Κορωνοϊός - Κίνα: Αντιδράσεις για την απόκρυψη των θανάτων διασήμων από κορωνοϊό

Κορωνοϊός - Κίνα: Αντιδράσεις για την απόκρυψη των θανάτων διασήμων από κορωνοϊό

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό, ωστόσο οι συγγενείς των θυμάτων της νόσου αποκαλύπτουν ότι έπασχαν από covid-19

china2
Τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας έχει πυροδοτήσει η απόκρυψη στοιχείων για τον κορωνοϊό από την Κίνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απευθύνει εκκλήσεις για διαφάνεια. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν καταλήξει από την πανδημία και  αρκετά διάσημα πρόσωπα, χωρίς ωστόσο τα ακριβή αίτια θανάτου τους να έχουν γίνει γνωστά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, τον περασμένο μήνα, ο θάνατος της Chu Lanlan, 40χρονης τραγουδίστριας όπερας, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ με την οικογένειά της να δηλώνει λυπημένη για την ξαφνική απώλειά της. 


Όπως μεταδίδει ακόμη το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, 16 επιστήμονες από τις κορυφαίες ακαδημίες επιστήμης και μηχανικής της χώρας πέθαναν μεταξύ 21 και 26 Δεκεμβρίου...

Οι ειδήσεις για τους θανάτους διασήμων στην Κίνα γίνονται γνωστές ενώ έχουν αποσυρθεί τα αυστηρά μέτρα και με τα νοσοκομεία να παρουσιάζουν εικόνα συμφόρησης. 

Ωστόσο, η Κίνα δεν παραδέχεται ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου καθώς έχει ανακοινώσει επίσημα μόνο 22 θανάτους από κορωνοϊό από τον Δεκέμβριο.

Την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Κίνα δεν παρουσιάζει την πλήρη εικόνα και υποτιμά σημαντικά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη χώρα, ιδίως όσον αφορά στην καταμέτρηση των νεκρών.

Όμως, ο θάνατος της Chu Lanlan και άλλων διασημοτήτων στην Κίνα πυροδοτεί συζητήσεις για έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με τον επίσημο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ειδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Operawire, η Chu Lanlan ήταν σοπράνο που ειδικεύτηκε στην Όπερα του Πεκίνου -μια θεατρική τέχνη στην οποία οι ερμηνευτές χρησιμοποιούν λόγο, τραγούδι, χορό και πολεμικές τέχνες για να πουν ιστορίες-, ενώ συμμετείχε επίσης σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Την Πρωτοχρονιά, η είδηση του θανάτου του 83χρονου ηθοποιού Gong Jintang σόκαρε πολλούς Κινέζους.

Ο Gong ήταν γνωστός για την ερμηνεία του στη μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά της χώρας, «In-Laws, Out-Laws», και είχε συναρπάσει τους θεατές για περισσότερες από δύο δεκαετίες από τότε που η σειρά πρωτοεμφανίστηκε, το 2000.

Η αιτία του θανάτου του είναι ασαφής, αλλά πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη συνέδεσαν με τους πρόσφατους θανάτους άλλων ηλικιωμένων.

Πρόσφατα έχασε τη ζωή του και ο καταξιωμένος σεναριογράφος Ni Zhen. Ο 84χρονος ήταν διάσημος για τη δουλειά του στην ταινία του 1991 «Raise the Red Lantern», η οποία θεωρείται ευρέως από τις καλύτερες κινεζικές ταινίες από τους κριτικούς.


Εν τω μεταξύ, ο Hu Fuming, διάσημος πρώην δημοσιογράφος και συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Nanjing, πέθανε στις 2 Ιανουαρίου σε ηλικία 87 ετών.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού, που απάντησε με προειδοποιητικές βολές

Θερίζει η γρίπη σε όλες τις ηλικίες - Αύξηση θανάτων και εισαγωγών από κορωνοϊό

Με υποχρεωτικό τεστ 48 ώρων και μάσκα οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης