Γαλλία - «Καυστικό» σκίτσο της Liberation: Ο Μακρόν κάνει ποδήλατο πάνω από τα συντρίμμια των ταραχών

Γαλλία - «Καυστικό» σκίτσο της Liberation: Ο Μακρόν κάνει ποδήλατο πάνω από τα συντρίμμια των ταραχών

Η γαλλική εφημερίδα συνδυάζει τον εν εξελίξει Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας με τον Γολγοθά του Μακρόν μετά τη δολοφονία του 17χρονου - Οι ταραχές οφείλονται στην αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσκόπηση

macron_podilato
«O Mακρόν μετά τις ταραχές. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του;», διερωτάται η γαλλική εφημερίδα «Liberation» στο πρωτοσέλιδό της απεικονίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει ποδήλατο φορώντας κράνος.

Στο σκίτσο της εφημερίδας, ο ένοικος των Ηλυσίων προσπαθεί με το ποδήλατό του να ανέβει πάνω στα κατεστραμμένα οχήματα που άφησαν πίσω τους τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Γαλλία, με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου Γαλλοαλγερινού Ναέλ από αστυνομικά πυρά.

makron_podilato


Η «Liberation» σχολιάζει με τον τρόπο αυτό την αντίδραση του Ελιζέ, αλλά και τις αντιπολίτευσης ύστερα από τις πρόσφατες ταραχές στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με το κόστος των συνολικών ζημιών να φθάνει περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Με αφορμή τον 110o Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, που διεξάγεται φέτος από το Σάββατο 1 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 23 Ιουλίου, η εφημερίδα είχε την ιδέα να συνδυάσει το μέγα αθλητικό γεγονός με τον... γολγοθά του Μακρόν μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου εφήβου από αστυνομικά πυρά και τα σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν.

Οι ταραχές οφείλονται στην αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Le Figaro»

Η πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά τα σοβαρά επεισόδια δίνει τον... τόνο δείχνοντας ότι, η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών θεωρεί ότι οι ταραχές οφείλονται στην αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης των Παρισίων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Odoxa-Backbone Consulting για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Figaro», η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων (84%) καταδικάζει το ξέσπασμα της βίας ύστερα από τον θάνατο του έφηβου Ναέλ στη Ναντέρ επειδή δεν σταμάτησε κατά την διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών βίαιων επεισοδίων που ακολούθησαν και διήρκεσαν σχεδόν μια εβδομάδα, οι εικόνες χάους έχουν προκαλέσει στους πολίτες «θυμό» (84%) και «φόβο» (66%).

Κλείσιμο
Οι Γάλλοι πάντως, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, περιμένουν σκληρότερα μέτρα από την κυβέρνηση, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση: το 59% καλεί τον Μακρόν να αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική πολιτική από το φθινόπωρο.

Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι τα βίαια επεισόδια που έκαναν άνω- κάτω τη χώρα, οφείλονται στην αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής του Ελιζέ».

Την ίδια ώρα, το 71% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της μείωσης των μεταναστευτικών ροών.

Το 2021, οι μετανάστες αποτελούσαν το ένα δέκατο του πληθυσμού της Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 7 εκατομμυρίων μεταναστών που ζει στη Γαλλία, το 36%, έχει λάβει τη γαλλική υπηκοότητα.

Σχεδόν οι μισοί μετανάστες (47,5%) προέρχονται από την Αφρική, ενώ το 33,1% από την Ευρώπη και το 13,6% από την Ασία.

Οι βασικές χώρες καταγωγής τους είναι η Αλγερία (12,7%), το Μαρόκο (12%), η Πορτογαλία (8,6%), η Τυνησία (4,5%), η Ιταλία (4,1%), η Τουρκία (3,6%) και η Ισπανία (3,5%).

Αυτή την περίοδο, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει έναν νέο μεταναστευτικό νόμο που θα διευκολύνει την απέλαση των παράτυπων αλλοδαπών, κυρίως όσων διαπράττουν αδικήματα, ενώ θα προβλέπει την παροχή νόμιμων εγγράφων σε παράτυπους μετανάστες που εργάζονται σε τομείς όπου παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχουν επικρίνει τόσο η γαλλική Δεξιά, που θέλει να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών και δεν πιστεύει ότι τα μέτρα αρκετά περιοριστικά, όσο και η Αριστερά που το θεωρεί πολύ αυστηρό.


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο: 14.040 πυροσβέστες, 3.654 οχήματα και 89 εναέρια μέσα

Παρατεταμένη ζέστη με 40άρια από την Τετάρτη - Έρχονται θερμές αέριες μάζες από την Αλγερία


Πανελλαδικές 2023: Ξεκίνησε η υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης