Βρετανία: «Αταξίες» και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους διαδρόμους του Ουέστμινστερ

Βρετανία: «Αταξίες» και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους διαδρόμους του Ουέστμινστερ

Μόνο το 2022 έγιναν 70 καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος 56 βουλευτών

westminster_3
Ένας βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας «παγιδεύτηκε» σε οίκο ανοχής γυμνός, με τα ρούχα του κλεμμένα και ανίδεος για το πώς βρέθηκε εκεί, μια νύχτα την εποχή της τελευταίας διακυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Μέσα στην απελπισία και την θολούρα του, είχε απόθεμα ελάχιστης λογικής και τηλεφώνησε στις 4 τα χαράματα σ΄έναν ανώτερο συνάδελφό του, εκλιπαρώντας για βοήθεια, όπως αποκάλυψε σήμερα η Daily Mail.

Βουλευτής γυμνός σε οίκο ανοχής εκπέμπει SOS

Όταν το τηλέφωνο του ανώτερου Συντηρητικού βουλευτή χτύπησε στις 4 το πρωί, εκείνος απάντησε με δικαιολογημένο φόβο: Δεν σε καλούν για καλό τέτοια ώρα, σκέφθηκε. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ένας βουλευτής των Τόρις που ακούγονταν πανικόβλητος αλλά και θολωμένος ταυτόχρονα και τον εκλιπαρούσε για βοήθεια. «Είμαι σε έναν οίκο ανοχής», είπε στον μισοκοιμισμένο εμβρόντητο συνάδελφό του. «Δεν ξέρω πώς έφτασα εδώ, είμαι γυμνός και δεν μπορώ να βρω τα ρούχα μου. Σε παρακαλώ σώσε με».

Προφανώς ο υψηλόβαθμος Τόρις έσωσε την κατάσταση αλλά το εκπληκτικό περιστατικό έγινε «talk of the Parliament» με τους βουλευτές να καταρτίζουν λίστες με τους πιο πιθανούς υποψηφίους και να βάζουν στοιχήματα. Ένας βουλευτής είπε, σύμφωνα με την Daily Mail: «Μας έχει κάνει όλους να αναρωτιόμαστε– ποιος θα ήταν ο υψηλόβαθμος βουλευτής και φίλος «εκτάκτου ανάγκης», στον οποίο μπορεί κάποιος συνάδελφός του να τηλεφωνήσει στις 4 το πρωί σε μια δύσκολη κατάσταση και να είναι βέβαιος ότι θα «καθαρίσει» γι΄αυτόν;».

Το περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθές, αφού χθες το βράδυ μια πηγή των Τόρις το επιβεβαίωσε, αλλά κράτησε την ταυτότητα του… άτακτου βουλευτή επτασφράγιστο μυστικό. Μέχρι που ο χρόνος, όπως γίνεται συνήθως, θα την αποκαλύψει.

Στο βρετανικό Κοινοβούλιο «ανθεί» η σεξουαλική παρενόχληση

Κλείσιμο
Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω ενός άλλου κύματος διαμάχης σχετικά με την εργασιακή κουλτούρα στο Ουέστμινστερ, με τον τρόπο ζωής των βουλευτών -την κατάχρηση αλκοόλ, ίσως και άλλων ουσιών- να ενοχοποιείται για μια σειρά πρόσφατων περιστατικών που ονομάζονται «Pestminster» (σ.σ. σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης από μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου).

Τον περασμένο Ιανουάριο, μια νεαρή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, η Σάρλοτ Νίκολς, κατονόμασε 20 συναδέλφους της σε μια -κατ΄αυτήν- «λίστα σεξουαλικώς παρενοχλούντων». Η λίστα δημοσιεύθηκε σε μια ομάδα στο WhatsApp που θεωρείται ότι χρησιμοποιείται από βουλευτές των Εργατικών που, όπως και εκείνη, εξελέγησαν το 2019.΄Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, που ισχυρίστηκε ότι είχε δει τη λίστα είπε ότι, εκτός από πολιτικούς που είχαν αντιμετωπίσει προηγουμένως ισχυρισμούς παρενόχλησης, περιελάμβανε έναν εξέχοντα των Τόρις που δεν είχε κατηγορηθεί δημόσια στο παρελθόν. Η λίστα, που δεν περιελάμβανε συγκεκριμένα περιστατικά, εξόργισε πολλούς βουλευτές, που θεώρησαν πως θα πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για να κατηγορηθεί οποιοσδήποτε βουλευτής για τέτοιο αδίκημα. Πέρυσι πάντως, η Νίκολς ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης τουλάχιστον 12 φορές από τότε που μπήκε στο κοινοβούλιο. Τον Νοέμβριο είπε επίσης στο BBC Radio 5 Live ότι «όταν μπήκα για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο μια ομάδα ανθρώπων που ήξερα μου έδωσε μια λίστα με βουλευτές, τους οποίους θα πρέπει να προσπαθήσω να αποφύγω όσο το δυνατόν περισσότερο για να κρατήσω τον εαυτό μου ασφαλή». Αρνήθηκε ότι ήταν ανεύθυνη στις ενέργειές της, λέγοντας: «Αυτό που είναι ανεύθυνο είναι η έλλειψη πραγματικής δράσης για την επίλυση του προβλήματος σεξουαλικής παρενόχλησης του Ουέστμινστερ, το οποίο είναι τόσο ενδημικό ώστε βουλευτές να προειδοποιούνται για τη συμπεριφορά των συναδέλφων τους».

Η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στο Ουεστμίνστερ είναι στα πρωτοσέλιδα εδώ και χρόνια. Τώρα όμως μιλούν ανοιχτά και οι γκέι άνδρες. Ο Τζορτζ, ένας ακτιβιστής του Συντηρητικού Κόμματος στα 20 του, σύμφωνα με το Politico, θυμάται μια συνάντηση πέρυσι με έναν εξέχοντα βουλευτή των Τόρις που είχε προτείνει να συναντηθούν για ένα ποτό και στη συνέχεια «άφηνε υπονοούμενα περί σεξουαλικής έλξης μεταξύ μας».

Η εμπειρία του είναι μέρος μιας ευρέως γνωστής, αλλά σπάνια συζητούμενης, συμπεριφοράς στο Ουέστμινστερ, στην οποία ένας μικρός αριθμός ανδρών ομοφυλόφιλων βουλευτών και ανώτερων διοικητικών στελεχών του κοινοβουλίου ασκούν μια πιεστική σχέση εξουσίας στους νεότερους άνδρες υπαλλήλους, συχνά ομοφυλόφιλους. Ωστόσο, η σειρά καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από βουλευτές -αρκετές, όπως αυτές που έγιναν κατά του πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Τόρις Κρις Πίντσερ, που αφορούσαν ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση από άνδρες εναντίον ανδρών- επιβεβαίωσαν αυτό που ορισμένοι κοινοβουλευτικοί υπάλληλοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό: ότι οι νεαρές γυναίκες δεν είναι η μόνη ομάδα στο Ουεστμίνστερ, που κινδυνεύει από σεξουαλική παρενόχληση. Ο Πίντσερ παραιτήθηκε από τη θέση του στις 30 Ιουνίου 2022, αφού παραδέχτηκε ότι είχε «πιεί πάρα πολύ» το προηγούμενο βράδυ στο Carlton Club, μια ιδιωτική λέσχη στο St James's του Λονδίνου, και με τη συμπεριφορά του «ντρόπιασε τον εαυτό του και άλλους ανθρώπους». Εικάζεται ότι είχε χαϊδέψει σεξουαλικά δύο άντρες. Στις 3 Ιουλίου 2022, εμφανίστηκαν έξι νέες κατηγορίες εναντίον του Πίντσερ, που αφορούσαν παρόμοιες συμπεριφορές για μια δεκαετία. Τρεις καταγγελίες έλεγαν ότι ο Πίντσερ έκανε ανεπιθύμητες ερωτικές προκλήσεις σε άλλους άνδρες βουλευτές, μία σε ένα μπαρ στη Βουλή των Κοινοτήτων και μία στο κοινοβουλευτικό γραφείο του.

Οδηγίες στα ψιθυριστά για αποφυγή τετ-α-τετ στα ταξί και τα ασανσέρ

Η εκπροσώπηση των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς (LGBT) στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ένα «δίκτυο ψίθυρων», προσωπικών προειδοποιήσεων δηλαδή, υπάρχει παράλληλα μεταξύ των ανδρών του κοινοβουλευτικού προσωπικού -όπως συμβαίνει και μεταξύ των γυναικών- σχετικά με ορισμένους βουλευτές που πρέπει να μείνουν μακριά τους και να αποφεύγουν κοινές διαδρομές με ταξί, να είναι μόνοι μαζί τους στα ασανσέρ και αλλού.

Όσοι βρίσκονται στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας γνωρίζουν το θέμα. Ένας υπουργός είπε: «Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα στο Ουέστμινστερ γενικά - όχι μόνο στο Συντηρητικό Κόμμα – με τη σεξουαλική παρενόχληση και στον χώρο των γκέι. Είναι πολύ το αλκοόλ και νεαροί ομοφυλόφιλοι συνεργάτες είτε φλερτάρουν είτε υπόκεινται σε βαριάς μορφής σεξουαλική παρενόχληση από ανώτερους ομοφυλόφιλους άνδρες».

Είναι γνωστό στους κύκλους του προσωπικού του Κοινοβουλίου ότι η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας στις επιλογές πρόσληψης, ορισμένων ομοφυλόφιλων βουλευτών, οι οποίοι τείνουν να απασχολούν αποκλειστικά νέους ομοφυλόφιλους άνδρες. Ένας πρώην υπάλληλος του πρώην βουλευτή Ιμράν Αχμάντ Χαν (σ.σ. πρώην πολιτικός που υπηρέτησε ως μέλος του κοινοβουλίου (βουλευτής) του Συντηρητικού Κόμματος από τις γενικές εκλογές του 2019 έως το 2022. Αποβλήθηκε από το κόμμα μετά την ποινική του καταδίκη για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών το 2022) είπε ότι υπήρχε μεγάλος κύκλος νεαρών ανδρών, που απασχολούνταν στο γραφείο του, συχνά ακόμη στην εφηβεία τους ή άρτι αποφοιτήσαντες από το πανεπιστήμιο. Ένας νυν βουλευτής έχει απασχολήσει 18 νεαρούς άνδρες για σύντομες θητείες στο γραφείο του από το 2017, σύμφωνα με τα μητρώα προσωπικού, ενώ τουλάχιστον άλλοι δύο βουλευτές είναι γνωστοί για παρόμοιες επιλογές. Αυτό δεν παραβιάζει βέβαια κάποιον κανόνα, αλλά πολλά νυν και πρώην στελέχη λένε ότι τέτοιες πρακτικές μπορούν να συμβάλουν σε ένα «ανθυγιεινό» εργασιακό περιβάλλον.

Πέρυσι μόνον, υποστηρίχθηκε ότι είχαν υποβληθεί συνολικά 70 καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος 56 βουλευτών. Το Κοινοβούλιο εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων, που προκύπτουν από τον τρόπο ζωής των βουλευτών και του προσωπικού τους, συμπεριλαμβανομένης της εξουθένωσης, της κακομεταχείρισης των εργαζομένων, της ανάρμοστης συμπεριφοράς ανωτέρων προς κατώτερους και των εξουσιαστικών σχέσεων που κατακλύζουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Γκάλοπ Marc: Μετά την αναγγελία των εκλογών, η ΝΔ «μάζεψε» τη μισή πτώση, «τσίμπησε» κι ο ΣΥΡΙΖΑ

Αττική: Ξυλοκόπησαν 15χρονο μαθητή μέσα σε ιδιωτικό σχολείο - Συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι

Ορεστιάδα: Στρατιωτικός βίασε 14χρονο και εκείνος τον γρονθοκόπησε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης