Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν: Θα μιλήσουμε με τον Ζελένσκι για τα F-16 και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν: Θα μιλήσουμε με τον Ζελένσκι για τα F-16 και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Το Παρίσι θα στείλει 12 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar στο Κίεβο

biden-zelensky-m
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως θα μιλήσει στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τα αιτήματα για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια που έχει διατυπώσει ο τελευταίος.

«Θα μιλήσουμε» δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε ερώτηση για τα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος ζητάει κυρίως μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πολεμήσει τη Ρωσία.

Χθες Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε ξερά το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με αμερικανικά αεροσκάφη. Στην ερώτηση «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν F-16 στην Ουκρανία;» απάντησε: «Όχι».

Οι Δυτικοί αναβάθμισαν το επίπεδο της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στην Ουκρανία, αφού η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή αρμάτων μάχης, έπειτα από δύσκολες συζητήσεις.

Ο ουκρανικός στρατός θα λάβει 120 έως 140 δυτικά άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, δίνοντας έτσι την πρώτη εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό βαρέων τεθωρακισμένων που αναμένεται να δοθούν στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητάει ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια με την παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών.

Κλείσιμο
Το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα αυτή, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε προσεκτικά πως «εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», διαβεβαιώνοντας πως οι Ουκρανοί δεν του έχουν υποβάλει μέχρι τώρα ένα τέτοιο αίτημα.

Η ενίσχυση από τη Γαλλία

Η Γαλλία και η Ουκρανία συζήτησαν για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων ώστε να πετούν με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Η Γαλλία θα προμηθεύσει 12 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς Caesar, δήλωσε ο Λεκορνύ. Θα στείλει επίσης 150 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία για να εκπαιδεύουν εκεί 600 Ουκρανούς στρατιώτες κάθε μήνα, πρόσθεσε.

Ο Λεκορνύ δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει ταμπού», όταν ρωτήθηκε για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Επανέλαβε επίσης τη θέση της Γαλλίας όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή δεν θα αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της Γαλλίας, ότι θα είναι ωφέλιμο να βοηθηθεί η Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο από την Ουκρανία για την άμυνά της.

Ο Γάλλος υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ στο Παρίσι.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση της Γαλλίας αυτόν τον μήνα να προμηθεύσει το Κίεβο με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης AMX-10 RC είχε ως αποτέλεσμα «το φαινόμενο της χιονοστιβάδας», με άλλους συμμάχους να υπόσχονται αργότερα να στείλουν άρματα μάχης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κλειστή στροφή σε πολύ χαμηλό ύψος έκανε το Phantom πριν συντριβεί στη θάλασσα

Ίμια 27 χρόνια μετά: Οι σύζυγοι των ηρώων αφηγούνται τις ώρες της κρίσης

Ρωσίδα αφέντρα δηλητηρίασε φίλη της με τσιζκέικ - «Καταπέλτης» ο Έλληνας κατήγορος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης