Τουρκία: Οικιστικό πρόγραμμα-μαμούθ η απάντηση Ερντογάν στο «εδώ και τώρα» εκλογές της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Οικιστικό πρόγραμμα-μαμούθ η απάντηση Ερντογάν στο «εδώ και τώρα» εκλογές της αντιπολίτευσης

«Δεν θα σας δώσουμε ούτε μια ημέρα» διαμηνύει ο Κιλιτσντάρογλου σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που θέλουν τη μετάθεση των εκλογών του Μαΐου

erdogan_seismoi_xr
Με τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει άμεσα την ανοικοδόμηση 30.000 κατοικιών στις δέκα πόλεις στα νοτιοανατολικά της χώρας που καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου απάντησε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους επικριτές του, σε μια προσπάθεια να ανατάξει τις πολιτικές και κομματικές του δυνάμεις, ενόψει και των Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Μάϊου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην έδρα της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε, σύμφωνα με τη Daily Sabah, πως η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και καθαριστούν τα ερείπια, τη στιγμή που η κυβέρνησή του έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στους εργολάβους της πληγείσας περιοχής. «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος επιζών από τα κτίρια που κατέρρευσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Επίσης, εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα δώσει 100.000 λίρες (περίπου 5.300 δολάρια) σε συγγενείς όσων πέθαναν στον καταστροφικό σεισμό, για τις άμεσες ανάγκες τους.

Ο πρώτος απολογισμός Ερντογάν

Παράλληλα, χαιρέτισε την απόφαση για κατασκευή των σπιτιών για τους σεισμόπληκτους από την κρατική Διοίκηση Ανάπτυξης Κατοικίας της Τουρκίας ως μέρος ενός μονοετούς σχεδίου, όπως είπε, προκειμένου να ανακουφιστούν οι άστεγοι, οι οποίοι υπολογίζονται σχεδόν στο ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, στην πληγείσα περιοχή σημειώθηκαν 3.107 μετασεισμοί από τη στιγμή που δύο μεγάλοι σεισμοί (7,8 και 7,5 Ρίχτερ) έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, στις 6 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος, επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό, γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 35.418, την ώρα που 105.500 άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια, μετά τους σεισμούς. Επιπλέον, 13.208 άνθρωποι που τραυματίστηκαν στο σεισμό εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ 28.000 Τούρκοι στρατιώτες και 250.000 κρατικοί υπάλληλοι επιχειρούν μέχρι αυτήν την ώρα στη ζώνη του σεισμού.

Ως προς την υλικοτεχνική υποδομή, ο Τούρκος Πρόεδρος περιέγραψε ότι περισσότερες από 175.000 σκηνές και 5.400 κοντέινερ έχουν στηθεί σε σεισμογενείς ζώνες για την προσωρινή εγκατάσταση επιζώντων που έμειναν άστεγοι, ενώ κάλεσε σε «ενότητα και αλληλεγγύη», ανακοινώνοντας πως όλοι οι μεγάλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν τηλεμαραθωνίους για τη συγκέντρωση χρημάτων προς την υποστήριξη των κατοίκων της πληγείσας περιοχής.

Από τον Μάιο στο… 2024

Ταυτόχρονα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, εντείνονται οι φωνές που θέλουν την μετάθεση των Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Μάϊου, καθώς έληξε χθες και επίσημα το «σιωπητήριο» από πλευράς της αντιπολίτευσης αναφορικά με την απόδοση ευθυνών για το μέγεθος των καταστροφών. Τον χορό άνοιξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση του Anadolu ότι «αυτή τη στιγμή παλεύουμε να σώσουμε ζωές από τα ερείπια. Θεωρούμε μεγάλο λάθος να μιλάμε για τις εκλογές».

Ακόμη περισσότερο σαφείς έκανε τις προθέσεις του στέλεχος του AKP που δήλωσε στο Reuters: «Φανταστείτε να πάμε στο Χατάι και σε άλλες πόλεις και να στήσουμε κάλπες; Είναι αυτό δυνατό; Η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να υπάρξει αναβολή». Ο ίδιος φαίνεται να προκρίνει τον Νοέμβριο σαν τη πιο κατάλληλη περίοδο για τη διεξαγωγή των εκλογών «για να γιατρέψει ο λαός τις πληγές του».

Κλείσιμο
Με ολόκληρες πόλεις στην νοτιοανατολική Τουρκία να έχουν ισοπεδωθεί, κυβερνητικός αξιωματούχος έθεσε και πρακτικά ζητήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών, πέρα από τα πολιτικά: «Πού θα στηθούν οι κάλπες;», ρώτησε, ζητώντας να επιστρέψουν πρώτα και οι πληγέντες σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά και αυτός κρίνει ότι «θα ήταν ωφέλιμο να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι τον Νοέμβριο».

Παρεμβαίνοντας στην ίδια συζήτηση μέσω Twitter, «έχετε τον φόβο του Θεού μέσα σας. Υπάρχουν ακόμη πτώματα στα ερείπια. Πώς μπορούμε να μιλάμε για εκλογές όταν οι ψηφοφόροι δεν είναι εκεί;» σχολίασε ο κ. Αρίντς, ιδρυτικό μέλος και πρώην ανώτερος ηγέτης του AKP, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο κατά καιρούς, αντιπροτείνοντας τη διεξαγωγή των φετινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το 2024, οπότε είναι προγραμματισμένες οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία.

Κάθετος ο Κιλιντζάρογλου

Παρά τις προσπάθειες των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος να λειάνουν το έδαφος της… αναβολής, κατηγορηματικός εμφανίστηκε χθες ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, δηλώνοντας πως «δεν θα σας δώσουμε ούτε μια ημέρα. Μην φοβάστε τις εκλογές. Ή μάλλον να φοβάστε, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους!», ιδίως όταν σύσσωμη η κυβέρνηση εγκαλεί τον Πρόεδρο Ερντογάν για αργή και ελλιπή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, κατά τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό. «Το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές. Οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο σε περιόδους πολέμου. Εφόσον δεν είμαστε σε πόλεμο, οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν», συνέχισε ο Κιλιντζάρογλου, καταλήγοντας πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές. Η ημερομηνία εκλογών θα πρέπει να οριστεί το συντομότερο δυνατό, είτε στις 14 Μαΐου είτε στις 18 Ιουνίου».

«Σε μια εποχή που χρειαζόμασταν να είμαστε ενωμένοι και να ενεργούμε ενιαία, δυστυχώς, η πολιτική στην Τουρκία, με ένα συγκεκριμένο μέρος, την κύρια αντιπολίτευση, έχει γίνει σοβαρά άσχημη», ανταπάντησε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο βασικό, μέχρι τώρα, πολιτικό του αντίπαλο, ενώ έχει δημόσια παραδεχθεί ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των πρώτων ωρών του σεισμού.

Πλην του Κεμάλ Κιλιντζάρογλου και το κεντροδεξιό Κόμμα Iyi, που ανήκει στην ενωμένη αντιπολίτευση, ζήτησε να διεξαχθούν οι εκλογές στην ώρα τους, ενώ παράταση των εκλογών κατά ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο και μόνο δέχεται η Μεράλ Ακσενέρ.



Ειδήσεις σήμερα:

Καταδιωκτικά των ΗΠΑ αναχαιτίζουν στρατιωτικά αεροσκάφη της Ρωσίας κοντά στην Αλάσκα


Survivor All Star: Το καρέ του τάκου και οι... Βαλεντίνοι - Δείτε βίντεο

Βούλγαρος κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών κατηγορείται ότι πουλούσε αμερικανικά μικροτσίπ στους Ρώσους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης