Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: «Ακραία» σενάρια των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: «Ακραία» σενάρια των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αποκαλύψεις από έγγραφο που περιλαμβανέται σε όσα διέρρευσαν από το Πεντάγωνο και επικαλούνται οι New York Times

war_in_ukraine
Τέσσερα «άγρια και ακραία» σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε διαβαθμισμένο αμερικανικό έγγραφο που διέρρευσε και επικαλούνται οι New York Times.

Στα σενάρια αυτά, για τα οποία δεν υπάρχει εκτίμηση της πιθανότητας να συμβούν, περιλαμβάνονται και οι θάνατοι τόσο του Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι πιθανό να παραταθεί και περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους κάθε «άγριο» σενάριο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλιμάκωση, στο τέλος των εχθροπραξιών κατόπιν διαπραγματεύσεων ή να έχει μηδενική επίπτωση στην εξέλιξη των γεγονότων.

Οι New York Times σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί ένα «αρκετά τυπικό προϊόν για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», το οποίο «έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στρατιωτικούς, πολιτικούς και βουλευτές να εξετάσουν τα αποτελέσματα γεγονότων μεγάλης κλίμακας και να αξιολογήσουν πιθανές επιλογές».

Κλείσιμο
Το έγγραφο χρονολογείται στις 24 Φεβρουαρίου και φέρει τη σημείωση «ένας χρόνος», υποδεικνύοντας ότι η ανάλυση διεξήχθη ένα έτος μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα υποθετικά «άγρια» σενάρια είναι ο θάνατος του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η απομάκρυνση της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και η επίθεση της Ουκρανίας στο Κρεμλίνο.

«Ένα από τα τέσσερα υποθετικά σενάρια εστιάζει στο τι μπορεί να συμβεί εάν η Ουκρανία χτυπήσει το Κρεμλίνο. Εντοπίζεται ένα ευρύ φάσμα πιθανών συνεπειών. Το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, με τον Πούτιν να απαντά στη δημόσια κατακραυγή ξεκινώντας μια πλήρης κλίμακας στρατιωτική κινητοποίηση και το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Από την άλλη, οι φόβοι του κόσμου θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση του πολέμου» αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν «έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα για ένα πιθανό χτύπημα στη Μόσχα από την Ουκρανία, καθώς θα μπορούσε να προκληθεί σημαντική κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας. Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας επίθεσης από την Ουκρανία είναι ένας λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απρόθυμες να παράσχουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο».



Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτογενές πλεόνασμα και σταθερή μείωση του χρέους προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Πάνω από 30.000 οι αιτήσεις των αποδήμων για συμμετοχή στις εκλογές – Θα ψηφίσουν στις 20 Μαΐου

«Όχι» από την αστυνομία Κύπρου στη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στη Λευκωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης