Σκωτία: Με διαδηλώσεις και συλλήψεις αντιμοναρχικών η στέψη του βασιλιά Καρόλου

Σκωτία: Με διαδηλώσεις και συλλήψεις αντιμοναρχικών η στέψη του βασιλιά Καρόλου

Στον βασιλιά δόθηκαν τα αρχαία σύμβολα του στέμματος της Σκωτίας - Ομάδες αντιμοναρχικών κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Δεν είσαι ο βασιλιάς μας» - Βασίλισσα στέφθηκε η Καμίλα, παρόντες Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον

F0QyzMoXsAApu89
Βασιλιάς της Σκωτίας στέφθηκε την Τετάρτη ο Κάρολος σε μια λιτή τελετή στον καθεδρικό ναό του Εδιμβούργου, οκτώ εβδομάδες μετά την λαμπρή στέψη του στο αββαείο του Ουέστμινστερ. Παράλληλα έγινε και η στέψη της νέας βασίλισσας Καμίλα ενώ στο πλευρό του γαλαζοαίματου ζεύγους βρέθηκαν ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον.

Στον νέο βασιλιά παρουσιάστηκαν τα ιστορικά σύμβολα της Σκωτίας, το Στέμμα, το Σκήπτρο και το Ξίφος του Κράτους, σύμβολα που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στην στέψη της βασίλισσας Μαίρη της Σκωτίας το 1543 και από το 1818 εκτίθενται δημόσια στο Κάστρο του Εδιμβούργου. Μπροστά στον βασιλιά τοποθετήθηκε η «Πέτρα του Πεπρωμένου», ένα σύμβολο που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί στην στέψη των βασιλέων της Σκωτίας ενώ μετά τον 13ο αιώνα έγινε αναπόσπαστο μέρος στη στέψη όλων των μοναρχών της Γηραιάς Αλβιώνας.
 

Κλείσιμο
Στην λιτή τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου το «παρών» έδωσαν, εκτός από την αδελφή του, πριγκίπισσα Άννα, εκατό εξέχοντα άτομα από φιλανθρωπικές και άλλες οργανώσεις καθώς και ο νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ, ο οποίος εμφανίστηκε με την παραδοσιακή σκωτσέζικη φούστα και διάβασε απόσπασμα από την Παλαιά Διαθήκη. Η Ολυμπιονίκης της Κωπηλασίας Κάθριν Γκρέινγκερ μετέφερε το Ξίφος του Κράτους. Στην τελετή στέψης η ιερέας Σάλι Φόστερ Φούλτον πραγματοποίησε ομιλία με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη και τόνισε πως «Η γη δεν είναι ανθρώπινο προϊόν ή κτήμα αλλά πρέπει να την αγαπάμε και να την προστατεύουμε για τις επόμενες γενεές». Άλλωστε, εδώ και χρόνια ο βασιλιάς Κάρολος έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον του για την προστασία του περιβάλλοντος και έχει γίνει γνωστό πως φροντίζει ακόμα και για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στα μπάνια της επίσημης κατοικίας του, στο παλάτι του Κένσινγκτον.
 

Συλλήψεις αντιμοναρχικών στην τελετή στέψης του βασιλιά στη Σκωτία

Πλήθος υποστηρικτών της βασιλικής οικογένειας κρατώντας σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν συγκεντρωθεί το πρωί της Τετάρτης στην διαδρομή Royal Mile, που αρχίζει από το Κάστρο του Εδιμβούργου και καταλήγει στον καθεδρικό ναό της πόλης, για να επευφημήσουν τους νέους βασιλείς και το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας. Όμως, ανάμεσα στο πλήθος παρεισέφρησαν και περίπου 200 αντιμοναρχικοί ακτιβιστές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Καρόλου και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Δεν είσαι ο βασιλιάς μας», «Όχι βασιλιάδες, όχι βασίλισσες, όχι αστυνομία».
 

Σύμφωνα με την Telegraph έγιναν τέσσερις συλλήψεις με την κατηγορία διατάραξης της ειρήνης ενώ μετά την λήξη της τελετής στέψης Κάρολος και Καμίλα αναχώρησαν με διαφορετικό αυτοκίνητο από τον Ουίλιαμ και την Κέιτ, χαιρέτησαν τα πλήθη και αγνόησαν τους διαδηλωτές.

Η Κέιτ Μίντλετον τίμησε με την εμφάνισή της τη σημαία της Σκωτίας

Η νέα πριγκίπισσα της Ουαλίας και μέλλουσα βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιώνας πραγματοποίησε μια ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση στη στέψη του βασιλιά Καρόλου στη Σκωτία. Ντυμένη από την κορυφή ως τα νύχια σε μπλε απόχρωση η «κοινή θνητή» σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, τίμησε το χρώμα της σημαίας της Σκωτίας.



Η Κέιτ Μίντλετον επέλεξε μίντι μπλε σύνολο Catherine Walker, το οποίο συνδύασε με καπέλο Philip Treacy και ολοκλήρωσε την βασιλική της εμφάνιση με κολιέ με πέρλες από την συλλογή της βασίλισσας Ελισάβετ. Το ίδιο κολιέ είχε φορέσει η Κέιτ Μίντλετον στην κηδεία της Ελισάβετ αλλά και στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου.


Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εμφανίστηκε με στρατιωτική στολή της RAF και πάνω από τη στολή φορούσε τον μανδύα του Τάγματος Ιπποτών του Αγίου Ανδρέα, το οποίο είναι το αρχαιότερο Τάγμα της Σκωτίας.
Trooping the Colour & flypast 2023 in full: King Charles celebrates first birthday parade
 

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στέψης το βασιλικό ζεύγος και ο πρίγκιπας με την πριγκίπισσα της Ουαλίας κατευθύνθηκαν στο παλάτι Χόλιρουντ Χάουζ, όπου παρακολούθησαν εντυπωσιακές αεροπορικές επιδείξεις από τα «Κόκκινα Βέλη» της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF).


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Καμμένος θυμήθηκε το 2015: Τι είπε για το δημοψήφισμα και τη 17ωρη διαπραγμάτευση του Τσίπρα - Δείτε βίντεο

Εισαγωγικό μισθό 840 ευρώ στο δημόσιο θα ανακοινώσει στις προγραμματικές ο Μητσοτάκης

Survivor All Star: Η Στέλλα είπε «αντίο» πριν τα ημιτελικά και ο Σάκης... έκλεισε θέση στο Γαλάτσι - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης