Βραζιλία: Στο πλευρό του Λούλα οι χώρες της Αμερικής - «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο»

Βραζιλία: Στο πλευρό του Λούλα οι χώρες της Αμερικής - «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο»

«Ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου κατά της βραζιλιάνικης δημοκρατίας» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση

vrazilia437348
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό διαβεβαίωσαν τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την υποστήριξή τους σε κοινή ανακοίνωση, μετά τις χθεσινές επιθέσεις σε κέντρα εξουσίας στη Βραζιλία από υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου κατά της βραζιλιάνικης δημοκρατίας και κατά της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Βραζιλίας καθώς υπερασπίζεται τους δημοκρατικούς της θεσμούς» και «ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Λούλα για να επιτύχουμε αποτελέσματα για τις χώρες μας, για την αμερικανική ήπειρο και όχι μόνο», προσθέτουν οι τρεις ηγέτες, που συναντώνται στη Πόλη του Μεξικού σήμερα και αύριο σε διπλωματική συνάντηση.

«Οι κυβερνήσεις μας υποστηρίζουν την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του βραζιλιάνικου λαού», τονίζουν.

Ξεπερνούν τις 1.000 οι συλλήψεις μετά τα επεισόδια στη Βραζιλία 

Οσμή βαθιάς πολιτικής κρίσης επικρατεί στη Βραζιλία μετά τις εικόνες ντροπής από τα επεισόδια που ξέπασαν την Κυριακή οπότε οι οπαδοί του Ζαϊχ Μπολσονάρου προχώρησαν σε κρεσέντο βίας εισβάλοντας σε κρατικά κτίρια και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ, κρατούνται πάνω από 1.000 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του νέου προέδρου που ορκίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, του Λούλα ντα Σίλβα.


Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, στα δημοσιεύματα πάνω από 1.200 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια. Η προηγούμενη ενημέρωση έκανε λόγο για 300 συλληφθέντες.

Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 12 δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις ενώ προσπαθούσαν να μεταδώσουν τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις.



Ορισμένοι υπέστησαν σωματικές βλάβες και απειλές, ενώ άλλοι είδαν το υλικό τους να καταστρέφεται.

Ο Λούλα καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες 

Οι επικεφαλής της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας στη Βραζιλία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως τις χαρακτήρισαν, που συνέβησαν στην Μπραζίλια, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν σε κέντρα εξουσίας στην πρωτεύουσα.

«Είμαστε ενωμένοι ώστε να ληφθούν θεσμικά μέτρα σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία», είπαν, ζητώντας «ηρεμία και ειρήνη».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο εκτελών χρέη προέδρου της Γερουσίας Βενετσιάνο Βιτάλ ντο Ρέγκο, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Αρτούρ Λίρα και η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ.

Ειδήσεις σήμερα

Η βασιλική οικογένεια προσευχήθηκε για τον Κωνσταντίνο στη Μητρόπολη, ήλθαν όλοι στην Αθήνα - Δείτε φωτογραφίες

Νότης Σφακιανάκης: Αφαντος «αετός χωρίς φτερά»

Γερμανία: «Γυναίκες, ελευθερώστε τις θηλές» - «Ναι» στο τόπλες λέει το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης