Πριγκόζιν: Τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε - Όλα τα σενάρια

Πριγκόζιν: Τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε - Όλα τα σενάρια

Χτύπημα από πύραυλο ή έκρηξη μηχανισμού μέσα στο αεροσκάφος «έριξε» το αεροσκάφος του Ρώσου «πολέμαρχου»; - Φήμες για «βόμβα» κρυμμένη μέσα σε κιβώτιο με ακριβά κρασιά

prigozin_new_xr
Οι συνθήκες γύρω από τη χθεσινή συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν και ακόμη εννέα άτομα παραμένουν ασαφείς, ωστόσο το οπτικό υλικό από την πτώση του Embraer που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δίνει «τροφή» για διάφορα σενάρια που αναπαράγονται από διεθνή ΜΜΕ.

Ο 62χρονος «πολέμαρχος» θεωρείται πλέον επίσημα νεκρός, μετά και την επιβεβαίωση από την ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Ροσαβιάτσια πως ο Πριγκόζιν και ο στενός συνεργάτης του, Ντμίτρι Ούτκιν, επέβαιναν στο ιδιωτικό τζετ που εκτελούσε πτήση από η Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, χωρίς να επιζήσει κανείς.



Κλείσιμο
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε λογαριασμούς στην πλατφόρμα Telegram δείχνουν φλεγόμενα συντρίμμια σε χωράφι, ή ακόμη αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό. Σύμφωνα με ένα κανάλι στην πλατφόρμα, ακούστηκαν «εκρήξεις» προτού συντριβεί το αεροσκάφος. Σύμφωνα με δεύτερο –το Grey Zone, το οποίο φέρεται να έχει σχέσεις με τη Βάγκνερ–, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Όπως ανακοινώθηκε, στη Ρωσία έχει ξεκινήσει έρευνα για «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας των αεροπορικών μεταφορών». Ομάδα έρευνας «εστάλη επιτόπου (...) για να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής έρευνας (σ.σ. εισαγγελίας).


Τα στοιχεία που «δείχνουν» έκρηξη

Προς το παρόν έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια 8 από τις σορούς των επιβαινόντων σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία. Το TASS ανέφερε πως το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες μετά την πρόσκρουσή του στο έδαφος. Τα δεδομένα πτήσεων δείχνουν ότι το Embraer είχε φτάσει στα 28.000 πόδια όταν ξαφνικά χάθηκε το σήμα του, περίπου μισή ώρα μετά την απογείωσή του.

Ένα συγκεκριμένο βίντεο που δημοσίευσε το κρατικό RIA Novosti δείχνει ένα αεροσκάφος που του λείπει ένα φτερό να «βουτά» προς το έδαφος, υποστηρίζοντας ότι καταγράφει την πτώση του μοιραίου Embraer στην περιφέρεια Τβερ. Το αμερικανικό δίκτυο CNN επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν έχει σταθεί δυνατό να επαληθευτεί η γνησιότητα του κλιπ, ωστόσο αναλυτές εξηγούν ότι τα συγκεριμένα πλάνα, εάν αποδειχτούν αληθινά, «δείχνουν» κάποιου είδους έκρηξη.



«Περιστρέφεται καθώς πέφτει με μεγάλη ταχύτητα και αφήνει πίσω του πολύ καπνό. Επομένως, είναι ένα αεροσκάφος που έχει πιάσει φωτιά. Επίσης, φαίνεται ότι λείπουν δομικά μέρη του αεροσκάφους, κάποιες αεροδυναμικές επιφάνειες» είπε στο αμερικανικό δίκτυο ο βετεράνος ρεπόρτερ αεροδιαστημικής Μάιλς Ο Μπράιεν αφού εξέτασε το βίντεο.

«Ένα αεροσκάφος σαν αυτό... απλώς δεν πέφτει με τέτοιο τρόπο από τον ουρανό χωρίς να έχει συμβεί κάτι πολύ ασυνήθιστο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση προκλήθηκε πιθανότατα από έκρηξη είτε εντός είτε εκτός του αεροσκάφους, όπως συμβαίνει κατά την πυροδότηση ενός εκρηκτικού υλικού ή το χτύπημα από έναν πύραυλο.

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγει και ο Ντέιβιντ Σούσι, πρώην επιθεωρητής ασφαλείας στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ, βλέποντας το βίντεο με την πτώση του αεροσκάφους που του λείπει ένα φτερό.

Σύμφωνα με την Daily Mail, στα ρωσικά social media κυκλοφορεί έντονα η θεωρία ότι η συντριβή προκλήθηκε από κρυμμένη βόμβα μέσα σε μια κάσα με ακριβά κρασιά που βρισκόταν στο αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία MNT-Aero, η οποία ειδικεύεται στις αεροπορικές μεταφορές επιχειρηματιών.

«Εύλογες αμφιβολίες»

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα πως υπάρχουν «εύλογες αμφιβολίες» αναφορικά με «τις συνθήκες» της συντριβής του αεροπλάνου στην οποία ανακοινώθηκε πως έχασε τη ζωή του ο Πριγκόζιν, ο οποίος είχε ηγηθεί τον Ιούνιο μιας εξέγερσης στη Ρωσία.

Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως «λίγα πράγματα συμβαίνουν στη Ρωσία χωρίς να εμπλέκεται κάπως ο Πούτιν», ο Βεράν, ερωτηθείς από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσαύξησε: «είναι κατ' αρχήν μια αλήθεια την οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε». «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις συνθήκες στις οποίες συνέβη αυτή η συντριβή. Μπορούμε να έχουμε εύλογες αμφιβολίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς πει ρητά πως το δυστύχημα αυτό, που φέρεται να στοίχισε τη ζωή στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον υπαρχηγό του και άλλους οκτώ επιβάτες βορειοδυτικά της Μόσχας, φέρει το σημάδι του Κρεμλίνου.

Για τον Βεράν, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι πριν απ' όλα «ο άνθρωπος για τις βρωμοδουλειές του Πούτιν. Αυτά που έκανε συνδέονταν άρρηκτα με την πολιτική του Πούτιν, ο οποίος του είχε αναθέσει την ευθύνη να πραγματοποιεί αυτές τις βαναυσότητες επικεφαλής του ομίλου Βάγκνερ».

«Ο Πριγκόζιν αφήνει πίσω του μαζικούς τάφους. Αφήνει πίσω του ένα χάος σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, σκέπτομαι την Αφρική, την Ουκρανία, την ίδια τη Ρωσία», επέμεινε.

Τον Ιούνιο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε τεθεί επικεφαλής μιας εξέγερσης εναντίον του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους άνδρες του που κατέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια Ρωσία, πριν κατευθυνθούν προς τη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον είχε χαρακτηρίσει «προδότη», χωρίς να τον κατονομάσει.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε βάλει γρήγορα τέλος στην ανταρσία αυτή.



Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικό βίντεο από «μαχητές της Βάγκνερ» μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν: «Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε»

Άνεμοι έως και 7 μποφόρ σήμερα στην Αττική με εξασθένηση από το βράδυ - Επιμένει η ζέστη σε όλη τη χώρα

Καρέ-καρέ η παράδοση του 22χρονου στο Ηράκλειο που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 29χρονο Νίκο «για μία προσπέραση» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης