ΗΠΑ: Σπάνιες φωτογραφίες από το «USS Thresher», το πυρηνικό υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού που βυθίστηκε με τους 129 ναυτικούς

ΗΠΑ: Σπάνιες φωτογραφίες από το «USS Thresher», το πυρηνικό υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού που βυθίστηκε με τους 129 ναυτικούς

Για πρώτη φορά εικόνες από το εσωτερικό του υποβρυχίου - Το, έως τότε, τεχνολογικό θαύμα που συμπαρέσυρε στον θάνατο τα μέλη του πληρώματος - Ποια ήταν η αιτία που οδήγησε στη βύθιση, τι δείχνουν έγγραφα

ssn-usa
Το φως της δημοσιότητας είδαν πρόσφατα φωτογραφίες -που δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ στο παρελθόν- από το εσωτερικού του USS Thresher, του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε οδήγησε στον θάνατο 129 ναυτικούς πριν από ακριβώς 60 χρόνια.

Crush Depth: The Nightmarish Loss of USS Thresher


Πρόκειται για το ηγετικό σκάφος της κλάσης των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στο Πολεμικο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκευής του 1958, το οποίο όμως είχε σύντομη διάρκεια ζωής αφού βυθίστηκε στις 10 Απριλίου του 1963 κατά τη διάρκεια δοκιμών βαθιάς κατάδυσης περίπου 220 μίλια (350 χλμ.) ανατολικά του Cape Cod της Μασαχουσέτης, παίρνοντας μαζί του 129 ανθρώπους, όλοι μέλη του πληρώματος και του ναυπηγείου.

Κλείσιμο
navy10


Πρόκειται για γεγονός που είχε συγλονίσει το κόσμο αφού ήταν το δεύτερο φονικό περιστατικό βύθισης υποβρυχίου μετά την απώλεια του γαλλικού υποβρυχίου Surcouf το 1942, όπου έχασαν τη ζωή τους 130 μέλη του πληρώματος.

Οι αρχειοθετημένες εικόνες τραβήχτηκαν τον Αύγουστο του 1961 κατά τη διάρκεια τελετής στο Ναυπηγείο Portsmouth Naval στο Maine και παρουσιάζουν τους χώρους διαβίωσης από το πολεμικό πυρηνικό υποβρύχιο SSN-593, αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων.

navy11


Αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύει η Daily Mail, δείχνουν την στενή καμπίνα του 35χρονου τότε διοικητή του πυρηνικού υποβρυχίου, του υποπλοιάρχου Τζον Γουέσλι Χάρβεϊ, με ένα περιστροφικό τηλέφωνο και ένα μικρό γραφείο. Μια δεύρερη εικόνα δείχει πως ήταν το γραφείο των αξιωματικών, όπου το εντεταλμένο προσωπικό θα δειπνούσε.

navi1
navi2


navy3
navy4


Άλλες φωτογραφίες απεικονίζουν τις μικροσκοπικές κουκέτες που κατέληξαν να γίνουν τα... φέρετρα των ναυτικών μέσα στο υποβρύχιο, με μερικές πό αυτές να είναι εντοιχισμένες και να αναδιπλώνονται για μεγιστοποίηση της χωρητικότητας ενώ άλλες στοιβάζονταν η μία πάνω από την άλλη. Δίπλα στις κουκέτες διακρίνονται ντουλάπια την αποθήκευση των λιγοστών υπαρχόντων του προσωπικού.

navy5
navy6


navy7
navy8


Ο Γκάρι Χίλντρεθ, αναπληρωτής αξιωματικός δημοσίων υποθέσεων στο Portsmouth Naval Shipyard, λέει ότι οι εν λόγω φωτογραφίες αρχείου «αποτελούν ρεαλιστικές λήψεις από τους χώρους όπου οι ναυτικοί διαβιούσαν και περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, όταν δεν κοιμόντουσαν». Αφού ο ίδιος εκτελούσε καθήκοντα αξωματικού υποβρυχίων επί σειρά 29 ετών, δήλωσε «έκπληκτος» με την εντυπωσιακή ομοιότητα των χώρων με εκείνων των σημερινών, τεχνολογικά προηγμένων υποβρυχίων.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λήψη των φωτογραφιών στη μεγάλη τελετή, η πλοήγηση του USS Thresher έφτασε στο τέλος της. Ο ειδικός Στέφεν Γουάλς τόνισε πως αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσο λίγες φωτογραφίες του υποβρυχίου, ενώ μάλιστα «οι εσωτερικές λήψεις είναι ακόμη πιο σπάνιες».

navy9


Το πυρηνικό υποβρύχιο ναυπηγήθηκε στο Portsmouth Naval Shipyard που είχε ως έδρα το Κονέκτικατ. Την ημέρα της τραγωδίας πραγματοποιούσε δοκιμές βαθιάς κατάδυσης περίπου 220 μίλια (350 χλμ.) ανατολικά του Cape Cod της Μασαχουσέτης. Ξαφνικά διαπιστώθηκε μία «μικρή δυσκολία» όταν βρισκόταν σε σε βάθος άνω των 800 ποδιών και λίγο αργότερα το πλήρωμα προσπαθούσε -μάταια- να αδειάσει δεξαμενές έρματος σε μια προσπάθεια να βγει στην επιφάνεια. Οι ναύτες συνοδευτικού σκάφους άκουσαν στον πομπό επικοινωνία κάτι για «βάθος δοκιμής» και λίγα δευτερόλεπτα μετά καθώς το υποβρύχιο διαλύθηκε από τη πίεση της θάλασσας.

The Classified Sinking of the Submarine USS Thresher


Το Thresher ήταν το πρώτο μιας νέας κατηγορίας επιθετικών υποβρυχίων που μπορούσαν να ταξιδέψουν μακρύτερα και να βυθιστούν βαθύτερα από οποιοδήποτε άλλο υποβρύχιο που είχε ναυπηγηθεί έως τότε. Σε έρευνα που έγινε σχετικά με την περίπτωση βύθισής του, διαπίστωσε ότι οι δυνατότητές του USS Thresher βασίζονταν στις προδιαγραφές των υποβρυχίων παλαιότερης γενιάς. Αποτέλεσμα ήταν το σύστημα έρματος που θα χρησιμοποιείτο για να αναδυόταν στην επιφάνεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην εντολή του πλοιάρχου.

ssn783


Αυτό γιατί το σκάφος είχε μεν ναυπηγηθεί για κατάδυση σε μεγαλύτερα βάθη, το σύστημα έρματος δε έχει κατασκευαστεί βάσει των παλαιών προδιαγραφών, γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα στην ομαλή μηχανική λειτουργία του υποβρυχίου. Αργότερα αποδείχθηκε βάσει εγγράφων πως το υποβρύχιο δεν δοκιμάστηκε ποτέ σε μεγαλύτερα βάθη, καθώς και ότι υπήρχαν προβλήματα στη συγκόλληση των σωληνώσεων του πυθμένα. Το τελικό στοιχείο της έρευνας που φάνηκε να τους οδήγησε στο βέβαιο θάνατο, ήταν η ανεπαρκής εκπαίδευση του πληρώματος, για διακοπή λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σε μεγάλο βάθος.

Το Πολεμικό Ναυτικό πιστεύει ότι η βύθιση του Thresher πιθανότατα προκλήθηκε από έκρηξη σωλήνα και ηλεκτρικά προβλήματα που οδήγησαν σε διακοπή λειτουργίας πυρηνικού αντιδραστήρα.

navy12


Το πυρηνικό υποβρύχιο USS Thresher του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εντοπίστηκε έναν χρόνο μετά τη βύθισή του και εξακολουθεί έως σήμερα να παραμένει ακίνητοποιημένο σε βάθος 8.500 ποδιών. Τα συντρίμμια έχουν διασπαρεί σε έκταση ενός μιλίου στον πυθμένα του ωκεανού, ενώ οι 129 νεκροί δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ειδήσεις σήμερα:

H Τέιλορ Σουίφτ και ο Τζο Άλγουιν χώρισαν μετά από έξι χρόνια σχέσης

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για θύματα» λέει ο δήμαρχος Μασσαλίας για την κατάρρευση της πολυκατοικίας

Σήμερα τα ψηφοδέλτια και οι πρώτοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης