Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσαν κτήρια παρά τη διαβεβαίωση ότι τηρούσαν τον αντισεισμικό κανονισμό
Πρόσφατα κατασκευασμένες οικοδομές κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι – Οι «κατασκευαστικές αμνηστίες» της κυβέρνησης Ερντογάν - Δείτε φωτογραφίες
Απαντήσεις αρχίζουν να ψάχνουν οι κάτοικοι της Τουρκίαςγια την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός, τα ξημερώματα της Δευτέρας, αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.
Η ένταση των σεισμών ήταν μεγάλη. Ωστόσο, πολλοί εκφράζουν την απορία για το πώς καινούρια κτήρια που δήθεν τηρούσαν τους αντισεισμικούς κανονισμούς, που έγιναν αυστηρότεροι, μετά και τον σεισμό του 1999, κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, συμπαρασύροντας χιλιάδες νεκρούς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, πρόσφατα κατασκευασμένα οικοδομικά κτήρια έγιναν συντρίμμια. Ένα κτήριο στη Μαλάτια ολοκληρώθηκε πέρυσι, «σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς για τους σεισμούς», όπως δείχνουν στιγμιότυπα οθόνης μιας διαφήμισης που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το κείμενο, όλα τα υλικά και η κατασκευή ήταν υψηλής ποιότητας. Η διαφήμιση δεν υπάρχει. Ωστόσο, πολλοί είχαν τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο, ενώ δείχνει να ταιριάζει με το στιλ που χρησιμοποιεί η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.
Η διαφήμιση του τότε νεόδμητου κτηρίου
Το κτήριο καταρρέει όπως φαίνεται σε βίντεο
Μια άλλη πολυκατοικία που χτίστηκε πρόσφατα στην Αλεξανδρέττα καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό. Η κατασκευαστική εταιρεία είχε δημοσιεύσει φωτογραφία, στην οποία υποστήριζε ότι το κτήριο ολοκληρώθηκε το 2019. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι παρά τους ισχυρούς σεισμούς, τα σωστά κατασκευασμένα κτήρια θα έπρεπε να μπορούν να παραμείνουν όρθια. «Σχεδόν όλα τα κτήρια που κατέρρευσαν δεν ανταποκρίνονται σε κανέναν εύλογα αναμενόμενο σεισμικό κατασκευαστικό κώδικα» δήλωσε ο Ντέιβιντ Αλεξάντρ, καθηγητής σχεδιασμού και διαχείρισης έκτακσης ανάγκης στο University College του Λονδίνου.
Χρήστης του twitter δημοσίευσε φωτογραφίες κτηρίου που όπως υποστηρίζει είχε ολοκληρωθεί πριν τρία χρόνια και κατέρρευσε
Μη τήρηση οικοδομικών κανονισμών
Οι κανονισμοί έχουν αυστηροποιηθεί μετά από προηγούμενες καταστροφές, με την επικαιροποίηση να έχει γίνει το 2018. Αυστηρότεροι κανόνες θεσπίστηκαν μετά τον σεισμό του 1999, όταν έχασαν τη ζωή τους 17.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τους κανόνες, οι κατασκευές σε σεισμογενείς περιοχές πρέπει να γίνονται με σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας, ενισχυμένο με χαλύβδινες ράβδους. Οι κολώνες και οι δοκοί πρέπει να κατανέμονται για να απορροφούν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις των σεισμών. Ωστόσο στην πραγματικότητα ο κανονισμός έχει εφαρμοστεί ανεπαρκώς.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Αλεξάντρ, αυτό που πάσχει είναι η επιβολή των προτύπων δόμησης στα νέα κτήρια. Η τουρκική κυβέρνηση περιοδικά έχει χορηγήσει «κατασκευαστικές αμνηστίες» για κατασκευές που έχουν γίνει χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό, καθώς συνεχίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι έως και 75.000 κτήρια σε όλη την ζώνη που επλήγη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει κατασκευαστική αμνηστία. Λίγες ημέρες πριν τον τελευταίο σεισμό, τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφορές για νέο νομοσχέδιο που θα χορηγούσε περαιτέρω αμνηστία για πρόσφατες κατασκευαστικές εργασίες. Σύμφωνα με Τούρκο γεωλόγο, τέτοιου είδους ρυθμίσεις σε χώρες με σεισμική δραστηριότητα ισοδυναμεί με έγκλημα.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον επιχειρηματικό τομέα, ωστόσο χρειάζεται να υπάρχουν οι σωστές υποδομές και η κατάλληλη εκπαίδευση
Πιστή στο όραμά της «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» και προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια όλων για μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, αλλάζει τις συσκευασίες της σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ροφήματα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της.