ΥΠΕΞ Τουρκίας: Πολιτικές αναλύσεις και μεροληπτικά σχόλια υπονομεύουν την αξιοπιστία του ΟΑΣΕ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Πολιτικές αναλύσεις και μεροληπτικά σχόλια υπονομεύουν την αξιοπιστία του ΟΑΣΕ

Τη Δευτέρα, παρατηρητές του ΟΑΣΕ τόνισαν ότι το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας επέδειξε έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις εκλογές και η μεροληπτική κάλυψη κρατικών μέσων ενημέρωσης εγείρει ανησυχία

tourkiko-ipex
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του, απαντά στις εκθέσεις των παρατηρητών των τουρκικών εκλογών από τον ΟΑΣΕ, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές αναλύσεις και τα μεροληπτικά σχόλια θα υπονομεύουν την αξιοπιστία των αποστολών εκλογικής παρατήρησης του ΟΑΣΕ».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «ορισμένες πολιτικές και καταγγελτικές δηλώσεις που ξεπερνούν την εκλογική διαδικασία και είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές της ανεξάρτητης και αμερόληπτης παρατήρησης έγιναν δεκτές με λύπη».

«Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΚ) και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι προαναφερθέντες οργανισμοί κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις προεδρικές και βουλευτικές Εκλογές της 28ης περιόδου που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας στις 14 Μαΐου 2023» προσθέτει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, συνολικά 489 διεθνείς εκλογικοί παρατηρητές παρακολούθησαν τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Και τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι Αρχές μας έχουν παράσχει κάθε είδους συνεργασία ώστε οι εν λόγω αποστολές παρατήρησης να μπορούν να διεκπεραιώσουν σωστά τις δραστηριότητές τους. Στις εκθέσεις των αντιπροσωπειών αυτών αποτυπώνεται επίσης ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τα πρότυπα των ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών και με υποδειγματική συμμετοχή στον ΟΑΣΕ και τη γεωγραφία του ΣτΕ.

Διεθνείς παρατηρητές επιβεβαίωσαν με διάφορες δηλώσεις ότι οι εκλογές στη χώρα μας είναι ασφαλείς, διαφανείς, ελεύθερες, πλουραλιστικές, δίκαιες και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Μετά τις εκλογές, το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούμενη από παρατηρητές της OSCEPA και της PACE, ανακοίνωσαν επίσης την Προκαταρκτική Έκθεση ευρημάτων και αποτελεσμάτων, η οποία περιέλαβε τα πορίσματα για την εκλογική διαδικασία και πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου».

«Στην έκθεση, ορισμένες πολιτικές και καταγγελτικές δηλώσεις που ξεπερνούν την εκλογική διαδικασία και είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές της ανεξάρτητης και αμερόληπτης παρατήρησης έγιναν δεκτές με λύπη. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πολιτικές αναλύσεις και τα μεροληπτικά σχόλια θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία των αποστολών εκλογικής παρατήρησης του ΟΑΣΕ» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ειδήσεις σήμερα:

Το παράλληλο νόμισμα ενώνει οριζόντια Βαρουφάκη, Βελόπουλο και... ολίγον Τσακαλώτο

ΕΛ.ΑΣ: Πώς η σύλληψη Αλβανού οδήγησε σε κύκλωμα που «εξαφάνιζε» super cars και Smart από Βούλα και Γλυφάδα

Μαγνησία: «Αισθανόταν ήδη νεκρή» - Τι έγραψε σε επιστολές της η 18χρονη που κρεμάστηκε

________________


Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης