Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Ανοιχτοί να εξετάσουμε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Ανοιχτοί να εξετάσουμε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής

zelensky
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίεβο με αφορμή την πρώτη επέτειο της εισβολής της Μόσχας, ο Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.

Πέρα από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, σχεδόν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης κρατά αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Λίγες χώρες είναι υπέρ της Ρωσίας, άλλες καταδικάζουν την εισβολή, ωστόσο δεν συμμετέχουν καθόλου ούτε με στρατιωτική ούτε με οικονομική βοήθεια.

Κλείσιμο
Επιπλέον ο  Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου.

Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

Επιλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εκτίμησε ότι η νίκη ενάντια στην Ρωσία είναι δυνατή μέσα στο 2023, εάν οι δυτικοί της εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους για στρατιωτική βοήθεια. Στην περίπτωση που οι εταίροι «σεβαστούν τις προθεσμίες, μάς περιμένει μια αναπόφευκτη νίκη. Την θέλω πραγματικά φέτος».

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μαρκ Μίλι, να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε για σχόλιο που αποδίδεται στον Μίλι, ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και απάντησε ότι δεν τον άκουσε να λέει κάτι τέτοιο στη συνάντηση που είχαν. «Αν το πιστεύει αυτό, τότε θα έπρεπε να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία παραδίδονται όπλα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 37 ετών στον 53χρονο που κακοποιούσε σεξουαλικά τα ανήλικα ανίψια του - «Ήταν ένα τέρας»

Ξεκίνησε η έξοδος για το τριήμερο - Καθυστερήσεις σε Αττική Οδό και Κηφισό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της επίσκεψής του στη Λάρισα - To Πάρκο Καινοτομίας, τα σουβλάκια και οι... Guns N’ Roses
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης