Για πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας κάνει λόγο το Πεκίνο μετά την κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού

Για πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας κάνει λόγο το Πεκίνο μετά την κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού

Όπως υποστηρίζει το Πεκίνο, το μπαλόνι χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υπερέβαλε, καταρρίπτοντας το

AP23036783449694-1024x657
Η κινεζική κυβέρνηση εκτίμησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ, καταρρίπτοντας το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από την επικράτειά τους, «επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν» τις διμερείς σχέσεις.

«Οι αμερικανικές ενέργειες επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν τις προσπάθειες και την πρόοδο των δύο πλευρών να σταθεροποιήσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά τη συνάντηση στο Μπαλί», μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Σίε Φενγκ.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε το Σάββατο, στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, το κινεζικό αυτό μπαλόνι το οποίο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ήταν κατασκοπευτικό και είχε στόχο να συγκεντρώνει ευαίσθητες πληροφορίες.

Το περιστατικό προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, με την ακύρωση την τελευταία στιγμή μιας επίσκεψης στην Κίνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το Πεκίνο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι επρόκειτο το μπαλόνι να χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «υπερέβαλαν» καταρρίπτοντάς το.

Η κινεζική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης» και «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε ο Κινέζος υπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία - Δείτε βίντεο

Ο Κρις Σταμούλης ξανά στον τάκο του Survivor All Star και ο «ηγέτης» που... κρύβεται - Δείτε βίντεο

Grammy 2023: Η Μπιγιονσέ έγραψε ιστορία κατακτώντας το 32ο της μουσικό βραβείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης