Την Αίγυπτο θα επισκεφθεί αύριο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την Αίγυπτο θα επισκεφθεί αύριο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού στην Αίγυπτο εδώ και πάνω από δέκα χρόνια

cavusoglu3
Στο Κάιρο θα μεταβεί αύριο Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου θα έχει συνομιλίες με τον Σάμεχ Σούκρι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου. «Θα συζητηθούν όλες οι πλευρές των διμερών σχέσεών μας και θα ανταλλαγούν απόψεις πάνω σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσκεψη ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η επίσκεψη αυτή θα είναι η πρώτη Τούρκου υπουργού στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Σούκρι στην Τουρκία στα τέλη Φεβρουαρίου, τρεις εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό, σε μία περίοδο που η Άγκυρα επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Κλείσιμο
Οι σχέσεις ΑιγύπτουΤουρκίας έχουν «παγώσει» μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Αίγυπτο από τον Άμπεντ Φάταχ αλ-Σίσι το 2013, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, συμμάχου του Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, η Τουρκία προσπαθεί εδώ και μήνες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με πολλές περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Σίσι και Ερντογάν έκαναν χειραψία στο Μουντιάλ του Κατάρ

Σε αυτό το πλαίσιο, Σίσι και Ερντογάν έκαναν μια χειραψία στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου που έγινε στο Κατάρ. Επίσης μετά τους πολύνεκρους σεισμούς του περασμένου μήνα, ο Σίσι και ο Ερντογάν επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι επισκέφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου την Τουρκία - κι αυτός για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

Αφού επισκέφθηκαν σεισμόπληκτες περιοχές, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως ενδέχεται να επισκεφθεί σύντομα την Αίγυπτο και πως ο Ερντογάν και ο Σίσι θα μπορούσαν να συναντηθούν στη συνέχεια «είτε στην Τουρκία είτε στην Αίγυπτο».

Σε μια άλλη ένδειξη εξομάλυνσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε το Νοέμβριο πως η Τουρκία θα μπορούσε να διορίσει και πάλι πρεσβευτή της στο Κάιρο «μέσα στους ερχόμενους μήνες».


Ειδήσεις σήμερα:

Σκρέκας: Το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο


«Δεν θα γυρίσουν ποτέ στην κοινωνία»: Τα μυστικά της γιγαντιαίας φυλακής-φρούριο στο Ελ Σαλβαδόρ


Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου - Μητσοτάκης: Γενναία αύξηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης