Εξέγερση της Wagner στη Ρωσία: «Βλέπουμε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ φατριών της ρωσικής ελίτ»

Εξέγερση της Wagner στη Ρωσία: «Βλέπουμε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ φατριών της ρωσικής ελίτ»

Η εκτίμηση του δημοσιογράφου - μεταφραστή Δημήτρη Τριανταφυλλίδη για τις ρωσικές εξελίξεις - Ποιο ήταν το λάθος του Πούτιν και τι συμβαίνει με τη Wagner και τον Πριγκόζιν

prigozhin_35
«Τα επόμενα 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα δεν αποκλείεται να δούμε και ένοπλη σύρραξη μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και εκείνες της Wagner» αναφέρει στο protothema.gr ο δημοσιογράφος -μεταφραστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, ένας από τους ανθρώπους που ξέρουν όσο λίγοι τους Ρώσους.

Η εξέγερση του πολεμοχαρούς Γεβγκένι Πριγκόζιν εναντίον του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν δεν ήταν κάτι που έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι αιτίες τις εξέγερσης είναι πολλές και διάφορες.

Όπως, εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης αυτή τη στιγμή στη Ρωσία γίνεται ένα ξεκαθάρισμα μεταξύ των φατριών που υπάρχουν στην ρωσική ελίτ. «Οι εξελίξεις είναι ενδιαφέρουσες και ίσως θα ξέρουμε τι θα γίνει τα επόμενα 24ωρα. Τα αίτια της εξέγερσης είναι πολλά και διάφορα. Ο Πριγκόζιν είναι ο ένοπλος πυλώνας του πολεμοχαρούς τμήματος της ρωσικής ελίτ. Αυτοί είναι που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος με την Ουκρανία, θελουν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά κλπ. Η ρωσική ελίτ είναι διασπασμένη σε διάφορες φατρίες, που η καθεμία εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένα ενδοφατριακό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ της ρωσικής ελίτ. Οι φατρίες αυτές είναι των μυστικών υπηρεσιών, του βιομηχανικού συμπλέγματος, εκείνες που έχουν σχέση με μεγάλους κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Είναι ένα απίστευτο παζλ. Έχουμε και τους ολιγάρχες αλλά δεν είναι αυτοί που νομίζει ο κόσμος. Αυτοί είναι ένας άλλος ομόκεντρος κύκλος αλλά δεν εξαρτώνται από αυτούς οι εξελίξεις. Έτσι τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, όπου υπάρχει περίπτωση να δούμε και ένοπλη σύρραξη».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης εξηγεί επίσης ότι το πρόβλημα εξαιτίας του οποίου ο Πούτιν οδηγήθηκε τώρα σε αυτή την κατάσταση, να απειλείται από τη Wagner και κήρυξε αντιτρομοκρατικό καθεστώς σε ολόκληρη τη Μόσχα, είναι το καθεστώς του.

«Όπως είχα πει και πριν από 6 μήνες περίπου το καθεστώς Πούτιν απεμπόλησε το βασικό προνόμιο του κράτους που είναι η άσκηση νόμιμης βίας. Από τη στιγμή που αποδέχεσαι ότι στον πόλεμο θα πολεμούν μισθοφορικές ομάδες, το κράτος παύει πια να έχει το μονοπώλιο άσκησης της νόμιμης βίας. Και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο του κράτους. Τώρα εξεγέρθηκε η Wagner εναντίον του υπουργείου Άμυνας και εναντίον του Γενικού Αρχηγού Εθνικής Άμυνας και ξεκίνησε μια εκστρατεία από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας να πάει προς τη Μόσχα. H Wagner είναι ένας ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός, που ιδρύθηκε το 2014 από τον Πριγκόζιν. Έναν παλιό εγκληματία που ποινικού της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι αυτός που είχε το εργοστάσιο των τρολ, την γνωστή φάρμα των τρολ που παρενέβη σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις μεταξύ των οποίων και των Αμερικανικών. Έχει μονάδες που πολεμούν στη Συρία, στη Λιβύη, στο Σουδάν, στο Τσάντ, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και αλλού. Η Wagner είναι ένας πολυπλόκαμος διεθνής εγκληματικός οργανισμός», καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίδης.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο αδίστακτος Πριγκόζιν της Βάγκνερ: Η φυλακή, τα χοτ ντογκ και η καρμική γνωριμία με τον Πούτιν


Διάγγελμα Πούτιν κατά Wagner: Είναι προδοσία, πισώπλατο μαχαίρωμα - Όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

Μαρία Πολύζου: «Όταν ήμουν 11 ετών, δέχτηκα από τον πατέρα μου σεξουαλική κακοποίηση»

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης