Russosphère: Η διαδικτυακή εκστρατεία που «υμνεί» το έργο της Wagner και δημοσιεύει... αγγελίες

Russosphère: Η διαδικτυακή εκστρατεία που «υμνεί» το έργο της Wagner και δημοσιεύει... αγγελίες

Βέλγος σταλινικός ηγείται της καμπάνιας που μιλά για «ναζί και σατανάδες» Ουκρανούς και ηρωοποιεί τους Ρώσους μισθοφόρους στην Αφρική

wagner76
Μια ευρείας κλίμακας καμπάνια με την ονομασία Russosphère (σφαίρα της Ρωσίας) που υπερασπίζεται την παρουσία της Ρωσίας στην Αφρική, εκθειάζει την μισθοφορική οργάνωση Wagner και την δράση της στην Αφρική, επικρίνει την Γαλλία και τη Δύση για αποικιοκρατία και «ρωσοφοβία» και αποκαλεί τους Ουκρανούς στρατιώτες «ναζί» και «σατανάδες», έχει στόχο να προβάλλει τη Ρωσία και να δυσφημίσει την Ουκρανία στις γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής.

Η Russosphère δεν εκθειάζει απλώς την ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, αλλά δημοσιεύει και αγγελίες για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στις γραμμές της.

Το τμήμα του BBC που ασχολείται με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ήρθε σε επαφή με τον 65χρονο Βέλγο σταλινικό που διευθύνει αυτή την εκστρατεία με την ονομασία Russosphère, η οποία αναφέρεται ως «δίκτυο υπεράσπισης της Ρωσίας».

Ιδρύθηκε το 2021 ως δίκτυο αποτελούμενο από διάφορες ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα απόκτησε 80.000 συνδρομητές.

Η βρετανική εταιρεία Logically που ερεύνησε τη διαδικτυακή αυτή καμπάνια αντλώντας πληροφορίες μέσω προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης αλλά και από ανοιχτές πηγές εντόπισε τον άνθρωπο που τη διευθύνει, τον Βέλγο Λιούκ Μισέλ.

Παράλληλα διαπίστωσε ότι ο Μισέλ είχε σχέση με την ομάδα «Merci [ευχαριστώ] Wagner», η οποία ηρωοποιεί του Ρώσους μισθοφόρους στο γαλλόφωνο κοινό στην Αφρικής.

Όταν το BBC επικοινώνησε με τον Μισέλ, εκείνος επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται πίσω από την Russosphère και πως η καμπάνια χρηματοδοτείται από ιδιώτες και όχι από τη Ρωσία. Επέμεινε ότι δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner και τον ιδρυτή της Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Κλείσιμο
«Εγώ διευθύνω τον κυβερνοπόλεμο, τον πόλεμο στα ΜΜΕ.. ενώ ο Πριγκόζιν ασχολείται με πολεμικές δράσεις» δήλωσε. Ο Κάιλ Ουόλτερ που συμμετείχε στην έρευνα της Logically δήλωσε στο BBC ότι η Russosphère είναι το πρώτο επιτυχές σχέδιο του Μισέλ στον τομέα των πληροφοριακών πολέμων.

Το βιογραφικό του Μισέλ είναι κάπως ασυνήθιστο για έναν άνθρωπο που θέλει να λέει ότι είναι φίλος της Αφρικής. Άρχισε την πολιτική δραστηριότητα συμμετέχοντας σε νεοφασιστικές οργανώσεις στην πατρίδα του το Βέλγιο. Την δεκαετία του 1980 υπήρξε υποστηρικτής του Ζαν Τιριάρ, ενός πρώην συνεργάτη των ναζί στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τιριάρ κήρυσσε τον εθνικο-μπολσεβικισμό και οραματίζονταν μια ενιαία Ευρώπη από το Βαλδιβοστόκ έως το Δουβλίνο, που θα ήταν ενάντια στην Αμερική.

Μέσω του Τιριάρ ο Μισέλ γνώρισε τον Ρώσο ιδεολόγο που πρόσκειται στην ρωσική ηγεσία Αλεξάντρ Ντούγκιν, τον οποίο ο Τιριάρ επηρέασε σημαντικά, παρότι δεν υπήρξε μια στενή φιλία. Ο Μισέλ δήλωσε στο BBC ότι δεν εγκρίνει τον «εσωστρεφή φασισμό» του Ντούγκιν. Έχοντας αποτύχει να κάνει πολιτική καριέρα στο Βέλγιο ο Μισέλ ασχολήθηκε με την γεωπολιτική και έγινε οπαδός του Καντάφι. Αργότερα διορίσθηκε σύμβουλος του προέδρου του Μπουρούντι Πιέρ Νκουρουνζίζα, που κυβέρνησε επί σχεδόν 15 χρόνια.

Όλο αυτό το διάστημα είχε επαφές με την Μόσχα. Στην δεκαετία του 2000 συνεργάστηκε με το νεολαιίστικο κίνημα Nashi (Οι δικοί μας) που είχε ιδρύσει το Κρεμλίνο.

Ο στενός συνεργάτης του Μισέλ, ο Γάλλος Φαμπρίς Μπεόρ, παντρεύτηκε με μια ρωσίδα από το κίνημα Nashi και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Κρασνοντάρ. Τώρα βοηθάει τον Μισέλ στην Russosphère.

Μαζί ίδρυσαν μια οργάνωση παρατηρητών που συμμετείχε στις εκλογές στην προσαρτημένη Κριμαία και τα δημοψηφίσματα στις προσαρτηθείσες περιοχές της Ουκρανίας στο Νοτνέτσκ και Λουγκάνσκ. Στην Κριμαία ως «παρατηρητής» το 2014 ο Μισέλ πήγε προσωπικά.

«Είμαι σταλινικός», δήλωσε ο Μισέλ στην συνομιλία του με το BBC. «Υπερασπίζομαι την Ρωσία από την δεκαετία του 1980. Θεωρώ πως η Ρωσία είναι η μοναδική αντιαμερικανική δύναμη στην Ευρώπη. Νοιώθω νοσταλγία για την Σοβιετική Ένωση και οραματίζομαι έναν ελεύθερο κόσμο χωρίς την Αμερική».

Στόχος του Λιούκ Μισέλ είναι η προσέγγιση της Αφρικής με την Μόσχα. «Θεωρώ ότι η Ρωσία πρέπει να αντικαταστήσει την Γαλλία στην Αφρική» δηλώνει.

Ο Κέβιν Λιμονιέ, ειδικός στα θέματα της ρωσικής παρουσίας στην Αφρική, λέει ότι είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς την επίδραση της φιλορωσικής προπαγάνδας στην πολιτική, αλλά ένα πράγμα είναι προφανές, ότι ανησυχεί την Δύση. Όπως λέει μάλιστα ο ίδιος «οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί στο Παρίσι, αυτό το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, το βλέπουν και λένε ‘Θεέ και Κύριε'».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρωσία βλέπει αυξανόμενο κίνδυνο στις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στο Κίεβο

Παπακαλιάτης για Maestro: «Το καλό κερδίζει, μπορεί να αργεί αλλά κερδίζει»

Οι ΗΠΑ θα άρουν την εθνική κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης την 11η Μαΐου 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης