Ναυάγιο στην Πύλο: Το χειρότερο ναυάγιο μετά το 2006

Ναυάγιο στην Πύλο: Το χειρότερο ναυάγιο μετά το 2006

Θέτουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό

navagio-pilos-limeniko
Έκταση τόσο στον γαλλικό όσο και στον γερμανικό τύπο έχει λάβει το ναυάγιο στην Πύλο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 78 άνθρωποι, 104 διασώθηκαν και εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι δεδομένων των μαρτυριών για έως και 750 άτομα μέσα στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε διεθνή ύδατα.

Η Ελλάδα είναι σε κατάσταση σοκ μετά το φονικότερο ναυάγιο από το 2006 γράφουν τα γαλλικά δημοσιεύματα επισημαίνοντας ότι η ευρωπαική πολιτική για την υποδοχή μεταναστών δεν λειτουργεί.

libe-navagio


Κλείσιμο
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Φλοράνς Ριγκάν, ρίχνει το μπαλάκι στην Frontex λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έπρεπε να επέμβει για την διάσωση των μεταναστών.

Η ίδια κατήγγειλε την έλλειψη μέσων διάσωσης των μεταναστών που βρίσκονται από εν πλω τονίζοντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «franceinfo» ότι «ζητάμε μια πολιτική διάσωσης των επιβατών σε πλοία που θα μπορεί να εφαρμοστεί και να υποστηρίζεται από τα κράτη».

Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι το ναυάγιο στην Πύλο ήταν «αναμενόμενο και ζήτησε μια «ισχυρή κινητοποίηση των κρατών» με «ουσιαστικές οικονομικές δεσμεύσεις για τη διάσωση των ανθρώπων». «Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 20.000 θάνατοι από το 2014 σε αυτό το πέρασμα στην κεντρική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα πραγματικό νεκροταφείο", πρόσθεσε η κυρία Ριγκάν. «Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία που αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν. Είναι απαράδεκτο και μη αποδεκτό» κατέληξε η ίδια.

Τη διάσταση ότι η η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα ναυάγια με θύματα μετανάστες από το 2006. τονίζει η Liberation προσθέτοντας ότι «όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων εξανεμίζονται. Ειδικά καθώς, σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, κανένας από τους επιβάτες δεν φορούσε σωσίβιο».

Από την πλευρά της η αρθογράφος Alexandra Schaertzbrod υποστηρίζει ότι το ναυάγιο στην Πύλο είναι ένα «σπαρακτικό» σύμβολο ότι η ευρωπαική πολιτική δεν μπορεί να υποδεχτεί μετανάστες .

libe-navagio2


Η αρθρογράφος της εφημερίδας διερωτάται «κατά πόσο ακόμα θα δεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες που προσπαθούν, με κάθε κόστος, να ξεφύγουν από την πείνα, τη δυστυχία και τη βία για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη; Πώς μπορούμε ακόμα, όταν κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί χωρίς να ανατριχιάζουμε; Πώς μπορούμε με αξιοπρέπεια να αποφασίσουμε να μειώσουμε τα μέσα διάσωσης στη θάλασσα πιστεύοντας ότι αυτό θα αποτρέψει τους μετανάστες από το να επιχειρήσουν τον διάπλου; Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι στερούμε από άλλους ανθρώπους, αλλοδαπούς, μια καλύτερη ζωή, όταν σχεδόν όλοι μας είμαστε απόγονοι μεταναστών και οι περισσότεροι πρόγονοί μας έδωσαν τις ίδιες μάχες; Πώς μπορούμε ακόμα να εμποδίζουμε άνδρες και γυναίκες να έρθουν να εργαστούν στο έδαφός μας, όταν συνεχώς θρηνούμε για την έλλειψη προσωπικού σε νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, εταιρείες μεταφορών, εστιατόρια, αρτοποιεία κ.α;».

«Η τραγωδία στην Πελοπόννησο είναι ανείπωτη: εκατοντάδες άνθρωποι σε ένα απλό αλιευτικό σκάφος, από τους οποίους ζητήθηκε να βγάλουν τα σωσίβια για να χωρέσουν περισσότεροι, εγκαταλείπουν έντρομοι τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, χωρίς εναλλακτική λύση. Είναι καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, και αν όχι για ανθρωπιστικούς λόγους, τουλάχιστον για ένα ζήτημα κοινής λογικής: η πολιτική μας να μην υποδεχόμαστε τους μετανάστες δεν αποδίδει. Δεν αποτρέπει τους επίδοξους μετανάστες να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη. Τους σκοτώνει», γράφει η αρθογράφος της Liberation.

Προαναγγελθείσα καταστροφή

Η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, επισημαίνει ότι «οι αρχές υποψιάζονται ότι στο σκάφος επικράτησε ξαφνικά πανικός, που φαίνεται να είναι και η αιτία του ατυχήματος. Η ακτοφυλακή παρακολουθούσε το σκάφος και ξαφνικά παρατήρησε απότομες κινήσεις στο κατάστρωμα που τελικά προκάλεσαν το ναυάγιο».

Κατά την tageszeitung, «το ατύχημα αυτό ήταν μια προαναγγελθείσα καταστροφή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια άκρως περιοριστική προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Στόχος της είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών και, κατά συνέπεια, των νέων αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα φρούριο, έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός».

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πως η ελληνική κυβέρνηση παρεμποδίζει το έργο όσων βοηθούν τους πρόσφυγες, προσθέτοντας επιπλέον πως «αυτή η πολιτική, που εστιάζει στην Τουρκία στα ανατολικά, αυξάνει την πίεση στην πολύ πιο επικίνδυνη διαδρομή δυτικά της Ελλάδας στην κεντρική Μεσόγειο, ιδίως στη διαδρομή από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σχεδόν 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ε.Ε. μέσω αυτής της οδού. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη η αύξηση των ατυχημάτων με εντελώς υπερπλήρη σκάφη σε αυτή τη διαδρομή».

Ειδήσεις σήμερα:

Βρήκαν επτά από τους διακινητές για το ναυάγιο στην Πύλο - Είναι όλοι Αιγύπτιοι

Έρχεται από σήμερα ασυνήθιστο για την εποχή κύμα κακοκαιρίας - Πότε αναμένεται το καλοκαίρι

Τρομακτικό βίντεο: Τεράστιο πουλί χτύπησε σε αεροσκάφος - Με αίματα αλλά... ατάραχος ο πιλότος

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης