημοκρατία, κερδίσαμε την ελευθερία, κερδίσαμε την ελεύθερη, αγαπημένη μας Πολωνία… αυτή η μέρα θα μείνει στη μνήμη και στην ιστορία ως μια φωτεινή μέρα, η αναγέννηση της Πολωνίας», δήλωσε ο αριστερός Τουσκ

Σήμερα το πρωί της Δευτέρας, το τελευταίο exit poll δείχνει ότι το PiS αποσπά 36,6% και ο συνασπισμός του Τουσκ 31% με τις δύο πολίτες ομάδες που θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τον αριστερό πρώην πρωθυπουργό της χώρας να τα πηγαίνουν μια χαρά.

Ο κεντροδεξιός «Τρίτος Δρόμος« έλαβε 8,6% και το αριστερό κόμμα Lewica 8,6%.

Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά «Συνομοσπονδία», το κόμμα που θεωρείται πιθανός σύμμαχος για τον σχηματισμό κυβέρνησης του PiS, τα πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο, αποσπώντας μόλις 6,4%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν πάντως ότι, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα κερδίσει περίπου 248 από τις 460 έδρες.

Τα τελικά αποτελέσματα ενδέχεται να είναι αύριο διαθέσιμα, όπως εξηγεί η εφημερίδα «Guardian» προσθέτοντας ότι:

Τα επίσημα αποτελέσματα καθυστέρησαν εν μέσω αποχής ρεκόρ - σκαρφάλωσε πάνω από 70%- σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό από την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.

Υπήρξαν μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και ορισμένοι ψηφοφόροι στην πόλη του Βρότσλαβ στάθηκαν στην ουρά μέχρι σχεδόν τις 3 το πρωί περιμένοντας να ψηφίσουν, έξι ώρες μετά το επίσημο κλείσιμο της κάλπης.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δούκα - Η δικηγόρος, κόρη πρώην δημάρχου Αθηναίων που βγήκε πρώτη σε σταυρούς

Η κόρη του Αχιλλέα Μπέου, Eve, μιλά στην Τζεφ Μοντάνα για τον πατέρα της: Μπορεί να μιλάει με γκέι αλλά είναι ομοφοβικός

Βίντεο: Το protothema.gr στο μεγαλύτερο στρατόπεδο αρμάτων περιμετρικά της Γάζας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης