Washington Post: Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για ευθύνη της Ρωσίας στο σαμποτάζ των Nord Stream

Washington Post: Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για ευθύνη της Ρωσίας στο σαμποτάζ των Nord Stream

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα δεν συνδέουν χωρίς αμφισβήτηση τη Μόσχα με το σαμποτάζ, ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών

nordstream
Έπειτα από μήνες ερευνών, αξιωματούχοι αναφέρουν ανωνύμως ότι είναι πιθανό να μην ευθύνεται η Ρωσία για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις αυτή τη στιγμή ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από το σαμποτάζ», ανέφερε στη Washington Post Ευρωπαίος αξιωματούχος, μία δήλωση που απηχεί την αξιολόγηση 23 αξιωματούχων από τον τομέα της διπλωματίας και των πληροφοριών, από τουλάχιστον εννέα χώρες.

Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να μην πιστεύουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Άλλοι, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούν τη Μόσχα ως κύρια ύποπτο, τόνισαν όμως ότι η απόδοση ευθυνών σε οποιαδήποτε χώρα ίσως να μην είναι δυνατή.

Όπως ακόμη αναφέρουν στην αμερικανική εφημερίδα πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, από τις τακτικές παρακολουθήσεις των απόρρητων ρωσικών επικοινωνιών δεν καταγράφηκε κάποια ανάληψη ευθύνης από Ρώσο αξιωματούχο.

Κατά τους μήνες μετά τις εκρήξεις, οι οποίες οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές μεθανίου που καταγράφηκαν ποτέ, οι ερευνητές εξέτασαν τα συντρίμμια και ανέλυσαν τα υπολείμματα εκρηκτικών που ανακτήθηκαν από τον πυθμένα της Βαλτικής. Σεισμολόγοι προσδιόρισαν τη χρονική στιγμή των τριών εκρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου, οι οποίες προκάλεσαν τέσσερις διαρροές στους Nord Stream 1 και 2.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ζημιά ήταν σκόπιμη, προσθέτει η Washington Post. Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία διεξάγει τη δική της έρευνα, είπε ότι τα εκρηκτικά φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό των αγωγών.

Πάντως, όσο προχωρούσε η έρευνα, οι αναλυτές εξέφραζαν την αμφιβολία τους για τη Ρωσία και τα πιθανά της κίνητρα. Τι θα μπορούσε να κερδίσει η Μόσχα από μια τέτοια ενέργεια; Η καταστροφή δύο αγωγών που έφερναν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε συνάλλαγμα από την Ευρώπη δεν ήταν ορθολογική ενέργεια, ασχέτως αν η Ρωσία είχε τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο εντυπωσιακό σαμποτάζ.

Μετά τις εκρήξεις στα τέλη Σεπτεμβρίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους υποθαλάσσιους αγωγούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, δυτικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν τη Μόσχα για «θρασύδειλη και επικίνδυνη πράξη δολιοφθοράς».

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, φάνηκε τότε ότι το Κρεμλίνο προσπαθούσε να περιορίσει τη ροή ενέργειας προς την Ευρώπη, ως «πράξη εκβιασμού» – όπως δήλωσαν κάποιοι ηγέτες – ώστε να απειλήσει τις χώρες της Δύσης και να διακόψουν την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.



Ειδήσεις σήμερα:

Στο μικροσκόπιο μηχανή που ενδέχεται να χρησιμοποίησαν οι δράστες της ληστείας στη Rolex

Η μυστική συνάντηση Τζιόρτζι-Παντσέρι με τους Καταριανούς και ο «χοντρός χαρτοφύλακας»

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο – Εκτίμηση ότι περιέχει 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης