Αυστραλία: Υβριδική έκλειψη ηλίου σήμερα - Μόλις η 7η του 21ου αιώνα

Αυστραλία: Υβριδική έκλειψη ηλίου σήμερα - Μόλις η 7η του 21ου αιώνα

Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο γίνεται ορατό στο νότιο ημισφαίριο

australia-eclipse
Επί ένα λεπτό, στο Έξμαουθ της δυτικής Αυστραλίας ο ουρανός σκοτείνιασε απότομα σήμερα με τη Σελήνη να ρίχνει τη σκιά της στο έδαφος της απομακρυσμένης περιοχής και τους κατοίκους να παρακολουθούν ενθουσιασμένοι την υβριδική έκλειψη ηλίου, ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο.

Η υβριδική έκλειψη ηλίου, όπως την έχουν «βαπτίσει», έγινε αρχικά ορατή στις περιοχές του Ινδικού Ωκεανού και όσο περνά η ώρα θα μπορούν να την απολαύσουν κάτοικοι του Ειρηνικού. Καλύτερη θέα του φαινομένου θα έχουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αυστραλίας, του Ανατολικού Τιμόρ και των ανατολικών νησιών της Ινδονησίας.
 

Η σημερινή υβριδική ηλιακή έκλειψη είναι μία από τις επτά συνολικά του 21ου αιώνα με την επόμενη να αναμένεται το 2031. Συνδυάζει τον τύπο της δακτυλιοειδούς και της ολικής και συμβαίνει με την ευθυγράμμιση της Σελήνης και του Ηλίου. Αυτό όμως συμβαίνει με τρόπο «ελλειπτικό», έτσι ώστε η σκιά του Σελήνης να εμφανίζεται με ένα δακτύλιο φωτός γύρω της.

Στο Έξμαουθ της δυτικής Αυστραλίας, κάτοικοι αφηγούνται στο ΒΒC την απίστευτη εμπειρία τους. «Οι περισσότεροι σταμάτησαν να μιλούν, η θερμοκρασία έπεσε και ο αέρας σταμάτησε. Ήταν κάτι το απίθανο να νιώθεις τα πάντα γύρω σου να ηρεμούν», επισημαίνει η καθηγήτρια Σαμπίνε Μπελστέντ από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που βρέθηκε στο Εξμάουθ για να παρακολουθήσει το φαινόμενο.
 

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, το σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλοί κάτοικοι περιοχών του νοτίου ημισφαιρίου, κυρίως της Αυστραλίας και της Ινδονησίας. Στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας, εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν στο πλανητάριο για να δουν την υβριδική ηλιακή έκλειψη, που καλύφθηκε από τα σύννεφα.

Κλείσιμο
Από τους κατοίκους του νότιου ημισφαιρίου που έστρεψαν σήμερα ψηλά το κεφάλι, κάποιοι φόρεσαν ειδικά γυαλιά ενώ οι λάτρεις των ουράνιων φαινομένων ήταν εξοπλισμένοι με τηλεσκόπια.


Η 21χρονη Άζκα Αζάχρα ήρθε με την αδελφή της και φίλους της στη Τζακάρτα για να ρίξει μια πιο κοντινή ματιά χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια μαζί με εκατοντάδες άλλους επισκέπτες. «Εξακολουθώ να χαίρομαι που ήρθα, παρόλο που έχει συννεφιά. Είναι ευτυχές να βλέπεις πώς οι άνθρωποι με μεγάλο ενθουσιασμό έρχονται εδώ για να δουν την έκλειψη, επειδή είναι σπάνια», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.


Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος είναι ο Τόμας Γουόκαπ του Ολυμπιακού που έγινε Έλληνας - Από την Πασαντίνα στο Πασαλιμάνι

Οργή για την ψεύτικη συνέντευξη στον Σουμάχερ που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη - Κινείται νομικά η οικογένεια

Μπιμπίλας για Γεωργούλη: Μια νομικός θα μπορούσε να πει το όνομά του από την αρχή, όχι 4 μήνες μετά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης