Παρά τις αντιδράσεις ο Νετανιάχου φέρνει στην Κνεσέτ την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση

Παρά τις αντιδράσεις ο Νετανιάχου φέρνει στην Κνεσέτ την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση

Έτοιμες για νέο κύκλο διαμαρτυριών οι οργανώσεις των πολιτών που αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου

netanyahu
Ενώπιον του Κοινοβουλίου του Ισραήλ έρχεται σήμερα Δευτέρα μέρος της εκτεταμένης όσο και αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Είναι ακόμη μια προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού να περάσει τη νομοθεσία παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, να αποσύρει ή να μετριάσει ορισμένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα στοιχεία.

Η Κνεσέτ θα ψηφίσει περίπου στις 21:00 (τοπική και ώρα Ελλάδας) επί ενός νομοσχεδίου που θα καταργήσει το κριτήριο της «εύλογης κρίσης», το οποίο επιτρέπει στο Ανώτατο Δικαστήριο να παρακάμπτει κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρεί υπερβολικά πολιτικές ή αβάσιμες ή αποφάσεις που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο χρησιμοποίησε τη ρήτρα τον Ιανουάριο για να διατάξει τον Νετανιάχου να απομακρύνει τον υπουργό Εσωτερικών, Αριέ Ντέρι, από το υπουργικό συμβούλιο, λόγω προηγούμενης καταδίκης του για φοροδιαφυγή. Η απόφαση έγινε δεκτή με οργή από το υπερορθόδοξο κόμμα και τους υποστηρικτές του Ντέρι.

Κλείσιμο
Οι ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας δήλωσαν ότι προγραμματίζονται διαδηλώσεις το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρει ο Guardian. Υπόσχονται μάλιστα και «ημέρα αναστάτωσης» σε όλη τη χώρα, εάν το νομοσχέδιο περάσει την πρώτη από τις τρεις αναγνώσεις.

Ο συνασπισμός δεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων του Νετανιάχου - ο πιο δεξιός στην ιστορία της χώρας - εισήγαγε δέσμη σαρωτικών δικαστικών αλλαγών λίγο μετά την επιστροφή του στην εξουσία τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ των σχεδίων περιλαμβάνονται νομοσχέδια που θα έδιναν στους πολιτικούς τον έλεγχο των διορισμών στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ και θα περιόριζαν σημαντικά την ικανότητά του να ανατρέπει νόμους. Οι υποστηρικτές του λένε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να χαλιναγωγήσουν τη θεωρούμενη ως «αριστερή προκατάληψη» στις αποφάσεις του Δικαστηρίου, το οποίο έχει αυξημένη ισχύ σε μια χώρα χωρίς γραπτό Σύνταγμα και με ένα μόνο νομοθετικό σώμα.

Οι επικριτές, ωστόσο, έχουν εκφράσει φόβους για δημοκρατική οπισθοδρόμηση και λένε ότι οι αλλαγές θα βοηθήσουν τον αγώνα του Νετανιάχου κατά των κατηγοριών για δωροδοκία, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ισραήλ, διαπίστωσε ότι το 31% των Ισραηλινών είναι υπέρ των αλλαγών, ενώ το 43% είναι αντίθετο.



Ειδήσεις σήμερα:

Ακτοπλοΐα: Έρχεται κυβερνητική παρέμβαση για τα εισιτήρια - «φωτιά»

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποιους στηρίζει η Ν.Δ. σε Περιφέρειες και Δήμους

Καιρός - Καύσωνας Κλέων: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Έως και 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης