Στο «μικροσκόπιο» των ψυχιάτρων ο Μπρέιβικ

Στο «μικροσκόπιο» των ψυχιάτρων ο Μπρέιβικ

Τα αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που θα περίμενε, είχαν τα εγκλήματα του Νορβηγού σφαγέα στις απόψεις των συμπατριωτών του για την πολυφυλετική κοινωνία

Στο «μικροσκόπιο» των ψυχιάτρων ο Μπρέιβικ
Οι ειδικοί ψυχίατροι που έχουν κληθεί να εξετάσουν τον Μπρέιβικ και να βάλουν διάγνωση σχετικά με την κατάστασή του πρόκειται να παρακολουθήσουν τα βίντεο από την αστυνομική ανάκριση, για όσο καιρό αυτή θα βρίσκεται σε εξέλιξη. Έπειτα, αναμένεται να πουν με βεβαιότητα εάν η απολογία του τον καθιστά ένοχο για τα εγκλήματα σε Όσλο και Ουτόγια.

Η συγκεκριμένη διαδικασία παρακολούθησης βίντεο από πλευράς ειδικών είναι συνήθης και προβλέπεται σε περιπτώσεις σαν του Μπρέιβικ, ώστε να διαπιστώνονται σημάδια ψυχικών παθήσεων.

Κλείσιμο
Οι αρμόδιοι -στην υπόθεση Μπρέιβικ- ψυχίατροι, Σιν Σέρχαϊμ και Τόργκαϊρ Χάσμπι, θα παρακολουθούν την ψυχική υγεία του κατηγορούμενου έως και την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NRK, η παρακολούθηση θα αρχίσει στο τέλος αυτής ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο Σουηδός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Μάγκνους Ράνστοπ, πάντως, υποστηρίζει πως, αν και οι απόψεις του είναι ακραίες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα, ο Μπρέιβικ δεν μοιάζει ψυχικά ασθενής.

Οι απόψεις των Νορβηγών δεν κάμφθηκαν από τα χτυπήματα

Όπως χαρακτηριστικά κατέδειξε έρευνα στη χώρα, ακόμα περισσότεροι είναι πια οι Νορβηγοί οι οποίοι υποστηρίζουν την πολυεθνική κοινωνία στα εδάφη τους, από όσους ήταν υπέρ αυτής πριν από τις επιθέσεις Μπρέιβικ.

Έτσι, τώρα πια ο αριθμός των Νορβηγών που λένε «ναι» σε μια πολυφυλετική κοινωνία στη χώρα τους αυξήθηκε κατά 26%, ενώ το 49,1% των ερωτηθέντων είπαν πως τώρα βλέπουν το θέμα με θετικό «μάτι», με μόλις 9,3% να αναθεωρεί και να δηλώνει αρνητισμό προς τους αλλοεθνείς της σκανδιναβικής χώρας.

Παρόλο πάντως που οι Νορβηγοί θεωρούνται μορφωμένος λαός και το βιοτικό τους επίπεδο είναι υψηλό, τίποτα δεν τους κάνει να διαφέρουν από… λαϊκισμούς στους οποίους υποπίπτουν και στους οποίους μας έχουν μάθει κάτοικοι άλλων κοινωνιών.

Έτσι, βρέθηκαν άνθρωποι με σκοπό να βγάλουν χρήματα από τον τόσο βαρύ ανθρώπινο πόνο που προκάλεσαν οι δίδυμες επιθέσεις του Μπρέιβικ.

Μία εταιρεία υδραυλικών εγκαταστάσεων της χώρας άρχισε την πώληση, μέσω Διαδικτύου, βραχιολιού στη μνήμη των θυμάτων, με μέρος των κερδών να πηγαίνουν στην αποκατάσταση των ζημιών στο νησί Ουτόγια.

Σε δημοσίευμά της, η νορβηγική εφημερίδα VG έγραψε ότι η Νεολαία του κόμματος των Εργατικών (AUF) δήλωσε πως δεν βρίσκεται πίσω από την απόφαση της εταιρείας. Όσο για τον κυβερνήτη της Ουτόγια, Μάρτιν Χένρικσεν, είπε ότι, αν και, τη δεδομένη στιγμή, κάθε είδους στήριξη είναι ευπρόσδεκτη, δεν προτίθεται να δεχτεί οποιαδήποτε βοήθεια βασίζεται στο οικονομικό κέρδος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης