Ιράν: Στα μαλακά έπεσαν 10 μέλη των Φρουρών για την κατάρριψη ουκρανικού αεροσκάφους

Ιράν: Στα μαλακά έπεσαν 10 μέλη των Φρουρών για την κατάρριψη ουκρανικού αεροσκάφους

Από 1 ως 10 έτη φυλάκιση επέβαλαν οι αρχές του Ιράν - Από τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους το 2020 είχαν σκοτωθεί 176 άτομα - Ο ιρανικός στρατός είχε μιλήσει για «λάθος»

iran_ukraine
Το Ιράν καταδίκασε σε φυλάκιση 10 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, αφού τα έκρινε ένοχα για συμμετοχή στην κατάρριψη ενός ουκρανικού αεροσκάφους, ανέφερε την Κυριακή ο ιρανικός δικτυακός τόπος Mizan Online.

Οι ιρανικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει την πτήση PS752 της Ukraine International Airlines λίγο μετά την απογείωσή της από την Τεχεράνη στις 8 Ιανουαρίου 2020, σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες. Οι περισσότεροι ήταν Ιρανοί και Καναδοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιβατών με διπλή υπηκοότητα.



Ο Mizan ανέφερε ότι ένας διοικητής έλαβε τη βαρύτερη ποινή των 10 ετών φυλάκισης, επειδή αψήφησε τις διαταγές για το αεροσκάφος. Άλλα 9 μέλη του προσωπικού ενόπλων δυνάμεων καταδικάστηκαν σε ποινές μεταξύ ενός και τριών ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιρανικού μέσου, ο καταδικασθείς διοικητής που είχε υπό την ευθύνη του ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Tor M-1 "εκτόξευσε δύο πυραύλους" κατά του αεροσκάφους "παρά τις διαταγές" και χωρίς να λάβει άδεια.

Τρεις ημέρες μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, που είχε προορισμό το Κίεβο, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι είχε γίνει "λάθος".

«Δεδομένης της έκτασης των επιπτώσεων και των συνεπειών αυτής της ενέργειας, ο κύριος κατηγορούμενος καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή», πρόσθεσε το Mizan Online την Κυριακή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, η ένωση των οικογενειών των θυμάτων τόνισε μετά την ετυμηγορία της Κυριακής, ότι "ένα αμερόληπτο, διεθνές δικαστήριο" πρέπει να δικάσει το συγκεκριμένο «έγκλημα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ρομά hackers εξαπάτησαν μέχρι και τις Αδελφές του Ελέους - Άρπαξαν 2 εκατ. ευρώ με κομπιούτερ στα τσαντίρια

Σοβαροί τραυματισμοί από βεγγαλικά και κροτίδες – Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ 27χρονος από το Λεωνίδιο

Κάρολος και Χάρι γεφυρώνουν το χάσμα - Γιατί αποφάσισε να παραστεί στη στέψη του πατέρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης