Ρωσία: Οι Σουηδοί «κρύβουν στοιχεία» λέει η Μόσχα για τις έρευνες στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική

Ρωσία: Οι Σουηδοί «κρύβουν στοιχεία» λέει η Μόσχα για τις έρευνες στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική

Η Σουηδία και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές χαρακτήρισαν εσκεμμένες τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, αλλά δεν έχουν πει ποιος κατά τη γνώμη τους φέρει την ευθύνη

nord_stream1
Η Ρωσία διερωτήθηκε σήμερα αν η Σουηδία έχει "κάτι να κρύψει" σχετικά με τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, καταγγέλλοντας τη Στοκχόλμη ότι δεν μοιράζεται τις πληροφορίες από την έρευνα για τις εκρήξεις, η οποία συνεχίζεται.

Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τέσσερις οπές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η άρνηση της Σουηδίας να συζητήσει με Ρώσους εισαγγελείς "προκαλεί σύγχυση" και είπε πως η Μόσχα έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της έρευνας για τις εκρήξεις, που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο.



Η Μόσχα πρότεινε στη Στοκχόλμη τη διενέργεια κοινής έρευνας για τις εκρήξεις, που θα μπορούσαν να αχρηστεύσουν μόνιμα τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Όμως τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία απέρριψαν την ιδέα μιας συμμετοχής της Ρωσίας.

Κλείσιμο
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στο Μόσχα, η Ζαχάροβα υπονόησε πως υπήρχαν λόγοι για την απόφαση αυτή.

"Ίσως οι Ρώσοι ερευνητές, διενεργώντας μια αντικειμενική έρευνα, θα κατέληγαν σε ένα άβολο συμπέρασμα... για το ποιος διενήργησε αυτή την πράξη δολιοφθοράς, τρομοκρατίας. Για το ποιος τη σκέφτηκε και ποιος την έφερε σε πέρας", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Ζαχάροβα είπε πως η Σουηδία "αποκρύπτει" γεγονότα για το τι ανακάλυψε στην έρευνα, λέγοντας πως "οι σουηδικές αρχές έχουν κάτι να κρύψουν".

Η Σουηδία και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές λένε πως πρόκειται για εσκεμμένες επιθέσεις, αλλά δεν έχουν πει ποιος κατά τη γνώμη τους φέρει την ευθύνη. Η Μόσχα, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, απέδωσε τις εκρήξεις σε δυτικό σαμποτάζ.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ο αγωγός δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς το Βερολίνο ανέστειλε την πιστοποίησή του λίγες μόνο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι επίσημοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του Κωνσταντίνου τη Δευτέρα


Η «μάχη» για τα Faberge του Κωνσταντίνου και οι εισπράξεις των 14 εκατ. ευρώ

Δείτε βίντεο: Έξαλλος ο Πούτιν με υπουργό του - «Γιατί κάνεις τον χαζό;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης