Γαλλία - Εκπρόσωπος αστυνομίας: Ερευνούμε πώς έφτασαν στα χέρια νεαρών μπαζούκας και Καλάσνικοφ

Γαλλία - Εκπρόσωπος αστυνομίας: Ερευνούμε πώς έφτασαν στα χέρια νεαρών μπαζούκας και Καλάσνικοφ

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, λέει σε αποκλειστική συνέντευξη στο protothema.gr η εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας, Sonia Fibleuil

sonia-fibleuil-m
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Αμερικάνος οικονομολόγος Jeremy Rifkin μιλούσε για “εμφύλιο πόλεμο” που θα διεξάγεται στις πόλεις του δυτικού κόσμου ανάμεσα στους “παρίες” και την αστυνομία. Η εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας, Sonia Fibleuil, που μίλησε αποκλειστικά στο protothema.gr, δεν υιοθετεί τη λέξη “πόλεμο” (που χρησιμοποίησαν και τα γαλλικά συνδικάτα των αστυνομικών). Αντ' αυτής, μιλάει για κρίση.

Όπως είναι γνωστό, η βία στη Γαλλία έχει πλέον “ξεφύγει” και δεν έχει μεγάλη σύνδεση με τον θάνατο του νεαρού Nahel M., που σκοτώθηκε από αστυνομικό στη Ναντέρ την Τρίτη 27 Ιουνίου. Από την Παρασκευή 30 Ιουνίου, οι ταραχές που πλήττουν εκατοντάδες δήμους της Γαλλίας έχουν εξελιχθεί, με πρωτοφανή ένταση, σε ακραία επίπεδα βίας, με λεηλασίες καταστημάτων, επιθέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, δημοσίους υπαλλήλους και εκλεγμένους αντιπροσώπους, με αρκετές χιλιάδες άμεσα θύματα πυρκαγιών, βίας, ζημιών και κλοπών.

France Riots 1


Μέσα σε πέντε νύχτες και ισάριθμες ημέρες βίας, ο απολογισμός ξεπέρασε σε σοβαρότητα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, εκείνον των ταραχών του φθινοπώρου του 2005, που διήρκεσαν τρεις εβδομάδες.

Οι αριθμοί δίνουν μόνο μια... γεύση από τα πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα που ομάδες εξεγερμένων έπαιρναν τον έλεγχο των γειτονιών τους -κάτι που είχε ήδη συμβεί. Αλλά επιτέθηκαν επίσης σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα στα κέντρα των πόλεων, προκαλώντας πανικό στη Μασσαλία, τη Λυών, την Τουλούζη και το Στρασβούργο, που μερικές φορές πνίγονταν στα δακρυγόνα, στον ήχο των εκρήξεων και στη μυρωδιά των πυρκαγιών -τη νύχτα, αλλά και στο φως της ημέρας, παρά τη σημαντική αστυνομική παρουσία, με κινητοποίηση περισσότερων από 40.000 αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένων επίλεκτων μονάδων όπως η RAID και οι GIGN, και τη χρήση θωρακισμένων οχημάτων της χωροφυλακής. Από την πλευρά της αστυνομίας έχουν τραυματιστεί περίπου 7.000.

Το protothema.gr μίλησε με την εκπρόσωπο της γαλλικής αστυνομίας, Sonia Fibleuil. H επιθεωρήτρια της “εθνικής αστυνομίας” έχει μια πλούσια εικοσαετή καριέρα στη γαλλική αστυνομία, τη μισή στη δημόσια ασφάλεια και την άλλη μισή στις ποινικές έρευνες.

"Είχα μεγάλη και ποικίλη εμπειρία, τόσο στα οικονομικά όσο και στις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας από το 2014 έως το 2019, την οποία θυμάμαι πολύ έντονα" εξήγησε η “commissaire”.

Κλείσιμο


- Πόσο προετοιμασμένη ήταν η γαλλική αστυνομία για ν' αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ταραχών; Είχατε κάποια πληροφορία πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα;

Η εθνική αστυνομική δύναμη κινητοποιείται για πολλά θέματα. Η διαχείριση κρίσεων, όπως αυτή που αφορά την αστική βία, αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων της και είναι προετοιμασμένη να την αντιμετωπίσει, όπως και στο παρελθόν. Η βία προκλήθηκε από ένα απρόβλεπτο γεγονός. Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν όσο το δυνατόν πιο στενά το κοινωνικό κλίμα στη χώρα.

France Riots 2


- Ποιος είναι ο κώδικας αυτοάμυνας της γαλλικής αστυνομίας;

Όσον αφορά τη χρήση όπλων, η εθνική αστυνομία λειτουργεί εντός αυστηρού νομικού πλαισίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ενεργούν με απόλυτη αναγκαιότητα και αυστηρή αναλογικότητα.

Συγκεκριμένα:

1. Το άρθρο 122-5 του Ποινικού Κώδικα ορίζει τις προϋποθέσεις για τη νόμιμη αυτοάμυνα. Όταν υπάρχει αδικαιολόγητη επίθεση, είναι δυνατή η αντίδραση για την προστασία του ατόμου και άλλων ανθρώπων. Αυτό είναι ένα γενικό κείμενο που ισχύει για όλους τους πολίτες.

2. Ο νόμος της 28/02/2017 για τη δημιουργία του άρθρου L 435-1 του κώδικα εσωτερικής ασφάλειας προβλέπει 5 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης όπλου όταν οι αστυνομικοί δεν μπορούν με άλλο τρόπο να ακινητοποιήσουν ένα όχημα το οποίο κατά τη διαφυγή του ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στη ζωή άλλων. Το άρθρο αυτό προορίζεται για τους ένστολους αστυνομικούς που είναι ορατοί δημοσίως.

- Τι γνώμη έχετε για τη δράση των Γάλλων πολιτών που υποστήριξαν τον αστυνομικό που κατηγορείται για το περιστατικό;

Η ποινική διαδικασία και η διερεύνησή της βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την εποπτεία εισαγγελέα. Η εθνική αστυνομία δεν μπορεί να σχολιάσει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεσμεύεται από το απόρρητο της έρευνας και δεν μπορεί να προδικάσει την έκβασή της.

- Οι γαλλικές φυλακές υποφέρουν από έλλειψη χώρου. Ποια είναι η στρατηγική σας για τη διαχείριση των συλληφθέντων;

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα δικαστήρια, τα οποία αποφασίζουν τι θα τους συμβεί.

- Γνωρίζουμε ότι νεαροί από τους οικισμούς που προκάλεσαν τις ταραχές είχαν στην κατοχή τους μπαζούκας ή Καλάσνικοφ. Γνωρίζετε πώς έφτασαν στα χέρια τους;

Αυτό είναι το αντικείμενο της τρέχουσας διαδικασίας έρευνας.

France Riots 3


- Υπάρχει πιθανότητα εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας;

Η ερώτηση αυτή αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών, που δεν ανήκουν στην εθνική αστυνομική διεύθυνση.

- Τι πιστεύετε ότι θ' αλλάξει στον μελλοντικό σχεδιασμό της αστυνομίας μετά το τέλος των ταραχών;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο.

- Και μια προσωπική ερώτηση: Στο παρελθόν, έχετε μιλήσει για μια εμπειρία που σας σημάδεψε στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Θα θέλατε να μας πείτε αυτή την ιστορία;

Εργάστηκα στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας από το 2014 έως το 2019. Ήταν μια πολύ έντονη εμπειρία, καθώς συνέπεσε με το μεγαλύτερο κύμα επιθέσεων που έχει δει ποτέ η Γαλλία. Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε έρευνες που συνδέονταν με το Charlie Ηebdo, τις επιθέσεις στο Bataclan, τη Νίκαια, τη Magnanville, το Villejuif, συνολικά 35 επιθέσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό, όπου θίγονταν γαλλικά συμφέροντα.




Ειδήσεις σήμερα:

Τζώρτζια Κεφαλά: Η κάθοδος στην πολιτική, το βαθύ ντεκολτέ στη Βουλή που δίχασε και τα άστοχα σχόλια για τους «Σπαρτιάτες»

Ο 18χρονος Μαξ έψαχνε μια ημέρα για τον φίλο του, Άντριου, πριν καταρρεύσει στο λιμάνι της Ιού

Τη λύση του Φάμελλου σκέφτονται τώρα οι «προεδρικοί» στον ΣΥΡΙΖΑ - Πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης