ΗΠΑ: Πέθανε η λευκή γυναίκα που οι κατηγορίες της οδήγησαν στο λιντσάρισμα του 14χρονου Έμετ Τιλ

ΗΠΑ: Πέθανε η λευκή γυναίκα που οι κατηγορίες της οδήγησαν στο λιντσάρισμα του 14χρονου Έμετ Τιλ

Πρόκειται για ένα από τα πιο σοκαριστικά εγκλήματα που έμειναν ατιμώρητα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

emmet
Η ιστορία του Έμετ Τιλ, ενός μαύρου εφήβου που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα στην Αμερική, αφού μια λευκή γυναίκα τον κατηγόρησε ότι την προσέβαλε μέσα σε ένα κατάστημα στο Μισισίπι, θεωρείται ένα από τα πιο σοκαριστικά εγκλήματα που έμειναν ατιμώρητα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το άγριο λιντσάρισμα του αγοριού εξαιτίας των ισχυρισμών εκείνης της νεαρής γυναίκας προκάλεσε κύμα οργής και «πυροδότησε» περαιτέρω το κίνημα δικαιωμάτων των πολιτών στην Αμερική για τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων και του φυλετικού διαχωρισμού.

Σχεδόν επτά δεκαετίες μετά τον άδικο θάνατο του αγοριού, η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της σοκαριστικής υπόθεσης, ονόματι Κάρολιν Μπράιαντ Ντόναμ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε μια ιατροδικαστική υπηρεσία στη Λουιζιάνα. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η γυναίκα έπασχε από καρκίνο και το τέλευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε κέντρο φροντίδας ανιάτων.



Το 1955, όταν ο Τιλ ήταν μόλις 14 ετών, είχε επισκεφθεί το Μισισίπι για να δει κάποιους συγγενείς του. Η Ντόναμ, τότε 21 ετών, κατηγόρησε το αγόρι ότι της έκανε άσεμνα σχόλια και την άγγιξε μέσα σε ένα παντοπωλείο. Λίγες μέρες αργότερα, το αγόρι απήχθη υπό την απειλή όπλου από δύο άνδρες. Υπάρχουν στοιχεία ότι μια γυναίκα (που πιστεύεται ότι ήταν η Ντόναμ) επιβεβαίωσε την ταυτότητά του. Οι απαγωγείς του Τιλ τον έδειραν ανελέητα, τον έσυραν σε ένα ποτάμι και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Στη συνέχεια έδεσαν με αγκαθωτό συρματόπλεγμα τη σορό του σε μια μεταλλική κατασκευή και την πέταξαν στο νερό. Το παραμορφωμένο πτώμα του εφήβου βρέθηκε πολλές μέρες αργότερα.

Η μητέρα του εφήβου, Μάμι Τιλ Μόμπλεϊ, αποφάσισε να αφήσει ανοιχτό το φέρετρο του γιου της κατά τη διάρκεια της κηδείας του στο Σικάγο, για να «δείξει στον κόσμο τι έκαναν στο αγόρι της».

Το ειδεχθές έγκλημα και η δημοσιότητα που έλαβε εξαιτίας της απόφασης της Μόμπλεϊ προκάλεσαν κύμα οργής και διαδηλώσεις σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Σύμφωνα με ένα ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί το 1955, απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος της Ντόναμ, του συζύγου της Ρόι Μπράιαντ και του κουνιάδου της Τζ. Γ. Μίλαμ για την απαγωγή του Τιλ. Παρότι είχε ανακοινωθεί δημόσια η έκδοση του εντάλματος, ο σερίφης της κομητείας είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν ήθελε να ενοχλήσει την Ντόναμ, καθώς είχε δύο παιδιά να φροντίσει. Ο ίδιος σερίφης ισχυρίστηκε έπειτα ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει τη γυναίκα.



Κλείσιμο
Ο Μπράιαντ και ο Μίλαμ οδηγήθηκαν σε δίκη για τον φόνο του 14χρονου αλλά απαλλάχτηκαν από το σώμα ενόρκων, που αποτελούνταν φυσικά μόνο από λευκούς. Μήνες αργότερα, σε συνέντευξή τους σε περιοδικό, ομολόγησαν ότι σκότωσαν τον Τιλ. Και οι δύο άνδρες είναι πλέον νεκροί.

Σύμφωνα με τα ανέκδοτα απομνημονεύματα της Ντόναμ, στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Associated Press, η γυναίκα ισχυριζόταν ότι δεν ήξερε τι θα γινόταν όταν μίλησε για το περιστατικό με τον Τιλ, αλλά και ότι προσπάθησε να αρνηθεί ότι ήταν το ίδιο αγόρι όταν οι δυο άνδρες τον οδήγησαν μπροστά της. Η ίδια υποστηρίζει ότι ο Τιλ ήταν αυτός που «παραδέχτηκε» την ταυτότητά του.

Η Ντόναμ αποκάλυψε επίσης ότι, αφού ο σύζυγός της και ο κουνιάδος της συνελήφθησαν, δύο άνδρες από το γραφέιο του Σερίφη παρέλαβαν με αμάξι την ίδια και τη συννυφάδα της και τις πήγαν στη φυλακή να επισκεφτούν τους άνδρες τους έξω από τα κελιά. Στη συνέχεια, τις συνόδεψαν στο σπίτι.

Mε πληροφορίες από Associated Press, Guardian



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Με ισχυρό γυναικείο αποτύπωμα το Επικρατείας της ΝΔ - Τα πρόσωπα-έκπληξη

Euroleague: Απίστευτο ξύλο και οριστική διακοπή στον αγώνα Ρεάλ-Παρτιζάν - Δείτε βίντεο

Survivor All Star: Αποχώρησε η Εύη, «πόλεμος» για τα μάτια του Βασάλου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης