Ρωσία: Κολομβιανός καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για fake news για τον ρωσικό στρατό

Ρωσία: Κολομβιανός καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για fake news για τον ρωσικό στρατό

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona ο άνδρας τον νόμο που χρησιμοποιείται κυρίως σε βάρος δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλων, όσων αντιτίθενται στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί η Μόσχα

oukrania_russia_war_art
Ένας άνδρας από την Κολομβία καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και δύο μηνών για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σε μια σπάνια περίπτωση που η Μόσχα εφαρμόζει τη νομοθεσία της περί πολεμικής λογοκρισίας σε βάρος ενός αλλοδαπού.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona, ο Αλμπέρτο Ενρίκε Χιράλντο Σαράι κρίθηκε ένοχος για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό, παραβιάζοντας έτσι τον νόμο που χρησιμοποιείται κυρίως σε βάρος δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλων, όσων αντιτίθενται στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί η Μόσχα.

Όσοι κριθούν ένοχοι με βάση αυτόν τον νόμο κινδυνεύουν με κάθειρξη 15 ετών και με πρόστιμο 5 εκατ. ρουβλιών (περίπου 60.000 ευρώ). Η δίκη του Χιράλντο Σαράι στο δικαστήριο Γκολοβίνσκι της Μόσχας έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Δεν είναι γνωστό εάν δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες.

Ο Κολομβιανός συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 αφού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αγόρασε κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM και τα τοποθέτησε σε ένα εμπορικό κέντρο της Μόσχας. Οι συνεργοί του έστειλαν κατόπιν στα τηλέφωνα αυτά μαζικά μηνύματα που περιείχαν «ψευδείς πληροφορίες» για τη δράση των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, όπως ότι δολοφονούσαν αμάχους. Δύο συνεργοί, οι Μπρισένιο Μεντόσα και Ραμίρες Σαλαζάρ, που δρούσαν εκτός της Ρωσίας, μετέφεραν χρήματα και κρυπτονομίσματα στον Χιράλντο Σαράι, ως πληρωμή για τις υπηρεσίες του. Και οι δύο είναι σήμερα καταζητούμενοι στη Ρωσία.

Κλείσιμο
Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο Χιράλντο Σαράι εξέφραζε φιλορωσικά αισθήματα. Σε μια ανάρτηση στο Facebook, γραμμένη στα ισπανικά, αποκαλούσε «νεοναζί» τους Ουκρανούς στρατιώτες και υπονοούσε ότι η ρωσική εισβολή υποκινήθηκε από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, όπως είναι και το αφήγημα του Κρεμλίνου. Η εφημερίδα Kommersant έγραψε πέρσι ότι ο Χιράλντο Σαράι ζούσε στη Μόσχα επί 20 χρόνια και έχει ρωσικό διαβατήριο. Είχε επίσης έγκυρη βίζα για τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διαφύγει.

«Δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι σε έναν πόλεμο. Όλοι χάνουν» έγραψε στο Facebook ο Κολομβιανός, τρεις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Το παράλληλο νόμισμα ενώνει οριζόντια Βαρουφάκη, Βελόπουλο και... ολίγον Τσακαλώτο

ΕΛ.ΑΣ: Πώς η σύλληψη Αλβανού οδήγησε σε κύκλωμα που «εξαφάνιζε» super cars και Smart από Βούλα και Γλυφάδα

Μαγνησία: «Αισθανόταν ήδη νεκρή» - Τι έγραψε σε επιστολές της η 18χρονη που κρεμάστηκε
________________

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης