Το ΔΠΔ ανοίγει ξανά έρευνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2017 στη Βενεζουέλα

Το ΔΠΔ ανοίγει ξανά έρευνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2017 στη Βενεζουέλα

Οι εθνικές έρευνες «επικεντρώνονται στους άμεσους ή κατώτερου επιπέδου δράστες», υποστηρίζει το ΔΠΔ και προσθέτει ότι «υπήρξαν περίοδοι ανεξήγητης απραξίας έρευνας»

venezuela_main01
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δήλωσε την Τρίτη πως εξουσιοδότησε τον εισαγγελέα του να ξανανοίξει την έρευνα για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, εκτιμώντας πως οι εθνικές διαδικασίες ήταν ανεπαρκείς.

Το Καράκας εξηγεί πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -που διαπράχθηκαν κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2017 που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 100 ανθρώπων- τιμωρήθηκαν, διώχθηκαν και κρίθηκαν από το δικό του δικαστικό σύστημα.

Όμως «αν και η Βενεζουέλα επιχειρεί βήματα έρευνας, οι εθνικές ποινικές διαδικασίες της δεν αντανακλούν επαρκώς την εμβέλεια της έρευνας που προβλέπεται από την κατηγορία», εκτίμησαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δικαστές του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη.

Αποφάσισαν ως εκ τούτου να εξουσιοδοτήσουν τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν «να επαναλάβει τις έρευνες» που αφορούν την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Όσον αφορά τους «καθοριστικούς παράγοντες», οι δικαστές εκτίμησαν πως «φαίνεται πως η Βενεζουέλα δεν ερευνά για τους πραγματικούς ισχυρισμούς για τα δομικά στοιχεία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

«Οι εθνικές έρευνες φαίνεται γενικά να επικεντρώνονται στους άμεσους και/ή κατώτερου επιπέδου δράστες», πρόσθεσε.

«Η Βενεζουέλα μοιάζει να έλαβε περιορισμένα μέτρα έρευνας και σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να υπήρξαν περίοδοι ανεξήγητης απραξίας έρευνας», σημείωσαν επίσης οι δικαστές.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Ρώμης, ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, ένα κράτος μέλος μπορεί επίσημα να ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ στο έδαφός του.

Η Δικαιοσύνη στη Βενεζουέλα απήγγειλε κατηγορίες και καταδίκασε μέλη των δυνάμεων της τάξης για τους θανάτους διαδηλωτών στην διάρκεια των κινητοποιήσεων το 2017, όμως οι αντίπαλοι της κυβέρνησης θεωρούν πως τα μέτρα αυτά ελήφθησαν μόνο προκειμένου να αποφύγουν μια διαδικασία ενώπιον του ΔΠΔ.

Κλείσιμο
Τον Νοέμβριο του 2021, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε ανακοινώσει δίπλα στον Βενεζουελάνο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο πως η προκαταρκτική έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2018 επρόκειτο να μετατραπεί σε επίσημη έρευνα.

Τον Απρίλιο του 2022, ο Χαν έλαβε αίτημα από τη Βενεζουέλα που είχε σκοπό να «αναβληθούν οι έρευνες του Γραφείου για τις ενέργειες των αρχών» της Βενεζουέλας. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές εξουσιοδότηση προκειμένου να επαναλάβει την έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Κυβέρνηση: Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν έχω ξαναδεί γονιό να προβλέπει τι θα πάθει το παιδί του, δεν είχε αγωνία», κατέθεσε γιατρός

Εμφύλιος Wagner - Πούτιν: «Έκλεισε η υπόθεση» της ένοπλης εξέγερσης της Wagner, ανακοίνωσε η ρωσική FSB
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης