Ρωσία Έτοιμος για νέα επίθεση ο Πούτιν - Συγκεντρώνει μαχητικά στα συνόρα με την Ουκρανία

Ρωσία Έτοιμος για νέα επίθεση ο Πούτιν - Συγκεντρώνει μαχητικά στα συνόρα με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος θα παίξει τα ρέστα του προκειμένου να καταλάβει την Ουκρανία - Η νέα επίθεση από εδάφους θα υποστηριχτεί από αέρος -

bladimiri_putin
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία απέλπιδα προσπάθεια για να καταλάβει την Ουκρανία ετοιμάζεται να πατήσει το κουμπί μιας νέας επίθεσης που κατά την εκτίμησή του θα είναι πιο αποτελεσματική από αυτές που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα.

Οι Financial Times γράφουν χαρακτηριστικά ότι πολύ συχνά οι μάχες που λαμβάνουν χώρα στα ουκρανικά εδάφη πολύ συχνά συγκρίνονται με αυτές που εκτυλίσσονταν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλαδή συγκεντρωμένα στρατεύματα, πυρά προερχόμενα από το πυροβολικό και σκληρός πόλεμος στα χαρακώματα που έχει ως στόχο την εξάντληση του εχθρού.

Όταν έρθει εκείνη η στιγμή τα ρωσικά στρατεύματα θα χτυπήσουν την Ουκρανία «από πάνω», όπως προειδοποιούν στρατιωτικοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Financial Times. Δηλαδή η ρωσική αεροπορία θα έχει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο και η επίθεση θα ξεκινήσει χωρίς καμία προειδοποίηση, από πολλές κατευθύνσεις προκειμένου να πιαστεί η ουκρανική αεράμυνα.

«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να είναι σαν το Σομ (σ.σ. την πολύνεκρη μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου). Θα γίνει με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικά τμήματα της γραμμής του μετώπου και σε διαφορετικούς χρόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας ανώτερος δυτικός αξιωματούχος στους Financial Times.

Κλείσιμο
11-5-451x600
Χάρτης όπου επιχειρούν τα ρωσικά και τα ουκρανικά στρατεύματα

Από την πλευρά ο Τάρας Μπερεζόβετς, αξιωματικός των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων ανέφερε σε δηλώσεις ότι «έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση». «Περιμένουμε περισσότερα ρωσικά στρατεύματα να εμπλακούν σε επιθέσεις», συμπλήρωσε.

Μάλιστα οι ρωσικές δυνάμεις ήδη έχουν πραγματοποίησει δοκιμαστικές επιθέσεις στα βόρεια από την Κρεμίνα και στα νότια γύρω από το Βουχλεντάρ. Ακόμη οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται με υψηλότερο ρυθμό που με τουλάχιστον 100 πλήγματα την ημέρα. Πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερο στρατό προκειμένου να επιτεθεί σε ολόκληρη την Ουκρανία. 

Η επίθεση από εδάφους θα υποστηριχτεί με μαχητικά αεροσκάφη

Στο μεταξύ όπως σημειώνουν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, η Μόσχα συγκεντρώνει μαχητικά, βομβαρδιστικά και ελικόπτερα προκειμένου να είναι έτοιμη να συνδράμει σε μία επίθεση από εδάφους. Ακόμη το Κρεμλίνο έδωσε εντολή για τη δημιουργία νέων στρατοπέδων στο Βορονέζ και το Κουρσκ. Πρόκειται για περιοχές όπου ένα χρόνο πριν την εισβολή είχε συγκεντρώσει στρατεύματα. 

Ο αμυντικός αναλυτής και διευθυντής της Rochan Consulting, Κόνραντ Μουζίκα, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι «πιστεύουμε ότι αυτά τα στρατόπεδα στεγάζουν εφέδρους (σ.σ. στρατιώτες) και είναι τα πρώτα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξή τους πιο κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου». «Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν σύντομα να μετακινηθούν στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός των επιθέσεων θα αυξηθεί», συμπλήρωσε.

Όπως εκτιμούν αναλυτές ο τελικός στόχος που έχει θέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η επίθεση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών από τον βορρά και στη συνέχεια να ενωθούν με τις δυνάμεις που πιέζουν από τα νότια προκειμένου να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς.

«Είναι το καθήκον που έχει αναθέσει ο Πούτιν στον στρατηγό Γκερασίμοφ (σ.σ. τον αρχιστράτηγο των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία)», δήλωσε ο Σέρχιι Κουζάν, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας στο Κίεβο. «Το καθήκον μας είναι να κρατήσουμε τις αμυντικές μας γραμμές και να εξαντλήσουμε τις επιθετικές δυνατότητες του εχθρού», επεσήμανε ακόμη.

Πάντως η Ουκρανία όχι μόνο δεν οπισθοχωρεί αλλά κρατάει με επιτυχία τη γραμμή γύρω από του Βουχλεντάρ - πρόκειται για βασικό κόμβο εφοδιασμού - που η Μόσχα θέλει να καταλάβει μιας και κάτι τέτοιο θα την βοηθούσε να εξασφαλίσει το έδαφος που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία. 

Μεγάλες απώλειες για Ρωσία και Ουκρανία

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα των Financial Times τις τελευταίες μέρες επίλεκτες ομάδες Ρώσων οχι μόνο ηττήθηκαν αλλά και αποκρούστηκαν. Παράλληλα οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν υπό τον έλεγχό τους την Μπαχμούτ. Και οι δύο πλευρές έχουν τεράστιες απώλειες.

Σύμφωνα με την Ντάρα Μαικό, ανώτερη ερευνήτρια πολιτικής στο think tank Rand «ο Πούτιν είναι ανυπόμονος. Θέλει μια μίνιμουμ κατάληψη εδαφών. Και κάποιοι από τους πιστούς του θα πουν: »Μάλιστα, κύριε, θα το κάνουμε αυτό». «Χρησιμοποιεί μεθόδους ωμής βίας για να προσπαθήσει να το κάνει, μόνο ανθρώπινα κύματα και πυρά πυροβολικού… Αυτό έχει μεγάλο κόστος», πρόσθεσε.

Εκτιμήσεις των ΗΠΑ από την έναρξη της εισβολής μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 200.000 στρατιώτες. Αυτό σημαίνει ότι την εβδομάδα οι απώλειες είναι περίπου 4.000 ενώ τον μήνα ανέρχονται σε 17.000. Εάν οι απώλειες συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς τότε οι 300.000 έφεδροι που κινητοποίησε η Ρωσία θα αντέξουν για 17 μήνες. Από την πλευρά του ο Μάικ Μάρτιν - επισκέπτης ερευνητής πολεμικών σπουδών στο King's College του Λονδίνου εκτιμά πως οι μάχιμες μονάδες θεωρούνται συνήθως αναποτελεσματικές όταν οι απώλειες φτάνουν το 30% – οπότε αυτοί οι έφεδροι θα αντέξουν πολύ λιγότερο. Επιπλέον υποστήριξε ότι ο Πούτιν «δεν πρόκειται να μπορέσει να καταλάβει την Ουκρανία με αυτές τις τακτικές».

Λιγότερο εξοπλισμένοι οι νέοι επίστρατοι

Όπως εκτιμά ο Σέρχιι Κουζάν οι πρόσφατα επιστρατευμένες ρωσικές δυνάμεις είναι λιγότερο καλά προετοιμασμένες και εξοπλισμένες από εκείνες που συμμετείχαν στην περσινή επίθεση. «Το επίπεδό τους είναι πολύ, πολύ χαμηλότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Ρωσία θα αλλάξει την προσέγγιση της «κρεατομηχανής» όταν ξεκινήσει η εαρινή επίθεση. «Ο ρωσικός στρατός δεν θα συνεχίσει να είναι τόσο κακός όσο ήταν», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Ήταν αναπόφευκτο να βελτιωθούν και να πάρουν κάποια μαθήματα», είπε ακόμη.

Επιπρόσθετα πιστεύεται ότι μέχρι και το 80% της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δωσει εντολή για τη συνδρομή τους στον πόλεμο. 

«Η ρωσική πολεμική αεροπορία δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής με τον ρυθμό που θα περίμενε κανείς και αναμένω ότι θα δούμε περισσότερη χρήση της πολεμικής αεροπορίας τους επόμενους μήνες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Προς ώρας οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα ανατολικά της Ουκρανίας δεν επιτρέπουν στη Ρωσία να προχωρήσει σε μία μεγάλης κλίμακα επίθεση. Ωστόσο όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν και η Ρωσία προχωρήσει σε νέα επίθεση τότε θα υπάρξουν σκληρές και αιματηρές μάχες. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο «σεφ» του Κρεμλίνου και αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι  η Ρωσία θα χρειαστεί «ενάμισι με δύο χρόνια» για να καταλάβει το Ντονμπάς.

«Θα υπάρξουν μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες και μερικές φορές η Ουκρανία θα πηγαίνει προς τα πίσω και άλλες φορές προς τα εμπρός», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μακρύ και πολύ δύσκολο έτος για τους Ουκρανούς».Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός ελέγχου στο δικαστήριο 25χρονη που αποκεφάλισε τον εραστή της και ασέλγησε στη σορό

Ο σεισμός της Τουρκίας άγγιξε το 12 σε ένταση - Γιατί δεν θα έχουμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα

Αυξάνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός σε Τουρκία και Συρία - Στους 41.000 οι νεκροί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης