Καιρός - Καύσωνας Κλέων: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Έως και 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία

Καιρός - Καύσωνας Κλέων: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Έως και 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία

Μέρα μέρα η πρόγνωση μέχρι και την Κυριακή - Σε δύο φάσεις ο καύσωνας  που έρχεται - Ανησυχία για τον κίνδυνο πυρκαγιών

kayswnas
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον επερχόμενο καύσωνα εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο υδράργυρος σταδιακά θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τις ανώτατες τιμές να αναμένονται -σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά- το επόμενο σαββατοκύριακο, όπου ο υδράργυρος προβλέπεται να φτάσει ακόμη και πάνω από τους 43 βαθμούς τοπικά στα ηπειρωτικά της χώρας.

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία 'CLEON' και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).Πιο αναλυτικά:1. Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

Κλείσιμο
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε δύο φάσεις το «κύμα» καύσωνα - Τι λέει το meteoΓια παρατεταμένο «κύμα» υψηλών θερμοκρασιών προειδοποιεί σε νέα ανάρτησή του το meteo, καθώς ο καύσωνας Κλέων αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας αρχής γενομένης από την Τρίτη 11/07.

Η κορύφωση αυτό του «κύματος» θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/07 - Σάββατο 15/07 κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ποιες είναι όμως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στις προαναφερθείσες συνθήκες;

Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρας μας.

Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης.

Στο γραφικό που ακολουθεί παρουσιάζεται πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα για το διάστημα ΧΧ-ΧΧ Ιουλίου. Λέγοντας πρόγνωση πολλαπλού δείγματος εννοείται το σύνολο διαφορετικών προγνωστικών σεναρίων. Όπως φαίνεται όλα τα σενάρια συμφωνούν ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών θα είναι μόνιμα υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

KAUSONASKLOEN-KAIROSΑξίζει να τονίσουμε ότι με την επικράτηση θερμών και ξηρών συνθηκών στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένουμε σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και άνοδο της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Η πυρομετεωρολογική μας ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.


Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Οι  μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για έναν δεκαήμερο  καύσωνα διαρκείας με ένταση και με θερμοκρασίες που κατά τόπους θα αγγίξουν την Παρασκευή και τους 43 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα κλειστά ηπειρωτικά τμήματα της επικράτειας. 

Ο καύσωνας «Κλέων», όπως ονομάστηκε θα ξεκινήσει την επέλαση της από την Τετάρτη.

Επί ποδός βρίσκεται και ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική που θα δημιουργήσουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται στις ελάχιστες τιμές τους πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. 

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται να εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού για τον καύσωνα, ενώ εξήγησε ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή άνοδο δεν θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  Κώστα Λαγουβάρδο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/ Meteo.gr, το κύμα καύσωνα που θα επικρατήσει – κυρίως από την Τετάρτη (12/07) και μετά – στη χώρα αναμένεται να διαρκέσει περίπου για μία εβδομάδα και να κορυφωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/07).

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη (11/07) θα επικρατήσουν στη χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ενώ, από την Τετάρτη (12/07), το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει και άλλο.


Καλλιάνος: Παρασκευή και Σάββατο οι πιο δύσκολες ημέρες  - Χάρτες με τις θερμοκρασίες σε 8 μεγάλες πόλεις

Μπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνισή του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωση του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, όπου αυτές οι δυο ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει τους 42-43°C και τοπικά και λίγο παραπάνω, υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, παρουσιάζονται οι θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή μακριά από τις ακτές.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει το παρακάτω σενάριο:

Α. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου εισερχόμαστε σε συνθήκες καύσωνα.

Β. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Γ. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και θα είναι δυο αρκετά δύσκολες ημέρες. ίσως τοπικά σημειωθούν ακόμη και 45°C.

Δ. Την Κυριακή, για λίγο, πιθανότατα έως τη Δευτέρα, θα μπει ένα δυνατό μελτέμι (βοριάς) που θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3-5°C στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Δηλαδή από τους 42-43°C θα πάμε στους 38-39°CΕκεί ειδικά, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ε. Από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα τραβήξει πάλι την ανηφόρα.

ΣΤ. Είναι ακόμα άγνωστη η διάρκεια αυτού του καύσωνα. Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Το θέμα αυτό, της χρονικής διάρκειας του καύσωνα, ακόμη ερευνάται διότι είναι πολλές οι μέρες μπροστά μας για είναι δύσκολη η πρόγνωση.

Z. Ο άνεμος ακόμα δεν έχει "κλειδώσει". Έστω και μια μοίρα στην κατεύθυνση του, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι' αυτό και χρειάζεται να περιμένουμε ακόμη λίγα 24ωρα ώστε να σιγουρευτούμε για τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες και τις περιοχές που αυτές θα σημειωθούν.

kairos-athina
kairos-thessaloniki
kairos-irakleio
kairos-lamia
kairos-larisa
kairos-nauplio
kairos-patra
kairos-flwrina
kairos-ellada
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια:  «Η θερμοκρασία ίσως ξεπεράσει τους 44 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές»

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος στην τελευταία του ανάρτηση στα social media,  

Για τον επερχόμενο Αφρικανικό καύσωνα τρία είναι τα στοιχεία που με προβληματίζουν:

-Η επιθετικότητά του το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο. Η θερμοκρασία ίσως ξεπεράσει τους 44 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Η θερμική πίεση στα αστικά κέντρα θα είναι μεγάλη. Τη νύχτα η θερμοκρασία θα διατηρείται πάνω από 30 βαθμούς.

-Οι πολύ ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα θα επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηρές και θερμές συνθήκες το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα σε συνδυασμό με τις αυξημένες εντάσεις των βοριάδων.

-Η κόπωση του πληθυσμού εξαιτίας της πρώτης αξιόλογης ζέστης για φέτος και της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών.

Ενδεικτικά η θερμοκρασία:

(Τα στοιχεία όταν χρειάζεται θα επικαιροποιούνται )

Τετάρτη
-Θεσσαλία 40
-Βόρεια Ελλάδα 40-41
-Βοιωτία-Φθιώτιδα 40
-Ρόδος 40
-Νησιά 37-38
-Αττική 38
-Θεσσαλονίκη 36

Πέμπτη

-Θεσσαλία 42-43
-Βόρεια Ελλάδα 41-42
-Βοιωτία-Φθιώτιδα 41
-Πελοπόννησος 40-41
-Ρόδος 40
-Νησιά 38
-Αττική 40
-Θεσσαλονίκη 39

Παρασκευή-Σάββατο

-Θεσσαλία 44-45
-Βόρεια Ελλάδα 44-45
-Βοιωτία-Φθιώτιδα 43-44
-Πελοπόννησος 44-45
-Ρόδος-Κρήτη 42
-Νησιά 39-40
-Αττική 42-43
-Θεσσαλονίκη 42-43

Σάκης Αρναούτογλου: 43άρια την Παρασκευή - Ποιες περιοχές επηρεάζονται


Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα διατηρηθεί το σκηνικό της υψηλής ζέστης, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται περί τους 37 βαθμούς, ενώ σταδιακή άνοδος θα σημειωθεί από την Τετάρτη.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, προειδοποιώντας - για ακόμη μια φορά - για το επερχόμενο κύμα καύσωνα, δημοσιεύει σήμερα έναν χρηστικό χάρτη με τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασιών ανά ημέρα, μέχρι και τις 19 Ιουλίου. Ετσι, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν με ακρίβεια τη μέγιστη θερμοκρασία της περιοχής που τους ενδιαφέρει. Όπως καταγράφεται και στον χάρτη που ακολουθεί η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Παρασκευή, εκεί όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου. 

Δείτε χάρτη: 43άρια την Παρασκευή - Ποιες περιοχές επηρεάζονται 

kausonas-ioulios-kausones
Ο καιρός στην Αττική - 40άρια από την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν και την Αττική από την ερχόμενη Πέμπτη, με τον υδράργυρο να φτάνει το μεσημέρι έως και τους 40 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας. 

KAUSONAS-ATTIKI-PEMPTI


Η πιο επικίνδυνη ημέρα και για την Αττική η Παρασκευή με 41 βαθμούς τις μεσημεριανές ώρες

kausonas-ATTIKI-PARASKRUIΚλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχεται το πρώτο ισχυρό «κύμα» ζέστης

Με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλη προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, επισημαίνονται τα εξης:

1. Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας.

2. Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο. Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.

3. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας).

KAUSONAS-MAROUSAKIS-KAIROSΠαράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας προειδοποιεί ότι και σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και για την περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι ορατός για τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, τη Σάμο, την Ικαρία, το Λασίθι, το Ηράκλειο Κρήτης και το Ρέθυμνο.
WRF-CFWI-2km-D2_EL


Ειδήσεις σήμερα:

Εβδομάδα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ - Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία

Ποια είναι η τρανς γυναίκα που κέρδισε τον τίτλο «Μις Ολλανδία 2023»

Σε διαβούλευση το σχέδιο για την ψήφο των αποδήμων - Ποια κόμματα δείχνει να συμφωνούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης