Φινλανδία: Στην τελική ευθεία η ένταξη στο ΝΑΤΟ – Υπέγραψε τον νόμο ο πρόεδρος της χώρας

Φινλανδία: Στην τελική ευθεία η ένταξη στο ΝΑΤΟ – Υπέγραψε τον νόμο ο πρόεδρος της χώρας

Η Φινλανδία υπέβαλε αίτημα να ενταχθεί στην Ευρωατλαντική Συμμαχία τον Μάιο του 2022, μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

finlandia_proedros
Τον νόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής, ο πρόεδρος της χώρας Σάουλ Νιινίστο.

«Η Φινλανδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ» έγραψε στο Twitter.

Η Φινλανδία, που μοιράζεται 1.300 χλμ συνόρων με τη Ρωσία υπέβαλε το αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία πέρυσι τον Μάιο και μετά τον φόβο που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αρχικά, το αίτημα είχε υποβληθεί μαζί με τη Σουηδία, ωστόσο το Ελσίνκι κόβει πρώτο το νήμα μετά το τουρκικό βέτο στη Στοκχόλμη αλλά και την κωλυσιεργία της Ουγγαρίας.

Μια νομοθεσία που ενσωματώνει τις ιδρυτικές συνθήκες του ΝΑΤΟ στη φινλανδική νομοθεσία ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο στο Ελσίνκι την 1η Μαρτίου.

Κλείσιμο


«Πράσινο φως» από την Τουρκία

Η Ουγγαρία και η Τουρκία, τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας, έχουν επισημάνει και οι δύο ότι θα το κάνουν σύντομα.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT Haber. Παράλληλα την ερχόμενη Δευτέρα η Βουδαπέστη έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει προς ψήφιση την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Ωστόσο ασαφές παραμένει το μέλλον της ένταξης της Σουηδίας, καθώς η Τουρκία επιμένει στα εμπόδια που εγείρει ενώ η Ουγγαρία συνεχίζει να κωλυσιεργεί.





Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με την εξαφάνιση 26χρονη μητέρας και του παιδιού της στην Χαλκιδική


Ανδρέας Μικρούτσικος: «Ξέρω βαθιά μέσα μου ότι η Όλγα διαβάζοντάς το, θα μειδίασε και θα ένιωσε την τρυφερότητα»


«Χάιδευε ύποπτα τα κορίτσια» - Καταγγελίες για δεσμό του βιαστή προπονητή με 17χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης