Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ιστορία του πρώτου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ιστορία του πρώτου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του

Απαρηγόρητη η σύζυγός του έπλυνε τη σορό του, μένοντας άναυδη με τον αριθμό των σφαιρών που δέχθηκε

war_ukraine
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, έχασε τη ζωή του ο 36χρονος Ουκρανός λοχίας Ντένις Τσκατς, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών. Όσοι τον γνώριζαν, μιλούν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Ο 36χρονος Ουκρανός στρατιώτης ήταν το πρώτο θύμα του ρωσικού πολέμου, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» που αφηγείται την ιστορία του μέσα από τα λόγια της συζύγου του, Οκσάνα.

Απαρηγόρητη η 29χρονη Ουκρανή έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες το ρόλο της μητέρας και του πατέρα μεγαλώνοντας τα δύο παιδιά τους. Προτού γίνει η ταφή του συζύγου της, έπλυνε η ίδια τη σορό του μένοντας άναυδη από τον αριθμών των σφαιρών που του στέρησαν τη ζωή. Του φόρεσε το γαμπριάτικο κοστούμι και, και όπως δήλωσε εμφανώς συγκινημένη, αποχαιρέτησε τον έρωτα της ζωής της.

Δείχνοντας στον δημοσιογράφο της «Guardian» παλαιότερες φωτογραφίες του ζευγαριού με τα παιδιά του, η σύζυγος του άτυχου λοχία προσπαθεί ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Η Οκσάνα Τκατς και τα δύο παιδιά της, Ρομάν και Ντομινίκα, διαμένουν προσωρινά σ' ένα σπίτι στο Βολοντίμιρ της δυτικής Ουκρανίας.

Κλείσιμο


«Ευγενικός άνθρωπος με ηγετικές ικανότητες»

Όσοι πολέμησαν στο πλευρό του λοχία, υποστηρίζουν ότι ο Τκατς ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος με ηγετικές ικανότητες.

Ο 36χρονος λοχίας ήταν ολομόναχος όταν άφησε την τελευταία του πνοή, λίγη ώρα μετά τις 3.40 π.μ το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» με στόχο την απελευθέρωση του λαού από τους ναζιστές.

Ο Τκατς βρισκόταν σε ένα σημείο ελέγχου, στα περίχωρα του χωριού Ζορινίβκα, στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ που βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας. Λίγη ώρα προτού ξεψυχήσει, είχε δώσει εντολή σε πέντε νεαρούς άνδρες, μέλη της συνοριακής φρουράς της Ουκρανίας, να εγκαταλείψουν άμεσα το σημείο.

Οι θερμικές κάμερες είχαν εντοπίσει δεκάδες Ρώσους στρατιώτες να προσεγγίζουν την ελαφρά οχυρωμένη θέση των Ουκρανών. Πίσω τους ακολουθούσαν χιλιάδες στρατιώτες. Αφού είπε στους συμπολεμιστές τους να υποχωρήσουν αθόρυβα, ο Tκατς επιχείρησε να αμυνθεί με το μοναδικό πολυβόλο που ήταν διαθέσιμο.

Όταν οι Ρώσοι στρατιώτες συνειδητοποίησαν ότι οι Ουκρανοί τους πήραν είδηση, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Στο χωριό Ζορινίβκα έγινε η πρώτη επίθεση σε ρωσικό έδαφος

Η κρατική συνοριακή υπηρεσία της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι η ρωσική επίθεση στο χωριό Ζορινίβκα ήταν η πρώτη που σημειώθηκε σε ουκρανικό έδαφος κατά την έναρξη των εχθροπραξιών.

Όσοι υπηρετούσαν στο χωριό που έγινε στόχος των Ρώσων, υποστηρίζουν ότι ο Τκατς ήταν ο πρώτος Ουκρανός στρατιώτης που έχασε τη ζωή του την πρώτη ημέρα του πολέμου του Πούτιν. Οι αρχές απένειμαν στην οικογένειά του ένα μετάλλιο ανδρείας, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Με τον θάνατό του, ο Τκατς αφήνει πίσω του μια δίχρονη κόρη που δεν θα γνωρίσει ποτέ τον πατέρα της, έναν οκτάχρονο γιο, που βίωσε την απώλειά του λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος και μια σύζυγο, την 29χρονη Οκσάνα, που έπρεπε να τον θρηνήσει αναλαμβάνοντας παράλληλα μόνη της την ανατροφή των δύο παιδιών τους.

«Τα λέμε αύριο. Σ' αγαπώ. Μου λείπεις»

Η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία της Οκσάνα με τον σύζυγό της, έγινε τέσσερις ώρες πριν από το θάνατό του.

Διήρκεσε μία ώρα με το ζευγάρι να σχεδιάζει το γενέθλιο πάρτι της κόρης τους που γινόταν δύο ετών. Είχαν προγραμματίσει την επόμενη μέρα να αγοράσουν το δώρο της κόρης τους.

Κλείνοντας το τηλέφωνο, ο Τκατς είπε στη σύζυγό του: «Τα λέμε αύριο. Σ' αγαπώ. Μου λείπεις». Μια υπόσχεση, όμως, που δεν μπόρεσε να τηρήσει...



Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα κυλήσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Πού θα δούμε βροχές

Υπόθεση Μαντλίν: Τα τρία επίθετα της Πολωνής, η ροζ σελίδα και η άρνηση της οικογένειας να κάνει τεστ DNA

Ειδικό δικαστήριο: Δυο χρόνια φυλάκιση η ποινή για τον Νίκο Παππά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης