Πόλεμος στο Ισραήλ - Ανάλυση Al Jazeera: Τρεις λόγοι πίσω από την απόφαση για εισβολή στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ - Ανάλυση Al Jazeera: Τρεις λόγοι πίσω από την απόφαση για εισβολή στη Γάζα

Ποιοι οι στρατηγικοί στόχοι του Τελ Αβίβ και πόσο δύσκολο είναι να εξαλειφθεί η Χαμάς - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες - Δεν φεύγουμε διαμηνύει ο ηγέτης της Χαμάς

gaza-new
Στην πλέον κρίσιμη καμπή του πλησιάζει ο πόλεμος στο Ισραήλ, οκτώ ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς και την αντεπίθεση που μετρά μέχρι στιγμής σχεδόν 2.000 Παλαιστινίους νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται παρατεταγμένος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας έτοιμος να ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση στον Παλαιστινιακό θύλακα μόλις λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση. Ο στρατός του Ισραήλ είπε σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να εκκενώσουν, να μετακινηθούν νότια στον πολιορκημένο θύλακα, καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ αυτού και της Χαμάς.

Η Χαμάς έχει αποκρούσει τη διαταγή, λέγοντας στους Παλαιστίνιους ότι πρόκειται για τακτική ψυχολογικού πολέμου του Ισραήλ και ότι όλοι πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.

Αλλαγή της εξίσωσης

Η πολύπλευρη επίθεση των Ταξιαρχιών Κασάμ αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς, κάτι που έχει να συμβεί από τον πόλεμο του Οκτωβρίου του 1973 πριν από 50 χρόνια. «Ο στόχος του Ισραήλ για μια χερσαία εισβολή είναι να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς και να εξαλείψει εντελώς τις στρατιωτικές δυνατότητές της έτσι ώστε να μην εξαπολύσει ποτέ ξανά οτιδήποτε παρόμοιο με το Σάββατο», δήλωσε στο Al Jazeera ο Yossi Mekelberg, ειδικός για το Ισραήλ στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Κλείσιμο
Αλλά η στόχευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς δεν θα ήταν αρκετή για το Ισραήλ, το οποίο θα ήθελε να εξαλείψει την ικανότητα της Χαμάς να κυβερνήσει ξανά τη Γάζα, σύμφωνα με τον Nimrod Goren, ανώτερο συνεργάτη για ισραηλινές υποθέσεις στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ θα επιδιώξει να «αλλάξει την εξίσωση και να αναδιατάξει τη δυναμική με τρόπο ώστε η Χαμάς να μην είναι ξανά σε θέση να κυβερνήσει», δήλωσε ο Goren στο Al Jazeera. Αλλά μια τέτοια φιλοδοξία μπορεί να είναι κοντόφθαλμη.

Ο Zoran Kusovac, στρατηγικός αναλυτής και σύμβουλος, δήλωσε ότι η εξάλειψη της Χαμάς δεν είναι απλώς ένας υψηλός στόχος - αλλά σχεδόν αδύνατος. «Είναι εντελώς αδύνατο, διότι δεν είναι σαν να μπορείς να διακρίνεις τους μαχητές από τους πολίτες. Φυσικά, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει πολλούς από αυτούς. Αλλά σε μια κατάσταση όπου πολεμάς, είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε στο Al Jazeera.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ φαίνεται να προσπαθεί να εξοντώσει τη Χαμάς μέσω μιας χερσαίας εισβολής. Προσπάθησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στη Γάζα το 2014. Το γεγονός ότι το Ισραήλ αποσύρθηκε στις προηγούμενες επιθέσεις πριν ολοκληρωθεί η αποστολή δείχνει ότι αν εξαπολύσει χερσαία εισβολή αυτή τη φορά, θα έχει λιγότερο σκοπό να εξαλείψει τη Χαμάς και περισσότερο να επιδείξει τη στρατιωτική του ισχύ, υποστήριξε ο Sami Hamdi, διευθύνων σύμβουλος της International Interest, μιας εταιρείας πολιτικών κινδύνων που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή.


«Ο πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ για μια χερσαία εισβολή θα ήταν να πραγματοποιήσει μια πολύ δημόσια επίδειξη δύναμης και ισχύος που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μπορούσε να παρουσιάσει σε ένα ισραηλινό κοινό που ζητά όλο και περισσότερο την παραίτησή του», δήλωσε ο Hamdi στο Al Jazeera. «Ο Νετανιάχου επιθυμεί πολύ πριν υπάρξει οποιαδήποτε αποκλιμάκωση, να αποκατασταθεί η δημόσια αντίληψη που βλέπει το Ισραήλ ως αυτή τη συντριπτική δύναμη και τους Παλαιστίνιους ως μια αδύναμη δύναμη», πρόσθεσε. Αυτή η ισχύς θα επιδειχθεί μέσω της πρόκλησης «μέγιστης ζημίας στους Παλαιστίνιους», ώστε στο μέλλον να υπάρχει υψηλό κόστος για κάθε μορφή αντίστασης, δήλωσε ο αναλυτής.

Αλλά η Χαμάς που καλεί τον κόσμο να αγνοήσει την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ δείχνει ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί χωρίς μάχη, όπως και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ταξιαρχιών Κασάμ εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ο Χαμντί. «Παρά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις καταστροφικές εικόνες που βλέπουμε, το πείσμα των Παλαιστινίων επιμένει», δήλωσε ο Hamdi.

«Συνεχίζουν να αντιστέκονται και οι Ισραηλινοί δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν από πού εκτοξεύονται αυτές οι ρουκέτες, γεγονός που δείχνει κενά στη γνώση των μυστικών υπηρεσιών, τα οποία δεν θα λύσει απαραίτητα μια χερσαία εισβολή», πρόσθεσε.

Ολική εκδίωξη;

Ο Kusovac επισημαίνει έναν τρίτο, πιο ακραίο πιθανό στόχο της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ: την πλήρη εκκένωση του πολιορκημένου θύλακα. «Θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια κατάσταση όπως η κατάσταση του 1995 στα κατεχόμενα από τους Σέρβους εδάφη της Κροατίας ή όπως η κατάσταση του περασμένου μήνα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου όλοι φεύγουν», είπε.

Παρόλα αυτά, αυτό θα ήταν δύσκολο, είπε ο Kusovac, επισημαίνοντας ότι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 100.000 άνθρωποι αποσύρθηκαν στη μητέρα πατρίδα τους, την Αρμενία, αλλά η μητέρα πατρίδα των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι η Παλαιστίνη. «Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Ισραήλ, να έχει άλλα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη ή μέσα στο Ισραήλ», είπε.

Η Αίγυπτος έχει προβληθεί ως πιθανό καταφύγιο, αλλά το Κάιρο έχει απορρίψει την ιδέα, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Ωστόσο, επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των συνόρων της με τη Γάζα. Ο Γκόρεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία διάθεση να καταλάβει εκ νέου τον πολιορκημένο θύλακα.

Ο Χάμντι είπε ότι ο λόγος που το ισραηλινό κράτος εγκατέλειψε τη Γάζα το 2005 ήταν αρχικά επειδή έγινε βίαιη και δύσκολα διαχειρίσιμη, αφού οι Ισραηλινοί έδιωξαν τους Παλαιστίνιους από όλα τα κατεχόμενα εδάφη εκεί. «Αντί να τους διοικήσουν και να τους διαχειριστούν, αποφάσισαν απλώς να δημιουργήσουν μια υπαίθρια φυλακή και να μείνουν έξω και να αποκλείσουν την περιοχή», συνέχισε ο Hamdi, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα προτιμήσει τη συνέχιση αυτής της διευθέτησης.

Αλλαγή διακυβέρνησης στη Γάζα

Ο Γκόρεν δήλωσε ότι, δεδομένων των μεταβλητών, το επιθυμητό αποτέλεσμα της χερσαίας εισβολής θα είναι πιθανότατα η εγκατάσταση μιας ενιαίας παλαιστινιακής ηγεσίας. Εάν η Χαμάς εξουδετερωθεί, εξήγησε, η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά τώρα την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μπορεί να επεκτείνει τη δικαιοδοσία της και στη Γάζα.


«"Οι καιροί του πολέμου θα πρέπει τελικά να οδηγήσουν σε καιρούς ειρήνης», δήλωσε ο Γκόρεν. «Ακόμα κι αν φαίνεται λίγο τραβηγμένο αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι αυτός θα είναι ο στόχος όλων των πλευρών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ίσως είναι πολύ νωρίς για να διαμορφωθούν σταθερές θεωρίες, δήλωσε ο Χαμντί, «κυρίως επειδή πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση». «Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα το σοκ τώρα στο Τελ Αβίβ ότι τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι υποτίθεται ότι ήταν οι πιο αδύναμοι, πραγματοποίησαν την πιο ισχυρή επίθεση στο ίδιο το Ισραήλ», είπε.

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα - Δεν φεύγουμε λέει η Χαμάς

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Γάζα καθώς εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθοριστικές για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι και οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. Ήδη η 
Τεχεράνη έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης της Χαμάς αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η εμπλοκή της μαζί με τη Συρία και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου εφόσον ξεκινήσει η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφθηκε το Σάββατο στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Το γραφείο του, έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτή στην οποία ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».Αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ το Τελ Αβίβ δέχθηκε και νέα επίθεση από ρουκέτες της Χαμάς, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σύσκεψη του Πολεμικού Συμβουλίου για την αξιολόγηση της κατάστασης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο Μπένι Γκάντς και οι επικεφαλής του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Λίγο πριν την συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι οι IDF έχουν πλήξει 1.000 στρατηγικές θέσεις της Χαμάς στη Γάζα από την έναρξη της επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη».

27807659


Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα είναι τραγική από τους συνεχείς βομβαρδισμούς καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με το Al Jazeera περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου στη Γάζα ανέφερε ότι στο νοσκομείο έχουν βρει καταφύγιο περίπου 35.000 άτομα!

Με την Γάζα να βρίσκεται χωρίς νερό και ηλεκτρικό ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ανέφερε ότι οι Παλαιστίνοι δεν υπάκουσαν στο τελεσίγραφο των Ισραηλινών και δεν εγκαταλείπουν την Γάζα για να γίνουν πρόσφυγες στην Αίγυπτο. Ωστόσο οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι εμποδίζει την έξοδο των Παλαιστινίων από τη Γάζα.


Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός απάντησε σε πυρά προερχόμενα από την Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά.

Οι σειρήνες ήχησαν στην Αλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ο στρατός του Ισραήλ είναι σε απόλυτη ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, παράλληλα με χτυπήματα από αέρα και θάλασσα.

Σε ενημέρωση που έκανε το απόγευμα του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Πίτερ Λέρνερ ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο στρατός βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να προχωρήσει και σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Έχει συγκεντρωθεί στρατός και οι έφεδροι. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μόλις μας το ζητήσει η κυβέρνηση». 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw8ch54ubgop)

Παράλληλα ο Πίτερ Λέρνερ τόνισε πως ο στρατιωτικός σχεδιασμός είναι σε 3 άξονες. «Σε αυτόν τον πόλεμο που ήδη κρατάει 8 μέρες, ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει και εκτελεί ένα σχέδιο σε 3 άξονες. Προτεραιότητά μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι στο έδαφος του Ισραήλ δεν βρίσκονται πλέον τρομοκράτες της Χαμάς. Αναπτύχθηκε ο στρατός προκειμένου είτε να εκδιώξει, είτε να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς. Δεύτερον, εργαστήκαμε για να ασφαλίσουμε τα σύνορα. Τους φράχτες, αλλά και τα σημεία από τα οποία εισέβαλε η Χαμάς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναπεράσουν στο έδαφος του Ισραήλ. Τρίτον, είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε την Χαμάς. Να καταστρέψουμε τους τρομοκράτες και τα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς που ήταν υπεύθυνα για την εισβολή και τη σφαγή πολιτών. Ηδη έχουμε χτυπήσει εγκαταστάσεις από τον αέρα, στις οποίες η Χαμάς έχει drones. Εχουμε χτυπήσει στρατηγικά σημεία όπως κτίρια διοίκησης».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού τόνισε πως η Χαμάς πλέον κρύβεται στα τούνελ κάτω από τη γη της Γάζας και δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην επιφάνεια. «Εχουμε συγκεντρώσει το στρατό στα σύνορα μας για να διασφαλίσουμε πως κανένας άλλος δεν θα χτυπήσει το Ισραήλ, όπως από το Λίβανο για παράδειγμα». Ο ίδιος επανέλαβε «Αν μας το ζητήσει η κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε χερσαία επιχείρηση.

Προπαγανδιστικά βίντεο

Δύο προπαγανδιστικά βίντεο δημοσίευσε η Χαμάς απευθυνόμενη στις ισραηλινές δυνάμεις, απειλώντας τους «για το τι θα πάθουν» όταν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Στο ένα βίντεο, φαίνονται οι τρομοκράτες της Χαμάς να βγαίνουν από το έδαφος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό τους και να κρύβονται ώστε να είναι έτοιμοι να επιτεθούν μόλις κρίνουν ότι χρειαστεί. Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται να είναι σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο και να φτιάχνουν όπλα, δείχνοντας πώς τα ετοιμάζουν και τα βάφουν.

Μάλιστα, ο λογαριασμός War Monitor έγραψε στα social media για το δεύτερο βίντεο: «Ενόψει της αναμενόμενης εισβολής στη Γάζα, η Χαμάς αποκαλύπτει το αυτοσχέδιο αντιαρματικό Al-Yassin διαμετρήματος 105 χιλιοστών».

Δείτε τα δύο προπαγανδιστικά βίντεο της Χαμάς:
Ζεσταίνουν τις μηχανές τους τα άρματα

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος το protothema.gr βρέθηκε στη μεγαλύτερη βάση αρμάτων μάχης του ισραηλινού στρατού που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα.

Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες MERKAVA η ραχοκοκαλιά του τεθωρακισμένου σώματος του IDF, έχουν σταθμεύσει σε αυτό το σημείο και περιμένουν εντολές για να κινηθούν προς τα σύνορα με τη Γάζα ώστε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης άρχισαν να κατασκευάζονται το 1970 και η πρώτη γενιά, το Merkava mark1, τέθηκε σε επίσημη υπηρεσία το 1979. Τo MERKAVA χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982. 

To Μerkava Mk IV που αναπτύσσει στα σύνορα με τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός αποτελεί μία εκ των τελευταίων εκδόσεων του άρματος μάχης. Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και φέρουν σύστημα ενεργητικής προστασίας. Το άρμα διαθέτει ενισχυμένη θωράκιση και πυροβόλο των 120 χλστ.

Δείτε video και φωτογραφίες

Merkava - Gaza


tanks-1
tanks-2
tanks-3
tanks-4

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε χθες Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη Νετανιάχου σε Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης