Η διπλωματία των ΗΠΑ αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν

Η διπλωματία των ΗΠΑ αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδίδει τιμές σε γυναίκες κάθε χρόνο, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας στις 8η Μαρτίου

iran_woman
Η αμερικανική διπλωματία θα αποτίσει φόρο τιμής στις γυναίκες και στα κορίτσια του Ιράν, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του κινήματος αμφισβήτησης στην Ισλαμική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής αύριο Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η τιμή αυτή, στο όνομα της πρώην επικεφαλής του Aμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάντλιν Όλμπραϊτ, που πέθανε πέρυσι, θα αποδοθεί στον Λευκό Οίκο από την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν και τον νυν Aμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

«Τις ημέρες που ακολούθησαν τον θάνατο της (Μαχσά) Αμινί, οι γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν βγήκαν στον δρόμο, ορισμένες έβγαλαν κι έκαψαν τις μαντίλες τους κι έκοψαν τα μαλλιά τους», αναφέρει δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το θάρρος κι η ανυπακοή τους ενέπνευσαν κύματα άλλων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και αγοριών, να ενωθούν μαζί τους μαζικά», προστίθεται στο κείμενο, που τονίζει ότι παρά την καταστολή που εξαπέλυσαν οι ιρανικές αρχές, «οι γυναίκες και τα κορίτσια επέμειναν».

Το κίνημα αμφισβήτησης, που έγινε στόχος αιματηρής καταστολής με εκατοντάδες νεκρούς, εκδηλώθηκε στο Ιράν μετά τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου 2022 της Μαχσά Αμινί, 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών εξαιτίας υποτιθέμενης παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι διαδηλώσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών προοδευτικά μεταμορφώθηκαν σε ευρύτερο κίνημα, εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος, το οποίο εξαπλώθηκε στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, ακόμα και στα σχολεία, παρά την εντατικοποίηση της καταστολής.

Κλείσιμο
Η απότιση φόρου τιμής από τις ΗΠΑ καταγράφεται εν μέσω σειράς υποθέσεων δηλητηρίασης μαθητριών, που έχει προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στο Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδίδει τιμές σε γυναίκες κάθε χρόνο, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας (8η Μαρτίου).

Πέρα από τις γυναίκες του Ιράν, θα τιμηθούν αύριο δέκα προσωπικότητες για το έργο τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ανάμεσά τους η Μάιζα Μοχάμεντ, δημοσιογράφος στην Αιθιοπία, ιδρύτρια του σταθμού Roha TV, καθώς και η πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ντανιέλ Νταρλάν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Αποκλείστηκε ο Απρίλιος, πιθανότερες ημερομηνίες η 21η Μαΐου και η 2α Ιουλίου

Τραγωδία στα Τέμπη: Σίγουρα δεν έδωσα εντολή να μπει το τρένο στη γραμμή ανόδου για Θεσσαλονίκη, είπε ο μοιραίος σταθμάρχης

Survivor All Star: Χαμός στο συμβούλιο με Ελευθερίου και Μαρτίκα, στον τάκο μαζί τους και η Ευρυδίκη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης