Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία - Συρία: «Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα» λένε επιστήμονες

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία - Συρία: «Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα» λένε επιστήμονες

Έλληνες επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ο σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Ρόδο δεν έχει σχέση με το ανατολικό ρήγμα της Ανατολίας

tourkia_seismos1__2_
Σε σεισμική διέγερση βρίσκεται το ανατολικό ρήγμα της Ανατολίας από το οποίο προήλθε ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξημερώματα Δευτέρας στην Τουρκία. Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της γειτονικής χώρας έχει προκαλέσει το θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους (κάποιοι εκτιμούν ότι ο αριθμός θα φθάσει ή θα ξεπεράσει τους 1000) και ανυπολόγιστες καταστροφές κτιρίων και σπιτιών.

Η λιθοσφαιρική πλάκα της Ανατολίας η οποία περιλαμβάνει το γνωστό ρήγμα της Ανατολίας έχει δυο κύρια τμήματα. Το νότιο από το οποίο προήλθε ο τωρινός σεισμός και το βόρειο το οποίο είχε δώσει τον φονικό σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τον Αύγουστο του 1999 και φθάνει μέχρι την χώρα μας. Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες ο σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προήλθε από μια σεισμική ζώνη γνωστή στους σεισμολόγους και γεωλόγους.

Το ρήγμα «δεν έχει σχέση με την Ελλάδα»

«Ο πολύ μεγάλος σεισμός έγινε πάνω σε ένα ρήγμα που αποτελεί το όριο δυο μικροπλακών της Αραβίας και της Ανατολίας. Το ρήγμα αυτό έχει διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική και το επίκεντρο είναι κοντά στο Γκαζιαντέπ σε σημείο όπου στρίβει προς νότο το ρήγμα και πηγαίνει προς Λίβανο. Το μέγεθος του κύριου σεισμού ήταν 7,8 και το εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το μήκος της διάρρηξης του ρήγματος πρέπει να ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Αυτός ο σεισμός έγινε πάνω στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας που είναι μια τομή πάνω στον φλοιό της ανατολικής Μεσογείου. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 δεκαπέντε λεπτά αργότερα» εξηγεί στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος-γεωλόγος Αθάνασιος Γκανάς ο οποίος μελετά την περιοχή και από το σεισμό που είχε γίνει το 2020 στο Ελαζίγ.


Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στο protothema.gr εξέφρασε την άποψη ότι ο σεισμός της Τουρκίας δεν έχει σχέση με την Ελλάδα και δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία. «Η απόσταση και η κατεύθυνση του ρήγματος που έδωσε το σεισμό δεν έχουν σχέση με τη χώρα μας».

Οι Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ δεν μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας καθώς βρίσκεται πάρα πολύ μακριά ενώ επισήμαναν ότι δεν έχει καμία σχέση το σεισμικό γεγονός που έγινε στον Αρχάγγελο Ρόδου με τον φονικό σεισμό της Τουρκίας.

Αναμένεται δραματική αύξηση των θυμάτων

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η σεισμική δόνηση των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους στη Ρόδο δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία».

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εξήγησε ότι ο αριθμός των θυμάτων στην Τουρκία θα αυξηθεί δραματικά και ότι οι κακοτεχνίες των σπιτιών ακόμη και σε καινούργια ακίνητα οδήγησαν στις καταρρεύσεις. «Η μετασεισμική ακολουθία θα είναι αρκετά πλούσια με μεγάλους σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ. Ωστόσο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός δεν σχετίζεται με τη χώρα μας. Η πλάκα της Αραβίας χωρίζεται με την Τουρκία με ένα ρήγμα όπου εκεί έγινε ο σεισμός. Αυτό το ρήγμα δεν έχει σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας που φτάνει μέχρι το βόρειο Αιγαίο. Η πιθανότητα να επηρεαστεί η Ελλάδα είναι ελάχιστη γιατί είναι μεγάλη απόσταση αλλά και το ρήγμα έχει άλλη κατεύθυνση», εξηγεί ο κ. Τσελέντης.

Και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν και από τους ισχυρούς μετασεισμούς. «Το ανατολικό ρήγμα της Ανατολίας έχει μεγάλη δυναμικότητα με πολύ ισχυρούς σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ. Επίσης είναι παντελώς άσχετος ο σεισμός της Τουρκίας με αυτόν που είχαμε στη Ρόδο. Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έγινε πάρα πολύ μακριά για να προκαλέσει οποιαδήποτε ανησυχία», ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο τους ισχυρούς μετασεισμούς όσο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.




Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κρις Σταμούλης ξανά στον τάκο του Survivor All Star και ο «ηγέτης» που... κρύβεται - Δείτε βίντεο

Grammy 2023: Η Μπιγιονσέ έγραψε ιστορία κατακτώντας το 32ο της μουσικό βραβείο

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ: Πάνω από 500 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Είχε διάρκεια 1 λεπτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης