Ουκρανία: Στρατιώτες καταψύχουν το σπέρμα τους από... πατριωτικό καθήκον

Ουκρανία: Στρατιώτες καταψύχουν το σπέρμα τους από... πατριωτικό καθήκον

Ως μία μικρή παρηγοριά για τις γυναίκες που αφήνουν πίσω τους χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση - Με τον τρόπο αυτό θέλουν επίσης να στείλουν στο Κρεμλίνο ένα μήνυμα περιφρόνησης

sperm-freezing
Mπορεί να μην έχουν όσα όπλα θα ήθελαν για να πολεμήσουν τους Ρώσους, όμως εξακολουθούν να κάνουν όνειρα. Από το μέτωπο του πολέμου, πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη διευθετήσει να διαιωνίσουν το είδος, από... πατριωτικό καθήκον. Στρατιώτες έχουν σπεύσει σε ειδικές κλινικές για να καταψύξουν το σπέρμα τους ώστε οι σύντροφοί τους να μπορούν να δημιουργήσουν οικογένειες, ακόμη κι αν αυτοί πεθάνουν πολεμώντας τον εχθρό. Με τον τρόπο αυτό θέλουν επίσης να στείλουν στο Κρεμλίνο ένα μήνυμα περιφρόνησης.

Για πολλούς Ουκρανούς, το να καταψύχουν το γενετικό τους υλικό, προτού ντυθούν στο χακί είναι κάτι σαν πατριωτικό καθήκον, όπως επισημαίνει δημοσίευμα των «New York Times». Επιπλέον, θεωρούν ότι, με τον τρόπο αυτό προσφέρουν μια μικρή παρηγοριά στις αγαπημένες τους που άφησαν πίσω. «Ο σύγχρονος κόσμος μας επιτρέπει να γεννάμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά των αγαπημένων μας που χάθηκαν, των πιο γενναίων και θαρραλέων ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο», υποστηρίζει η Ναταλίγια Κιρκάχ Αντονένκο, δηλώνοντας στους «New York Times» ότι ο σύζυγός της πέθανε στον πόλεμο ενώ εκείνη ήταν τριών μηνών έγκυος.

Όπως τόνισε, ο εκλιπών σύζυγός της, Βιτάλι, κατέψυξε το σπέρμα του προτού πάει στο πεδίο της μάχης. Τελικά ο άντρας της σκοτώθηκε πολεμώντας τον εχθρό , όμως η Κιρκάχ- Αντονένκο δηλώνει ότι θα είναι ο πατέρας όλων των μελλοντικών παιδιών της. Μάλιστα, η ίδια είχε την ιδέα να χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα της στο Facebook για να ενθαρρύνει και άλλους Ουκρανούς στρατιώτες να κάνουν το ίδιο. Από την πλευρά του, το ουκρανικό κοινοβούλιο φαίνεται να αναλαμβάνει επίσης σχετικά μέτρα, με τους βουλευτές να συζητούν ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επιδότηση της υπηρεσίας από το κράτος. 

«Πρόκειται για τη συνέχεια της γονιδιακής μας δεξαμενής», όπως υποστήριξε στους «Times» η Oκσάνα Ντμιτριίεβα, συντάκτρια του σχετικού νομοσχεδίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η κίνηση αυτή δεν είναι καινούργια. Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, αρκετές εταιρείες κρυογενετικής προσφέρθηκαν να καταψύξουν το σπέρμα των Αμερικανών στρατιωτών προτού πολεμήσουν στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Επιπλέον, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν συμφωνήσει να καταψύξουν το σπέρμα τους.

Ωστόσο, ο καθηγητής Ολεκσάντρ Μιχαίλοβιτς Γιούζκο, πρόεδρος της Ουκρανικής Ένωσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής, υπογραμμίζει ότι τα σχετικά αιτήματα έχουν αυξηθεί σε κλινικές σε όλη την Ουκρανία. Σε μία ιδιωτική κλινική στο Κίεβο, την IVMED, περίπου 100 στρατιώτες έχουν ήδη καταψύξει το σπέρμα τους, όπως αναφέρει η επικεφαλής γιατρός Χαλίνα Στρέλκο. Μάλιστα, όσοι στρατιώτες μπαίνουν στην διαδικασία αυτή, δεν επιβαρύνονται με το κόστος των 55 δολαρίων για την κρυοσυντήρηση (ως προσφορά της ιδιωτικής κλινικής): «Δεν ξέρουμε πώς αλλιώς να βοηθήσουμε. Μπορούμε μόνο να κάνουμε παιδιά ή να βοηθήσουμε να γίνουν. Δεν έχουμε όπλα, δεν μπορούμε να πολεμήσουμε, αλλά αυτό που κάνουμε είναι επίσης σημαντικό», επισημαίνει η Ουκρανή γιατρός.

Ειδήσεις σήμερα:

«Τη σκότωσα για να την λυτρώσω, εκείνη μου το ζητούσε», λέει ο μητροκτόνος από τη Θεσσαλονίκη

Μαφία αλά ελληνικά - Ο «Μανιάτης», τα 3 αδέρφια αστυνομικοί και οι 64 μαφιόζοι

Γιάννης Λύρας: Στα κρατητήρια ο πλαστικός χειρουργός μετά από άγριο καυγά με 92χρονη για τα κοινόχρηστα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης